عمر مکرم

لغت نامه دهخدا

عمرمکرم. [ ع ُم َ م َ رَ ] ( اِخ ) ابن حسین اسیوطی. از مجاهدان مصر در قرن سیزدهم هجری. وی در حدود سال 1168 هَ.ق. در اسیوط متولد شد و تحصیلات خود را در ازهر بپایان رساند. و بسال 1208 هَ.ق. نقیب اشراف گشت. و چون بسال 1213 هَ.ق. فرانسویان بندر اسکندریه را اشغال کردند و بسوی قاهره پیش راندند، عمرمکرم به مقابله آنان برخاست ، ولی در این مقاومت شکست خورد و سالها با فرانسویان ، سپس با قوای انگلستان در جنگ و ستیز بود. بسال 1220 هَ.ق. که محمدعلی پاشا والی مصر گشت ، به پاس کمکهایی که عمرمکرم به وی کرده بود، او را مقرب خود ساخت ؛ ولی پس از اندکی بین آن دو اختلاف افتاد و او را به دمیاط تبعید کرد و از آنجا به طنطا منتقل گشت وبسال 1237 هَ.ق. در این شهر درگذشت. ( از الاعلام زرکلی از تاریخ جبرتی ج 4، و تاریخ الحرکة القومیة ج 3 ص 95، و سیرة السید عمرمکرم تألیف فرید ابی حدید ).

فرهنگ فارسی

ابن حسین اسیوطی از مجاهدان مصر در قرن سیزدهم هجری وی در حدود سال ۱۱۶۸ قمری در اسیوط متولد شد و تحصیلات خود را درازهر بپایان رساند

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عمر مکرم از علمای مجاهد مصر در قرن دوازدهم و سیزدهم هجری/ هجدهم و نوزدهم میلادی بوده است.
وی در ۱۱۶۸ق/ ۱۷۵۵ در خانواده ای نامدار در شهر اسیوط مصر به دنیا آمد و چون از تبار سادات بود به «سید» ملقب گردید. او تحصیلات دینی خود را در الازهر به پایان رساند و در ۱۲۰۸ق/ ۱۷۹۳ به سمت نقابت اشراف (ریاست سادات) برگزیده شد.
مبارزه با استعمارگران
پس از هجوم نظامی ناپلئون بناپارت و نیروهای تحت فرمان او به بندر اسکندریه در مصر و اشغال آن شهر و پیشروی به سوی قاهره و ناتوانی حکام مصر از مقابله با آنها، عمر مکرم، مردم را به نبرد داوطلبانه با نیروهای فرانسوی فراخواند. کمی پیش از آن، حکومت مصر از پرداخت خراج سالانه آن کشور به دربار عثمانی امتناع کرد و آن را به فرانسویان پرداخت نمود. به دنبال آن سلطان سلیم سوم (۱۷۸۹-۱۸۰۷)، سلطان عثمانی در ربیع الآخر ۱۲۱۳ ق/ سپتامبر ۱۷۸۹ اعلام جهاد کرد.
قیام مردمی
طلاب مدرسه الازهر قاهره. اعلام جهاد سلطان را در همه مساجد شهر برای مردم خواندند که موجب بروز قیام آنها گردید (۱۰ جمادی الاول ۱۲۱۳ ق/ ۲۱ اکتبر ۱۷۸۹).در طول سه ماه استقرار نظامیان فرانسوی در قاهره رفتار آنان با مردم شهر پرخاشگرانه و توهین آمیز بود، لذا در روز ۱۰ جمادی الاول ۱۲۱۳ ق گوره کثیری از اهالی قاهره و برخی از روحانیون نخست بر در خانه قاضی عسکر و سپس در جامع الازهر گرد آمدند. فردای آن روز تجار و کسبه قاهره بازارها را بستند و دست به اعتصاب زدند. تلاش ژنرال دبوی، فرماندار نظامی فرانسوی در قاهره برای متفرق ساختن جمعیت اعتصاب کننده موجب برانگیخته شدن احساسات مردم شد و از اینرو آنان به نیروهای فرانسوی حمله کردند و بر اثر آن، بسیاری از سربازان فرانسوی کشته و مجروح گردید و ژنرال دبوی نیز در این واقعه کشته شد.
سرکوب قیام
...

دانشنامه آزاد فارسی

عُمَر مُکَرَّم (۱۷۵۰/۱۷۵۵ـ ۱۸۲۲)
عُمَر مُکَرَّم
از علمای مجاهد مصر. در شهر اسیوط مصر به دنیا آمد و تحصیلات دینی خود را در الازهر به پایان برد. در ۱۲۰۸ق/۱۷۹۳ به سمت نقابت اشراف (ریاست سادات) برگزیده شد. در انقلابات مردم مصر بر ضد نیروهای فرانسوی شرکت داشت و در ۱۸۰۰ هم فرمانده مجاهدان بود. اعتراضات وی به سیاست های محمدعلی پاشا، حاکم مصر، سبب تبعید وی به دمیاط (۱۲۲۳ق) و طنطا (۱۲۲۶ق) گردید. در ۱۲۳۳ق به قاهره بازگشت، اما در تبعید مجدد به طنطا درگذشت.

پیشنهاد کاربران

بپرس