عمارت امیربهمن خان

دانشنامه عمومی

عمارت امیربهمن خان بختیاری یک ساختمان تاریخی مربوط به اواخر دوره قاجار است که در نزدیکی روستای شلگهی، در جنوب شرقی دزفول، در استان خوزستان قرار دارد. [ ۱] این بنا که حدوداً ۱۰۰۰ متر مربع اعیان دارد در میان باغ بزرگی احداث شده بود که هم اکنون به زمین کشاورزی بدل شده است. این اثر به شماره ۲۹۱۶۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. [ ۱]
عمارت امیربهمن خان یا قلعه امیرهمن خان محل زندگی زمستانه امیربهمن خان صمصام بختیاری فرزند مرتضی قلی خان از ایلخانان بختیاری بوده که از اواخر قاجار تا پایان دودمان پهلوی در سال ۱۳۵۷ مورد استفاده آنان بوده است.
بنا به شنیده ها از اهالی روستای علی شلگهی این عمارت تا پیش از انقلاب اسلامی به طور کامل سالم بوده اما پس از متروکه شدن آن، رفته رفته رو به فرسودگی گذاشته است. [ ۲]
این عمارت در زمین وسیعی در ۲۰ کیلومتری شهر دزفول و در نزدیکی روستای علی شلگهی بنا شد. اطراف این عمارت در گذشته باغی بوده و نیز در پشت آن باند فرود هواپیمای شخصی امیربهمن خان بوده است. [ ۱] امیربهمن خان خود خلبان هواپیما بوده و با آن به عمارت سردسیری خود در ده نو و همچنین محل زندگی در فرانسه پرواز می کرده است.
بنای عمارت که از آجرکاری ویژه دزفول بهره می برد در دو طبقه و به صورت آجری بنا شده است. [ ۱] در حال حاضر اطراف این عمارت زیبا را مزارع کشاورزی احاطه کرده است.
این عمارت الحاقات دیگری از جمله حمام عمومی نیز داشته است[ ۱] که درآمد حاصل از آن صرف امور وقفی می شده است.
این بنا رو به قبله مسلمین ( کعبه ) ساخته شده است که به نظر نمی رسد این موضوع اتفاقی بوده باشد و احتمالاً برگرفته از اعتقادات مذهبی امیربهمن خان و خانواده او بوده است.
امیربهمن فرزند مرتضی قلی خان، آخرین ایلخانی بختیاری و یکی از سران بانفوذ ایل بختیاری بود. مرتضی قلی خان هم تنها فرزند پسر نجف قُلی خان بختیاری ( نخست وزیر احمدشاه قاجار ) بود.
امیربهمن خان، در زمستان به عمارت گرمسیری خود در دزفول می آمد و تابستان ها در عمارت سردسیری خود در ده نو رحل اقامت می افکند. او هواپیمای شخصی کوچکی داشت که این کوچ تابستانه و زمستانه را سوار بر آن انجام می داد؛ درست بر خلاف بقیه هم ایلی های خود که با کمک چهارپایان کوچ روی می کردند. امیر بهمن فرودگاه خاکی کوچکی هم در کنار ده نو ساخته بود که به آن میدان طیاره می گفتند. او از هواپیما که پیاده می شد، پای در ماشین جیپ مخصوص خود می گذاشت و به قلعه می رفت. امیر بهمن خان پس از پیروزی انقلاب در ۱۳۵۷ ایران را ترک کرد و به فرانسه کوچ کرد و در همان جا زندگی کرد تا درگذشت. شاپور بختیار، آخرین نخست وزیر شاه، پسر عمه امیر بهمن بود.
عکس عمارت امیربهمن خانعکس عمارت امیربهمن خانعکس عمارت امیربهمن خان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس