علاءالدین خلجی

لغت نامه دهخدا

علاءالدین خلجی. [ ع َ ئُدْ دی ن ِ خ َ ل َ ] ( اِخ ) محمدشاه اول سومین تن از سلاطین خلجی هند که از 695 تا715 هَ. ق. سلطنت کرد. ( طبقات سلاطین اسلام ص 268 ).

علاءالدین خلجی. [ ع َ ئُدْ دی ن ِ خ َ ل َ ] ( اِخ ) مردان.سومین تن از حکام بنگاله که از 605 تا 608 هَ. ق. حکومت کرد. وی بفرمان قطب الدین پس از واقعه محمد شیران در لکنهوتی بر مسند ایالت نشست. در طبقات ناصری مسطور است که : در ایام حکومت علاءالدین بازرگانی به ولایت وی رسید و اموال او تلف شد. و جمعی از نواب آن تاجر را نزد علاءالدین آوردند و شمه ای از حال او معروض داشتند. پرسید که این مرد از کدام شهر است ؟ گفتند از اصفهان ، فرمود که نشان حکومت اصفهان را بنام او بنویسند. و هیچکس را زهره آن نبود که بگوید که این چه نامعقول است که میگوئی. روز دیگر یکی از مقربان که بصفت کیاست اتصاف داشت به او گفت که این تاجری که حکومت اصفهان را به وی تفویض فرموده اند مالی میخواهد که استعداد سپاه نماید. و آن ابله این سخن را بسمع قبول شنوده ، مالی خطیر به آن تاجر داد. و چون قوم خلج از حرکات ناپسندیده علاءالدین مردان ، بجان رسیدند باهم اتفاق کرده او را بقتل رسانیدند، و عوض او حسام الدین عوض را پادشاه گردانیدند. ( از حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 616 ). و رجوع به طبقات سلاطین اسلام ص 275 شود.

دانشنامه آزاد فارسی

علاءالدّین خَلْجی (۶۶۶ـ۷۱۵ق)
(یا: علاءُالدّین مُحَمَّد خَلْجی) از امیران مسلمان خَلْجی دهلی و سومین پادشاه این سلسله (حک: ۶۹۵ـ۷۱۵ق). وی پس از کشتن عمویش ، جلال الدین فیروز شاه خلجی، به سلطنت دهلی رسید، همۀ عموزادگان خود را دستگیرو کور کرد و خود را «اسکندر ثانی» نامید. آنگاه سپاه بزرگی فراهم کرد و لشکر مغول را که به هند هجوم آورده بودند، درهم شکست . سپس در گجرات ، راجستان و دکن فتوحاتی نمود. علاءالدین محمد، در دورۀ حکومت خود اصلاحات اقتصادی و سیاسی متعددی به وجود آورد و از مجالس عیش و عشرت بزرگان حکومتی به شدت جلوگیری کرد. وی به شعر و ادب فارسی علاقه مند بود و شاعرانی چون امیرحسن دهلوی و امیرخسرو دهلوی در دربار او منزلت داشتند.

پیشنهاد کاربران

علی گرشاسب مشهور به علاءالدین خلجی پادشاه ترک - افغان دودمان خلجی بود که از سال ۱۲۹۶ تا ۱۳۱۶ میلادی بر بخش هایی از هند حکومت کرد. او قدرتمندترین و بزرگ ترین حاکم خاندانش بود و قلمرو فرمانروایی خود را چهار برابر افزایش داد. وی در متون تاریخی هند به اسکندر ثانی مشهور است. پیروان مذاهب هندو او را شخصیتی «خونخوار، چپاولگر، حریص و جاه طلب» می دانند.
...
[مشاهده متن کامل]

بر اساس زندگی سلطان علاءالدین فیلم بالیوودی به نام پادماواتی ساخته شده است که مورد اعتراضات بسیار توسط هندوهای تندرو و مسلمانان واقع شد، هندوها معتقد بودند شخصیت این پادشاه در این فیلم تلطیف شده در حالیکه مسلمانان معتقد بودند این فیلم بیش از حد به تخریب چهره علاءالدین پرداخته است.
به هر شکل سلطان علاءالدین خلجی یکی از جنجالی ترین چهره های هندوستان است، برخی او را فردی خشن و خونریز توصیف کرده اند و برخی نیز او را فردی شجاع و کشور گشا دانسته و اتهاماتی که به وی منصوب شده را تخریب چهره او عنوان می کنند.
بر سر این شخصیت درگیری هایی روی داده است. مسلمانان معتقدند رسانه های هندو تخریب گسترده چهره این سلطان مسلمان را با اتهام زنی در فیلم ها در دستور کار دارند. اما هندوها معتقدند مسلمانان به دلایل مذهبی واقعیت هایی را نمی پذیرند.
وی بر نواحی شمالی شبه جزیره هند حکومت می کرد و دهلی را به عنوان پایتخت برگزیده بود. وی در همان شهر تاجگذاری کرد و پس از مسمومیت در همان جا نیز دفن شد.
سلطان علاءالدین پس از کسب ثروت و قدرت مغرور شد و بر آن شد که مانند اسکندر مقدونی دست به جهانگشایی بزند. از این رو خود را اسکندر ثانی خواند و در خطبه و سکه او را چنین نامیدند. یکی از امرا به سلطان علاءالدین پیشنهاد کرد، برای تحکیم دین اسلام به غزای با کفار بپردازد و مناطق جنوبی هندوستان، مانند رنتهنبور، جالور، چندیری و مناطق شرقی و مناطق شمالی یعنی لَمغان و کابل را تصرف کند. همچنین در برابر حملات مغولان، دیبال پور و ملتان را مستحکم نماید.

علاءالدین خلجیعلاءالدین خلجیعلاءالدین خلجیعلاءالدین خلجیعلاءالدین خلجیعلاءالدین خلجی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/علاءالدین_خلجی

بپرس