عشاق

/~oSSAq/

برابر پارسی: دوستاران، دلشدگان، دلدادگان

لغت نامه دهخدا

عشاق. [ ع ُش ْ شا ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ عاشِق. ( تاج العروس ) ( آنندراج ). مردمان عاشق و عاشقها. ( ناظم الاطباء ). شیفتگان ، و دوستداران معشوق. ( فرهنگ فارسی معین ) :
بتان راپیش بنشاندی بهم با عاشقان یک جا
بلای زلف معشوقان جدا کردی ز عشاقش.
منوچهری.
گهی ز چشم زند تیر بر دل عشاق
گهی ز دست زند تیغ بر سر اعدا.
معزی.
یعنی از روی دلبران خط سبز دل عشاق بیشتر جوید. ( گلستان سعدی ).
کمان ابروی ترکان به تیر غمزه جادو
گشاده بر دل عشاق مستمند کمین را.
سعدی.
عشاق به درگهت اسیرند بیا.
سعدی.
شهر خالی است ز عشاق مگر کز طرفی
دستی از غیب برون آید و کاری بکند.
حافظ.
راه دل عشاق زد آن چشم خماری
پیداست ازین شیوه که مستست شرابت.
حافظ.
چو دام طره افشاند ز گرد خاطر عشاق
به غماز صبا گویدکه راز ما نهان دارد.
حافظ.
هُیّام ؛ عشاق. ( منتهی الارب ).
- عشاق سگ جان ؛ طالبان دنیا و مردم حریص. ( ناظم الاطباء ).
|| ( اصطلاح موسیقی ) نام مقامی است از دوازده مقام موسیقی که آن را دو گهری روز باقی مانده می سرایند. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). آوازی است ایرانی ، و آن در آوازهای متعدد نواخته میشود. در پایان راست پنجگاه ، عشاق رامی نوازند و راست پنجگاه توسط آن تبدیل به «نوا» میشود. ( فرهنگ فارسی معین ).
- پرده عشاق ؛ پرده ای از دوازده پرده موسیقی. رجوع به عشاق شود :
بونصر تو در پرده عشاق رهی زن
بوعمرو تو اندر صفت گل غزلی گوی.
فرخی.
بر سرِ سروزند پرده عشاق ، تذرو
ورشان نای زند، بر سر هر مغروسی.
منوچهری.
نوا را پرده عشاق آراست
درافکند این غزل را در ره راست.
نظامی.
ور پرده عشاق و صفاهان و حجاز است
از حنجره مطرب مکروه نزیبد.
سعدی.
سعدی از پرده عشاق چه خوش مینالید
ترک من پرده برانداز که هندوی توام.
سعدی.

عشاق. [ ع ُش ْ شا ] ( اِخ ) ( جزیرةالَ... ) شهر سینوپ که در آسیای صغیر در کنار دریای سیاه واقع شده و دارای پنجهزار تن جمعیت است. ( ناظم الاطباء ).

عشاق.[ ع ُش ْ شا ] ( اِخ ) دهی از دهستان ترک شهرستان ملایر.سکنه آن 1277 تن. آب آن از چشمه. محصول آن غلات و انگور و صیفی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان ترک شهرستان ملایر در ۳۶ کیلومتری شمال غربی ملایر و ۵ کیلومتری مغرب شوسه ملایر همدان کوهستانی و معتدل دارای ۱۲۷۷ تن سکنه آب از چشمه محصول غلات انگور صیفی شغل زراعت و قالی بافی .
عاشقان، شیفتگان، جمع عاشق، یکی ازدوازده مقام موسیقی ایرانی
( صفت اسم ) جمع عاشق ۱ - شیفتگان دوستداران معشوق . ۲ - آوازیست ایرانی و آن در آوازهای متعدد نواخته می شود . در پایان راست پنجگاه عشاق را می نوازند و راست پنجگاه توسط آن تبدیل به نوا می گردد .
ده از دهستان ترک شهرستان ملایر

فرهنگ معین

(عُ شّ ) [ ع . ] (اِ. ص . ) جِ عاشق .۱ - شیفتگان . ۲ - یکی از دوازده مقام موسیقی ایرانی .

فرهنگ عمید

۱. [جمعِ عاشق] = عاشق
۲. (موسیقی ) گوشه ای در دستگاه نوا، آواز دشتی، و بیات اصفهان.
۳. (موسیقی ) از الحان قدیم ایرانی.

دانشنامه عمومی

عشاق (شهر). عشاق ( به ترکی استانبولی: Uşak ) شهری است در ترکیه که در استان عشاق واقع شده است. جمعیت این شهر بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۸ میلادی ۱۷۳٬۰۵۳ نفر و بر اساس برآوردهای سال ۲۰۰۹ میلادی ۱۷۳٬۳۹۷ نفر می باشد. [ ۱] [ ۲]
عکس عشاق (شهر)عکس عشاق (شهر)عکس عشاق (شهر)عکس عشاق (شهر)

عشاق (فیلم ۱۹۵۸). عشاق ( به فرانسوی: Les Amants ) فیلمی به کارگردانی لویی مال با بازی ژن مورو و آلن کونی و ژان مارک بوری بر اساس داستانی از دومینیک ویوان این فیلم ساخت فرانسه در ۱۹۵۸ است و جزو فیلم های موج نوی فرانسه محسوب می شود. [ ۱]
زن شهرستانی پولداری ژن مورو که همسر صاحب امتیاز روزنامه ای پرتیراژ ( آلن کونی ) است، در پاریس به دنبال هیجان می گردد و معشوقی ( خوزه لوئیس د ویلایونگا ) می گیرد، اما شوهرش مظنون می شود. . [ ۲]
عکس عشاق (فیلم ۱۹۵۸)

عشاق (فیلم ۱۹۹۱). عشاق ( اسپانیایی: Amantes ) فیلمی در ژانر جنایی به کارگردانی ویسنته آراندا است که در سال ۱۹۹۱ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به ویکتوریا آبریل و ماریبل وردو اشاره کرد.
این فیلم در سال ۱۹۹۲ جایزه سینمایی «گویا» در اسپانیا را برای بهترین کارگردانی و بهترین فیلم دریافت کرد. این فیلم در جشنواره فیلم برلین نیز نامزد دریافت خرس طلایی شده بود. [ ۱]
عکس عشاق (فیلم ۱۹۹۱)

عشاق (فیلم ۲۰۱۳). عشاق ( به انگلیسی: The Lovers ) که با عنوان سینگیلاریتی[ ۱] نیز شناخته می شود، یک فیلم رمانتیک ماجراجویی با مضمون سفر در زمان به نویسندگی و کارگردانی رولند جافه است. در این فیلم بازیگرانی همچون جاش هارتنت، بیپاشا باسو، تامسین اجرتون و آلیس انگلرت ایفای نقش می کنند. داستان فیلم عشقی غیرممکن را روایت می کند که بر خلاف پشت پرده های نخستین نبر آنگلو - ماراتا است که بین دو زمان و مکان مختلف اتفاق می افتد و حول محور چهار شخصیت اصلی می گردد: یک افسر بریتانیایی در قرن هجدهم و زنی هندی که از ته دل عاشق او می شود، و زمان دیگر در سال ۲۰۲۰ کشور آمریکا و دربارهٔ یک زوج زیست شناس دریایی است. این فیلم برای نخستین بار در جشنواره فیلم علمی - تخیلی اروپا در ۲۵ اکتبر ۲۰۱۳ اکران شد، سپس در ۱۵ مه ۲۰۱۴ در جشنواره فیلم کن منتشر شد، و سرانجام در ۱۳ مارس ۲۰۱۵ در ایالات متحده به صورت اکران محدود به روی پرده رفت.
عکس عشاق (فیلم ۲۰۱۳)

عشاق (ماگریت). عشاق ( The Lovers ) تابلویی از رنگ روغن اثر رنه ماگریت است که دو انسان ( احتمالاً یک مرد و زن ) را با چهره پیچیده در پارچه در حال بوسیدن نشان می دهد.
ماگریت این اثر را در سال ۱۹۲۸ و در ابعاد ۵۴٫۲ × ۷۳ سانتی متر کشیده است. [ ۱]
پوشش یا لفافه ای که در این اثر است در بسیاری از نقاشی های دیگر رنه ماگریت خود را نشان می دهد. [ ۲]
عکس عشاق (ماگریت)

عشاق (کمی بیشتر زندگی می کنند). «عشاق» ( انگلیسی: Lovers ( Live a Little Longer ) ) ترانه ای از گروه پاپ سوئدی آبا است که در سال ۱۹۷۹ منتشر شد.
این ترانه نخستین بار در یک برنامهٔ تلویزیونی در کشور سوئیس منتشر شد[ ۱] و آنگنیه تا فلتسکوگ و آنی - فرید لینگستاد با هم آن را اجرا کردند.
عکس عشاق (کمی بیشتر زندگی می کنند)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

عشاق نخستین مقام از ۱۲ مقام اصلی موسیقی قدیم ایران بوده است. در موسیقی قدیم ایران مقام ها براساس میزان ملایمت آن ها رتبه بندی شده اند، و به همین جهت از مقام عشاق به عنوان نخستین مقام نام برده شده. درجات مقام عشاق منطبق بر درجات مقام راست در موسیقی ایران پیش از اسلام است. این مقام را پیش از اسلام در دورهٔ ساسانیان از آن جهت راست می نامیده اند که جایگاه درجات آن بر روی دستهٔ سازهایی مانند عود که سیم های آن با فاصلهٔ چهارم کوک می شده اند، دقیقاً در یک راستا قرار می گرفته اند. درجات عشاق در موسیقی کنونی ایران، بر درجات دستگاه ماهور منطبق است.
...
[مشاهده متن کامل]

در رسالهٔ کنزالتحف آمده است که بهتر است این مقام بیشتر در مجلس زنگیان و حبشیان نواخته شود. همچنین در این رساله، مقام عشاق مقامی دانسته شده که در شجاعت تأثیرگذار است؛ اما صفی الدین ارموی این مقام را مقام خنده ( شدّ الضحک ) نامیده. در رسالهٔ کنزالتحف از قول ابن سینا آمده است که مقام عشاق را باید در زمان پیش از ظهر نواخت.
هم اکنون، در موسیقی دستگاهی ایران، گوشه ای با نام عشاق وجود دارد که در دستگاه هایی از قبیل نوا، بیات اصفهان و همایون نواخته می شود. اما این گوشه با مقام عشاق تفاوت بسیاری دارد. فخرالدینی معتقد است به وجود آمدن این تغییر در زمان صفویه و شاید قاجاریه صورت گرفته است. گوشهٔ عشاق در دستگاه ها و آوازهای مختلف معمولاً در منطقهٔ اوج، اجرا و خوانده می شود. فخرالدینی معتقد است که این یک سنت قدیمی بوده است، و شعر زیر را از رسالهٔ بهجت الروح که در قرن دهم و یازدهم هجری نوشته شده است، در ارتباط گوشهٔ عشاق با اوج به عنوان مثال می آورد:
البته وی از طرفی نیز معتقد است که گوشه های اوج آواز دشتی، بیات اصفهان و دستگاه همایون که به نام عشاق نامیده می شوند، نامی غلط هستند، و بهتر است که این گوشه ها بوسلیک نامیده شوند.

عشاقعشاق
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عشاق_(مقام_موسیقی)
عاشقان . ریشه عَشَقَ هست . علاقه مندان . دل دادگان . دل از کف دادگان
واژه عشاق
معادل ابجد 471
تعداد حروف 4
تلفظ 'oššāq
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [عربی]
مختصات ( عُ شّ ) [ ع . ] ( اِ. ص . )
آواشناسی 'oSSAq
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع لغت نامه دهخدا
ارباب وفا ؛ عاشقان. ( آنندراج ) :
حیف از تو که ارباب وفا را نشناسی
ما یار تو باشیم و تو ما را نشناسی.

بپرس