لغت نامه دهخدا
عدس. [ ع َ دَ ] ( ع اِ ) نرسک. ( منتهی الارب ). دانه ای است که قسمی از آن بیابانی است و خرد و مایل بگردی و قسمی بستانی است و پهن. ( از اقرب الموارد ) ( از قطرالمحیط ). در ترجمه صیدنه است که در پارسی آن را نرسک گویند و به هندی مسوری گویند، ارجانی گوید: سرد است در دو درجه اول و خشگ است در دو درجه و جرم او قابض است هر طبیعت را وخون را غلیظ گرداند و سیلان خون را قطع کند و ادرار بول را که از حرارت باشد. و دمش دهان را سود دارد و به معده و جمله اعضاء عصبی نیک باشد، و چشم را تاریک گرداند و بیماریهای سودائی را تقویت دهد و آبی که عدس را در او بجوشانند و بخورند اطلاق شکم آرد. ( از ترجمه صیدنه ابوریحان ). در تحفه است که آن را به فارسی مرجومک گویند. برّی او کوچک است. ( تحفه ص 181 ).
- عدس جبلی یا عدس کوهی ؛ نوعی از عدس است. ( از تحفه حکیم ص 181 ).
عدس. [ ع َ ] ( ع اِ صوت )کلمه ای است که بدان استر را زجر کنند. ( از منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از قطر المحیط ) ( از اقرب الموارد ).
فرهنگ فارسی
کلمه ایست که بدان استر را زجر کنند
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
۲. دانۀ گرد و محدب این گیاه که مصرف خوراکی دارد.
واژه نامه بختیاریکا
دانشنامه اسلامی
دانشنامه عمومی
عدس، مَرجُمَک، مَرجو یا نسک ( به فارسی تاجیکستان ) ( نام علمی: Lens esculinaris ) ، گیاهی کوچک شبیه به نخود و دانهٔ آن از دانه های خوراکی ( حبوبات ) است که معمولاً در خاک های فقیری که برای کاشت دیگر محصولات مناسب نیست، کاشته می شود. عدس در انواع و رنگ های گوناگونی وجود دارد که عدس قهوه ای، سبز، نارنجی از آن جمله اند. از عدس قرمز برای تهیه شوربای رنگی استفاده می شود. برای پختن نان، عدس را با آرد مخلوط می کنند. در ایران، از این گیاه، برای تهیه عدس پلو استفاده می کنند همچنین عدس برای جبران کم خونی مفید است.
واژه عدس ریشه عربی دارد و از این زبان وارد فارسی شده است. معادل فارسی این واژه، نسک و مرجمک است. واژه مرجمک هنوز در برخی از زبان های ایرانی مرکزی و برخی گویش های محلی فارسی زنده و رایج است و واژه نسک در فارسی دری و فارسی کلاسیک بودهاست ( مازندرانی: مرجی ) ، همچنین این واژه به بیشتر زبان های ترکی راه یافته است و در این زبان ها نیز بکار می رود.
معنی نسک nasak در لغت نامه دهخدا نسک. ( اِ ) : نشک ( عدس ) . این کلمه به صورت نرسک و نرسنگ هم آمده. ( حاشیه ٔ برهان قاطع چ معین ) . نام غله ای است که به عربی عدس می گویند. ( برهان قاطع ) . عدس. ( لغت فرس اسدی ) ( آنندراج ) ( جهانگیری ) ( اوبهی ) ( دهار ) ( غیاث اللغات ) . آنکو ز سنگ خارا آهن برون کشد نسکی ز دست تو نتواند برون کشید.
گر بخواهم از کسی یک مشت نسک مر مرا گوید خمش کن مرگ و جسک. مولوی ( از انجمن آرا )
[ ۱]
عدس دو نوع است: عدس رسمی که دانه آن گرد و نسبتاً درشت و رنگ آن سبز مایل به زرد است. عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ قرمز است. انواع عدس در بازار ایران به دودسته تقسیم می شود عدس ایرانی و عدس خارجی عدس ایرانی عدس روس عدس کانادایی [ ۲]
عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان، پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدگر است. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. به عبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضداسهال است. [ ۳]
بنا بر پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا، هر ۱۰۰ گرم از عدس خام شامل ۳۵۳ کالری انرژی است؛ همین مقدار عدس پخته ۱۱۶ کالری انرژی دارد. عدس خام شامل ۸٪ آب، ۶۳٪ کربوهیدرات از جمله ۱۱٪ فیبر غذایی، ۲۵٪ پروتئین، و ۱٪ چربی ( در جدول ) . عدس منبع غنی تغذیه ای ( ۲۰٪ یا بیشتر از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه یا DV ) است و از تعداد زیادی مواد مغذی، شامل اسید فولیک ( ۱۲۰٪ DV ) ، ویتامین ب۱ ( ۷۶٪ DV ) ، پانتوتنیک اسید ( ۴۳٪ DV ) ، ویتامین ب۶ ( ۴۲٪ DV ) ، فسفر ( ۴۰٪ DV ) ، آهن ( ۵۰٪ DV ) ، و روی ( ۳۵٪ ) ، می شود. [ ۴] [ ۵] به دلیل آهن و پروتئین موجود در آن، عدس را گوشت فقرا هم می نامند، البته بر خلاف پروتئین های جانوری، عدس فاقد ویتامین ب۱۲ است. [ ۶]
واژه عدس ریشه عربی دارد و از این زبان وارد فارسی شده است. معادل فارسی این واژه، نسک و مرجمک است. واژه مرجمک هنوز در برخی از زبان های ایرانی مرکزی و برخی گویش های محلی فارسی زنده و رایج است و واژه نسک در فارسی دری و فارسی کلاسیک بودهاست ( مازندرانی: مرجی ) ، همچنین این واژه به بیشتر زبان های ترکی راه یافته است و در این زبان ها نیز بکار می رود.
معنی نسک nasak در لغت نامه دهخدا نسک. ( اِ ) : نشک ( عدس ) . این کلمه به صورت نرسک و نرسنگ هم آمده. ( حاشیه ٔ برهان قاطع چ معین ) . نام غله ای است که به عربی عدس می گویند. ( برهان قاطع ) . عدس. ( لغت فرس اسدی ) ( آنندراج ) ( جهانگیری ) ( اوبهی ) ( دهار ) ( غیاث اللغات ) . آنکو ز سنگ خارا آهن برون کشد نسکی ز دست تو نتواند برون کشید.
گر بخواهم از کسی یک مشت نسک مر مرا گوید خمش کن مرگ و جسک. مولوی ( از انجمن آرا )
[ ۱]
عدس دو نوع است: عدس رسمی که دانه آن گرد و نسبتاً درشت و رنگ آن سبز مایل به زرد است. عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ قرمز است. انواع عدس در بازار ایران به دودسته تقسیم می شود عدس ایرانی و عدس خارجی عدس ایرانی عدس روس عدس کانادایی [ ۲]
عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان، پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدگر است. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. به عبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضداسهال است. [ ۳]
بنا بر پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا، هر ۱۰۰ گرم از عدس خام شامل ۳۵۳ کالری انرژی است؛ همین مقدار عدس پخته ۱۱۶ کالری انرژی دارد. عدس خام شامل ۸٪ آب، ۶۳٪ کربوهیدرات از جمله ۱۱٪ فیبر غذایی، ۲۵٪ پروتئین، و ۱٪ چربی ( در جدول ) . عدس منبع غنی تغذیه ای ( ۲۰٪ یا بیشتر از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه یا DV ) است و از تعداد زیادی مواد مغذی، شامل اسید فولیک ( ۱۲۰٪ DV ) ، ویتامین ب۱ ( ۷۶٪ DV ) ، پانتوتنیک اسید ( ۴۳٪ DV ) ، ویتامین ب۶ ( ۴۲٪ DV ) ، فسفر ( ۴۰٪ DV ) ، آهن ( ۵۰٪ DV ) ، و روی ( ۳۵٪ ) ، می شود. [ ۴] [ ۵] به دلیل آهن و پروتئین موجود در آن، عدس را گوشت فقرا هم می نامند، البته بر خلاف پروتئین های جانوری، عدس فاقد ویتامین ب۱۲ است. [ ۶]
wiki: عدس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف
دانشنامه آزاد فارسی
عدس (lentil)
گیاهی یک ساله و قدیمی، متعلق به جنس Lens، تیره نخودیان. مشابه ماش است. ۱۵ تا ۴۵ سانتی متر رشد می کند و گل هایی سفید، آبی یا ارغوانی دارد. دانه های آن در نیام هایی به طول دو سانتی متر قرار دارند و به فراوانی در غذا مصرف می شوند. عدس فرانسوی خاکستری و عدس مصری قرمز رایج ترین انواع آن اند. از این جنس سه گونه در جنوب، غرب، و شمال غربی ایران می روید.
گیاهی یک ساله و قدیمی، متعلق به جنس Lens، تیره نخودیان. مشابه ماش است. ۱۵ تا ۴۵ سانتی متر رشد می کند و گل هایی سفید، آبی یا ارغوانی دارد. دانه های آن در نیام هایی به طول دو سانتی متر قرار دارند و به فراوانی در غذا مصرف می شوند. عدس فرانسوی خاکستری و عدس مصری قرمز رایج ترین انواع آن اند. از این جنس سه گونه در جنوب، غرب، و شمال غربی ایران می روید.
wikijoo: عدس
جدول کلمات
مترادف ها
عدس، دانه عدس، منجو، مرجمک
فارسی به عربی
پیشنهاد کاربران
بنوسرخ
عدس واژه ای عربی است و بهتر است از برابر فارسی آن یعنی �مرجک� یا � مرجمک� استفاده نماییم همچنین واژه مرجمک با �مردمک� چشم هم ریشه می باشد .
نرسک, مرجومک, مرجمک
واژه عدس
معادل ابجد 134
تعداد حروف 3
تلفظ 'adas
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [عربی] ( زیست شناسی )
مختصات ( عَ دَ ) [ ع . ] ( اِ. )
آواشناسی 'adas
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی عمید
معادل ابجد 134
تعداد حروف 3
تلفظ 'adas
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [عربی] ( زیست شناسی )
مختصات ( عَ دَ ) [ ع . ] ( اِ. )
آواشناسی 'adas
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی عمید
مرجمک
عدس Lentil
نام علمی Lens culinaris medic
نام علمی Lens culinaris medic
در لری بروجردی: نیجی.
دون سرخ
🍲 مرجو ( عدس )
پارسی پهلوی: میشوک
پارسی نوین: مجو، مرجو
آذری: mərci
تورکی: mercimek
هندی: ماسور
واژه �مجو� یا �مرجو� به معنی عدس در زبان پارسی پهلوی �میشوک� گفته می شد که از ریشه �مَس� به معنی �ماسیدن� و �ساییدن� و �خرد کردن� گرفته شده و به معنی خرد و کوچک است.
... [مشاهده متن کامل]
نام �مجو� با واژه �ماش� که آن هم یک دانه شبیه به عدس است هم ریشه است.
پارسی پهلوی: میشوک
پارسی نوین: مجو، مرجو
آذری: mərci
تورکی: mercimek
هندی: ماسور
واژه �مجو� یا �مرجو� به معنی عدس در زبان پارسی پهلوی �میشوک� گفته می شد که از ریشه �مَس� به معنی �ماسیدن� و �ساییدن� و �خرد کردن� گرفته شده و به معنی خرد و کوچک است.
... [مشاهده متن کامل]
نام �مجو� با واژه �ماش� که آن هم یک دانه شبیه به عدس است هم ریشه است.
دَنجَه
یک ضرب المثلی برای افراد دهن لق هم داریم که میگن تو دهنش دَنجه نم نمیکشه،
یک ضرب المثلی برای افراد دهن لق هم داریم که میگن تو دهنش دَنجه نم نمیکشه،
ترکی: مرجی
نیشک:کوردی بختیاری
نیسک:کوردی سورانی
عدس:فارسی
نیسک:کوردی سورانی
عدس:فارسی
بلسن. . . .
دانچه
در زبان لری به عدس عربی، نوژی می گویند
چه خوب است بجای واژه های عربی یعنی زبان وحشیانی که بهترین مردان و زنان این سرزمین را در دورانهای مختلف به شهادت رساندند از واژه های زیبای لری که زبان نیاکان این سرزمین است استفاده شود.
چه خوب است بجای واژه های عربی یعنی زبان وحشیانی که بهترین مردان و زنان این سرزمین را در دورانهای مختلف به شهادت رساندند از واژه های زیبای لری که زبان نیاکان این سرزمین است استفاده شود.
معادل فارسی عدس= نوژی
در لهجه اصیل مازندرانی، به عدس مرجی می گویند که متاسفانه امروزه نسل جدید با این واژه ها بیگانه هستند زیرا تحت تاثیر زبان فارسی، از واژه های اصیل که همان واژه های اصیل فارسی هستند و نه استقراضی، غافل شده اند.
دانجه، دانژه، ونوک، وینوک، نرسک, مرجومک, مرجمک، نسک
نسک
نرسنک
مچک
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ٢١)