عجائب القران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عجائب القرآن (کتاب). عجائب القرآن(گنجینه بهارستان، علوم قرآنی و روایی- ۳) اثر ابن جوزی می باشد که مجموعه ای از وقف و ابتدا، رسم الخط، شمارش آیات ، تجزی قرآن و سوره های مکی و مدنی می باشد.
این اثر سومین دفتر از مجموعه علوم قرآنی و روایی گنجینه بهارستان و شامل یازده رساله در علوم قرآنی (مجموعه وقف و ابتدا، رسم الخط، شمارش آیات، تجزی قرآن و سوره های مکی و مدنی) با عناوین زیر است که با کوشش سید حسین مرعشی آماده شده است. ۱. عجائب القرآن: ابن جوزی ۲. مختصر ما رسم فی المصحف الکریم: اسماعیل بن ظاهر عقیلی مصری ۳. ارجوزه فی السور المکیه و المدنیه: محمد بن ایوب تاذفی ۴. رموز مصاحف: عثمان بن محمد شاه غزنوی ۵. منهل العطشان فی رسم احرف القرآن: طاهربن عرب اصفهانی ۶. الوقوف و الفوائد: حسین بن محمد ۷. رساله فی کتابه المصحف: مؤلفی ناشناخته ۸. ترجمه و شرح قصیده ی عقلیه اتراب القصائد: مؤلفی ناشناخته ۹. ارجوزه فی معرفه الوقوف: محمدبن عبدالحمید حکیم زاده ۱۰. معرفه المقارئ: مؤلفی ناشناخته ۱۱. رساله فی عد الآی و السور المکیه و المدنیه: مؤلفی ناشناخته.
ساختار کتاب
وجود نکات مبهم زیادی در علوم قرآن به ویژه سیر و تاریخ آن و حلقه های مفقوده ای که برای پیوستن آنها باید مطالعات فراوای صورت پذیرد، مؤلف را بر آن داشته تا به بررسی یکی از این موضوعات یعنی فنون کتابت و قرائت قرآن کریم و سیر تحولی آن بپردازد. وی برای پاسخ گفتن به سئوالات مهم در این زمینه، رجوع به میراث برجای مانده بر پیشینیان را لازم می داند که در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شوند. با توجه به کثرت دست نوشته های موجود از نظر موضوع به دو دسته تقسیم شده اند. مجموعه دوم شامل ۱۱ رساله است. مؤلف در معرفی این مجموعه، به شرح حال مختصری از نویسندگان رسایل و آثارشان و نکاتی پیرامون کتاب پرداخته اند.
وضعیت کتاب
فهرست مطالب در ابتدای کتاب و در پایان تصویری از نسخه های خطی، کسان، چاپها، کتابها و کتابنامه آمده و در پاورقی آیات، روایات و مصادر رسائل و کتاب اشاره شده است. در ادامه مقاله به بررسی مجموعه یازده رساله می پردازیم.
معرفی رساله ها
...

پیشنهاد کاربران

بپرس