عبدالعزیز دوری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «عبدالعزیز دوری» در سال ۱۹۱۹ م در شهر بغداد به دنیا آمد. وی استاد تاریخ در دانشگاه می باشد.
«عبدالعزیز دوری» در سال ۱۹۱۹ م در شهر بغداد دیده به جهان گشود. وی بعد از رشد و نمو در بغداد و تحصیل علوم مقدماتی، وارد دانشگاه شد و به تحصیل در رشته تاریخ مبادرت ورزید. ایشان در سال ۱۹۴۰ م برای تکمیل تحصیلات به انگلستان رفت و در دانشگاه به تحصیل در رشته تاریخ، مقطع ارشد و دکترا پرداخت. ایشان بعد از تکمیل تحصیلات خود به عراق بازگشت و در رشته مورد بحث، در دانشگاه بغداد مشغول به تحصیل شد.
فعالیت ها
ایشان یکی از موسسان رشته های مختلف در دانشگاه بغداد بوده و از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۶۸ م ریاست این دانشگاه را بر عهده دارد. وی در دانشگاه های مختلف عراق صاحب کرسی تدریس می باشد. او یکی از کسانی است که به رشته تاریخ، به صورت امروزی پرداخته و در احیاء تاریخ به صورت غیر سنتی مبادرت ورزیده و در این امر مولفات زیادی نیز به رشته تحریر درآورده است. چنان که نوشتن این اثر نیز با همین دیدگاه وی صورت گرفته است.
آثار
از ایشان آثار زیادی در تاریخ صدر اسلام به چاپ رسیده است که امروزه در عراق و لبنان در دسترس عموم می باشد.برخی از آثار وی عبارتند از:۱. الجذور التاریخیة للقومیة العربیة.۲. اوراق فی التاریخ و الحضارة، اوراق فی التاریخ العربی الاسلامی.۳. اوراق فی التاریخ و الحضارة: اوراق فی التاریخ الاقتصادی و الجتماعی.۴. اوراق فی التاریخ و الحضارة: اوراق فی الفکر و الثقافة.۵. اوراق فی التاریخ و الحضارة: اوراق فی علم التاریخ.۶. العصر العباسی الاول.۷. دراسات فی العصور العباسیة المتاخرة.۸. النظم الاسلامیة.۹. مقدمة فی التاریخ الاقتصادی العربی.۱۰. نشاة علم التاریخ عند العرب.
منبع
...

دانشنامه عمومی

عبدالعزیز دوری ( به عربی: عبد العزیز الدوری ) ( ۱۹۱۹ بغداد – ۱۹ نوامبر ۲۰۱۰ امان ) وی زاده روستای دور از استان صلاح الدین عراق است. او دکترای تاریخ و قدیمیترین تاریخ نگار تاریخ و تمدن اسلامی در جهان عرب به شمار می رود. وی به سبب خدماتش به «شیخ المورخین» در میان اعراب شهره شده است.
پیکر وی روز ۸ آبان ۱۳۸۹ در قبرستان سحاب در شرق شهر امان پایتخت اردن به خاک سپرده شد.
وی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی در زادگاهش، برای آموختن تحصیلات تکمیلی به بریتانیا رفت. در سال ۱۹۴۰ با رتبه ممتازی توانست لیسانس خود در رشته تاریخ را از دانشگاه لندن کسب کند. همچنین دو سال بعد توانست مدرک دکتری خود را در همان دانشگاه حاصل نماید.
بعد از اخذ مدرک دکتری به کشورش بازگشت و در دارالمعلمین عالی بغداد به آموزگاری پرداخت. با تأسیس دانشگاه بغداد در دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه به تدریس تاریخ پرداخت. طی سال های ۱۹۴۹ تا ۱۹۵۸ به ریاست دانشکده تاریخ منصوب شد. از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۲ استاد مهمان دانشگاه آمریکایی بیروت بود. پس از آن به مدت ۴ سال ریاست کل دانشگاه بغداد را بر عهده داشت. در نهایت، از سال ۱۹۶۷ به اردن مهاجرت کرد و استادی تاریخ دانشگاه پادشاهی اردن را عهده دار شد.
مهمترین کتابهای تألیفی وی عبارتند از:
• النظم الإسلامیة ( به فارسی: تشکیلات و نظام های اسلامی ) ( تألیف ۱۹۸۸ )
• نشأة علم التاریخ عند العرب ( به فارسی: پیدایش علم تاریخ نگاری نزد اعراب )
• مقدمة فی تاریخ صدر الإسلام ( به فارسی: مقدمه ای بر تاریخ صدر اسلام ) ( تألیف ۱۹۵۹ )
• مقدمة فی تاریخ الإقتصادی العربی ( به فارسی: مقدمه ای بر تاریخ اقتصادی عرب ) ( تألیف ۲۰۰۷ )
• العصر العباسی الأول ( به فارسی: دورهٔ اول عصر حکومت عباسی ) ( تألیف ۱۹۴۳ )
• دراسات فی العصور العباسیة المتأخرة ( به فارسی: تحقیقاتی در دوره های پسین حکومت عباسی )
• الجذور التاریخیة للقومیة العربیه ( به فارسی: ریشه های تاریخی نژاد عرب ) ( تألیف ۱۹۶۰ )
عکس عبدالعزیز دوری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس