عاقل نکند تکیه به دیوار شکسته

پیشنهاد کاربران

۱ - دیواری که شکسته باشد، با کمترین فشاری فرو می ریزد و اگر کسی زیر آن نشسته باشد قطعا آسیب می بیند. به همین دلیل این ضرب المثل می گوید انسانی که عاقل باشد به دیوار شکسته تکیه نمی دهد و جان خویش را محترم می شمارد؛ اما این معنا، معنای ظاهری ضرب المثل است. در واقع این مَثل کنایه است از اینکه انسان عاقل در زندگی اش به اسباب سست و غیر موثق متوسل نمی شود.
...
[مشاهده متن کامل]

۲ - منظور از دیوار شکسته خیلی چیزها می تواند باشد. بستگی دارد مراد متکلم در هنگام به کار بردن آن چه باشد؛ مثلا کسی که با دوستان ناباب می گردد و در هر کاری از آنها مشورت می گیرد، بزرگان با تجربه وقتی این ضرب المثل را برایش به کار می برند منظورشان از دیوار شکسته ” دوست لا ابالی ” است.
گاهی یک نفر خبر مهمی برای شما می آورد که در آن خبر، به یکی از افراد آشنایتان خصلت بدی را نسبت داده اند ( مثلا گفته اند فلانی دزدی می کند یا رشوه می گیرد ) ؛ در این هنگام شما متعجب می شوید و سعی می کنید آن فرد آشنا را که این کارها را می کند سریعا مجازات کنید؛ اما دیگران به شما اخطار می دهند که عجله نکنید چرا که آدم عاقل به دیوار شکسته تکیه نمی کند. در اینجا منظور آنها از دیوار شکسته، ” خبری است که هنوز به صحت یا عدم صحت آن یقین پیدا نکرده اید” و احساسی عمل می کنید.

منابع• https://www.daneshchi.ir/category/zarbolmasal-irani/

بپرس