طریق شیخ صدوق به حسین بن ابی العلاء

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طریق شیخ صدوق به حسین بن ابی العلاء، از اصطلاحات بکار رفته در علم حدیث بوده و به طریقی گفته می شود که شیخ صدوق روایات حسین بن ابی العلاء را از آن طریق نقل کرده است.
طریق شیخ صدوق به حسین بن ابی العلاء به ترتیب زیر است:۱ - علی بن حسین بن بابویه قمی۲ - سعد بن عبدالله۳ - محمد بن حسین بن ابی الخطاب۴ - موسی بن سعدان۵ - عبدالله بن ابی القاسماز حسین بن ابی العلاء خفاف مولی بنی اسد
ارزیابی
محقق استرآبادی، علامه حلی و آیت الله خویی می فرمایند: طریق شیخ به حسین بن ابی العلاء ضعیف است محقق استرآبادی علت آن را وجود موسی بن سعدان در طریق می داند اضافه می کند عبدالله بن (ابی خ) القاسم شناخته شده نیست آیت الله خویی علت ضعف را وجود عبدالله بن قاسم و موسی بن سعدان در طریق می داند و اضافه می کنند عبدالله بن قاسم بین حارثی ثقه و حضرمی ضعیف مشترک است.مرحوم قهپایی: سند ضعیف است.مرحوم مجلسی: خبر ضعیف است و امکان حسن بودن آن است چون امکان دارد که ضعیف بودن مشایخ اجازه مضر نباشد.محدث نوری: موسی بن سعدان از نظر نجاشی ضعیف الحدیث است و از نظر غضایری و علامه در خلاصه ضعیف و غالی است ولی به دلیل اکثار روایت اجلاء از وی غالی بودن او موهون است و ضعیف الحدیث بودنش مضر به اعتبار او نیست.مراد از عبدالله بن قاسم همان حضرمی معروف به بطل است. برخی نسبت غلو، کذب و وقف به او داده اند جون اجلاء از وی روایت کرده اند رمی به کذب نیز موهول است. نسبت به غلو دادن بدری به علت قفل روایات غریب است و اتهام به وقف اولا مضر به وثاقت نیست ثانیا شیخ در فهرست متعرض آن نشده است ثالثا نجاشی او را از غلات دانسته است که منافات باری به وقف دارد. حسین بن ابی العلاء ثقه است.
اردبیلی، محمد بن علی، جامع الرواه، ج۲، ص۵۳۳.
۱. ↑ اردبیلی، محمد بن علی، جامع الرواه، ج۲، ص۵۳۳.۲. ↑ حلی، حسن بن یوسف، خلاصة الاقوال فی معرفة الرجال، ص۴۳۸.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس