طبقات مشاهیر الدمشقیین من اهل القرن الرابع عشر الهجری

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] طبقات مشاهیر الدمشقیین من أهل القرن الرابع عشر الهجری، اثر جمال الدین قاسمی (1282-1332ق) و فرهنگ نامه ای محلی است که در آن، تعداد 24 نفر از نخبگان علمی، فرهنگی و اجتماعی شهر دمشق در قرن چهاردهم هجری شناسانده شده اند.
این کتاب را عبدالقادر ارناووط، تحقیق و تصحیح کرده است. اثر حاضر در واقع بخشی از کتاب بزرگ و منتشرنشده نویسنده به نام «تعطیر المشام فی مآثر دمشق الشام» است که به صورت مستقل تصحیح شده و انتشار یافته است.
این اثر از مقدمه مصحح و متن اصلی تشکیل شده است.
مصحح در مقدمه خویش - که آن را در دمشق، در تاریخ پنجم ربیع الآخر 1426ق نوشته - روش نویسنده در نگارش شرح حال ها و همچنین روش تصحیح اثر حاضر را بیان کرده و از جمله یادآور شده است: علامه شام در روزگار خودش شیخ محمد جمال الدین قاسمی از خودش آثار گوناگونی برجای گذاشته که بر بلندی منزلت علمی او در شناخت شام به طور کلی و دمشق به طور خاص دلالت می کند و امتیاز همه آثار او کوچک و بزرگش، حسن تصنیف و نظر متین و هماهنگی در شیوه بیان است؛ به طوری که خواننده را از اول کتاب تا به آخر همراه خودش می کشاند و زمانی این مطلب برایم خوب روشن شد که شروع کردم به تحقیق کتاب مهم او «حیاة البخاری».
از مهم ترین آثار علامه قاسمی که هنوز منتشر نشده، کتاب مهم و بزرگ او به نام «تعطیر المشام فی مآثر دمشق الشام» است که در نزد خانواده اش در دمشق محفوظ است و من توانستم برخی از اوراق آن را ببینم که مرتبط به شرح حال های مطرح شده در ثلث اول قرن چهاردهم هجری است و با این عنوان آن را نامیده است: «طبقات مشاهیر الدمشقیین من أهل القرن الرابع عشر» و اهمیت و ارزش والایی دارد؛ چون بخش مهمی از کسانی که در آن شناسانده شده اند از استادان مستقیم او هستند که آنان را از نزدیک و بر اساس مشاهدات خودش شناسانده و مفصل ترین این شرح حال ها عبارت است از شرح حال پدر و استادش علامه شیخ محمدسعید بن قاسم بن صالح بن اسماعیل قاسمی که شایسته است به خاطر اهمیتش به صورت مستقل مورد توجه قرار گیرد... نویسنده تراجم 24گانه کتاب را بر اساس ترتیب زمانی منظم کرده است... . مصحح در ادامه مقدمه اش، از کتاب خودش «أعلام التراث فی العصر الحدیث»، شرح حال نویسنده را نقل کرده است .

پیشنهاد کاربران

بپرس