طبقات شعراء المحدثین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «طبقات الشعراء المحدثین»، به زبان عربی، اثر ابوالعباس، عبدالله بن المعتز بن المتوکل، مشهور به ابن المعتز (247 - 296ق)، می باشد.
نام دیگر این اثر، «الاختیار من شعر المحدثین» می باشد که این را ] نقل نموده، ولی اکثر، این اثر را با نام «طبقات الشعراء» نقل نموده اند.
بعضی از محققان، از جمله استاد عباس اقبال و محمد عبدالفهم خفاجی، بر آنند که «طبقات» از تألیفات اواخر عمر مؤلف(293 - 296) بوده و مربوط به آراء او در کهن سالی است(ص19).
در نیمه دوم قرن 3ق، چنان که ابن المعتز خود توضیح داده است(ص86)، اهل شعر و ادب، از بسیاری روایت شعر کهن، دچار ملال شده بودند و بیشتر، خواهان و پی گیر اشعار و اخبار نوخاستگان بودند، چنان که «الروضة» مبرد و «البارع» هارون بن علی منجم، اختصاصاً به اشعار و اخبار نوخاستگان پرداخته بود؛ به همین علّت، خود او نیز، این اثر را به انگیزه گردآوری گل چینی از اشعار و اخبار شاعران نوخاسته، تألیف نمود و بیشتر، به شاعرانی توجه داشته است که آن چنان شهرتی نداشتند و فقط نزد خواص اهل ادب شناخته شده بودند.
کتاب، مشتمل بر شرح حال 133 شاعر به همراه ذکر ابیاتی از هر یک از آنان است. اولین شاعری که از وی یاد شده، ابن هرمه و آخرین شاعر، فضل(زنی شاعر) می باشد.

[ویکی فقه] طبقات شعراء المحدثین (کتاب). «طبقات الشعراء المحدثین»، به زبان عربی، اثر ابو العباس، عبدالله بن المعتز بن المتوکل، مشهور به ابن المعتز (۲۴۷- ۲۹۶ ق)، می باشد.
نام دیگر این اثر، «الاختیار من شعر المحدثین» می باشد که این را حمزه اصفهانی نقل نموده، ولی اکثر، این اثر را با نام «طبقات الشعراء» نقل نموده اند.بعضی از محققان، از جمله استاد عباس اقبال و محمد عبد الفهم خفاجی، بر آنند که «طبقات» از تالیفات اواخر عمر مؤلف (۲۹۳- ۲۹۶) بوده و مربوط به آراء او در کهن سالی است.
انگیزه گردآوری کتاب
در نیمه دوم قرن ۳ ق، چنان که ابن المعتز خود توضیح داده است. اهل شعر و ادب، از بسیاری روایت شعر کهن، دچار ملال شده بودند و بیشتر، خواهان و پی گیر اشعار و اخبار نوخاستگان بودند، چنان که «الروضة» مبرد و «البارع» هارون بن علی منجم، اختصاصا به اشعار و اخبار نوخاستگان پرداخته بود؛ به همین علت، خود او نیز، این اثر را به انگیزه گردآوری گل چینی از اشعار و اخبار شاعران نوخاسته، تالیف نمود و بیشتر، به شاعرانی توجه داشته است که آن چنان شهرتی نداشتند و فقط نزد خواص اهل ادب شناخته شده بودند.
ساختار
کتاب، مشتمل بر شرح حال ۱۳۳ شاعر به همراه ذکر ابیاتی از هر یک از آنان است. اولین شاعری که از وی یاد شده، ابن هرمه و آخرین شاعر، فضل (زنی شاعر) می باشد.
گزارش محتوا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس