صورت فلکی جاثی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جاثی نام کامل آن: جاثی عَلی رُکْبَتِه/ رکبتَیْه، یکی از صورتهای فلکی نیمکره شمالی آسمان، به معنای بر زانو نشسته بر «دو کُنده زانونشسته» می باشد.
این صورت فلکی، به شکل مردی تصور شده که بر زانو نشسته، با دو دستِ بازِ کشیده، که یک دست را به سوی ستارگان جنوب اکلیل شمالی بلند کرده و دست دیگرش به نزدیکی ستاره نَسرِ واقع (در صورت فلکیِ شِلْیاق) می رسد و سرِ او پیش ستاره سرِ حَوّاست. در طرح جاثی، سرمرد به سوی جنوب و پاهایش رو به شمال قرار می گیرند.
جاثی در اسطوره ها
بر اساس اسطوره های فنیقی، جاثی بر ملکارث، خدای دریاها، دلالت می کرد در افسانه های کلدانی و بابلی، جاثی و تِنّین، با خدای خورشید (اژدوبار)، کشنده اژدهایی به نام تیامت، ارتباط دارند. تصویر اژدوبار بر استوانه های سنگیِ به جا مانده از ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ ق م. ثبت شده است، در حالی که بر روی یک زانو نشسته و پای او بر سر اژدهایی قرار دارد. بعدها در اسطوره های یونانی، خدای خورشید به هرکول تغییر یافت که از مشهورترین خدایان اساطیری یونان باستان است
هرکلوس
هرکول پسر زئوس (خدای خدایان) و آلکمنه (از تبار برساوش) بود. وی مظهر قدرت به حساب می آمد و مردان هنگام خطر به وی پناه می بردند. ابداع بازیهای المپیک نیز به وی منسوب است هرکول به مقام خدایی رسید و فناناپذیر بود اما چون لباس سمی دیانی را پوشید، مسموم شد و از این رو رنج می برد. وی برای پایان دادن به این رنج، مرگ را پذیرفت و زئوس او را به آسمان برد امروزه در زبانهای اروپایی، صورت فلکی جاثی را هرکولس می نامند.
جاثی در نجوم اسلامی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس