صنعت نساجی

دانشنامه عمومی

صنعت نساجی شامل همه مراحل تولید الیاف، تبدیل الیاف به نخ، تبدیل نخ به پارچه و همچنین شامل فرایندهای تکمیلی انجام شده بر روی پارچه مانند رنگرزی، چاپ و دوزندگی می شود. اگرچه صنعت نساجی نخست تنها محدود به تولید نخ بود اما با گذشت زمان همه گونه های پوشاک و منسوجات را شامل شد.
ارزش بازار جهانی منسوجات در سال ۲۰۱۹ معادل ۹۶۱٫۵ میلیارد دلار آمریکا برآورد شده است و تخمین زده می شود با توجه به افزایش تقاضا برای پوشاک، به ویژه در کشورهای درحال توسعه مانند چین، هند، مکزیک و بنگلادش، از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۷ میزان ۴٫۳٪ رشد از خود نشان داده و به ۱۳۵۰٫۲۴ میلیارد دلار آمریکا برسد. [ ۱]
صنعت نساجی از کهن ترین صنایع بشری محسوب می شود چرا که نیاز به لباس و پوشاک پس از نیاز به غذا و مسکن از نیازهای اولیه انسان به شمار می آید. نشانه هایی از بافندگی و نساجی مربوط به دوران پارینه سنگی به دست آمده است. نشانه های ضعیفی در موراوی پیدا شده است. نشانه های مشخصی از بافندگی در دوران نوسنگی در سوئیس پیدا شده است.
«در حدود پنج هزار سال پیش از میلاد مردم غارنشین فلات ایران بر اثر تغییراتی که از لحاظ آب وهوا و تشکیل مزارع و چمنزارها به وجود آمد به دشت ها روی آوردند و زندگی تازه ای را آغاز کردند و در تمدن آن ها نسبت به دوران های پیشین پیشرفت بیشتری دیده شد. کهن ترین مردم دشت نشین، مردم محل سیلک نزدیک کاشان بودند که آثار زندگی ایشان را در آن جا به دست آورده اند. چون در همین محل مقداری دوک های سنگی و گِلین به دست آورده اند تصور می رود که مردم آن زمان با صنعت نساجی آشنایی داشته اند. » مرغوبترین پارچه ای که به دست بشر بافته شده است ململ داکا نام دارد که تا قرن هجدهم در بنگلادش از پنبه درختی بافته می شد. [ ۲] ململ داکا بسیار ظریف بود و تعداد تار و پود آن در واحد سطح بیش از ۱۰ برابر پارچه هایی است که امروزه بافته می شوند. بافتن آن مهارت و ابزار ویژه ای می خواست و از هر کیلو گرم پنبه مخصوص این کار تنها ۸ گرم پارچه به دست می آمد. قیمت آن به بیش از بیست برابر ابریشم می رسید.
صنعت نساجی در جریان انقلاب صنعتی رشد چشمگیری داشت.
پنبه مهمترین الیاف طبیعی در جهان است. در سال ۲۰۰۷ کل محصول پنبه جهانی ۲۵ میلیون تن از ۳۵ میلیون هکتار در بیش از پنجاه کشور جهان بود. [ ۳] در فرایند پنبه پنج مرحله وجود دارد:[ ۴]
عکس صنعت نساجیعکس صنعت نساجیعکس صنعت نساجیعکس صنعت نساجی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس