شیرگاه

لغت نامه دهخدا

شیرگاه. ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش سوادکوه شهرستان شاهی.این دهستان در جنوب شاهی و طول دره تالار واقع است و راه آهن شمال از وسط آن می گذرد. مرکز دهستان قصبه شیرگاه است و شماره دیه های آن 20 است و مهمترین آنها عبارتند از: برنجستانک ، کلیج خلیل ، بورخیل ، بشل. محصول عمده دهستان برنج و غلات و نیشکر و توتون و سیگار و شغل عمده اهالی زراعت و تهیه زغال چوب می باشد و زغال چوب اهالی شاهی بیشتر به وسیله سکنه این دهستان تهیه می گردد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

شیرگاه. ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان شیرگاه بخش سوادکوه شهرستان شاهی. سکنه آن 1000 تن. آب آن از رودخانه تالاررود و جز آن. اولین ایستگاه از شاهی و تهران و کارخانه قیراندود و تقطیر چوب و دبستان و شعبه جنگلبانی و پاسگاه نگهبانی و اداره املاک و دفتر پست و متجاوز از پنجاه باب دکان دارد و مرکز حوزه 8 آمار است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

شیرگاه. ( اِخ ) نام ایستگاه نوزدهم راه آهن شمال میان زیراب و شاهی در 314 هزارگزی تهران که در قصبه شیرگاه قرار دارد. ( یادداشت مؤلف ).

دانشنامه عمومی

شیرگاه مرکز شهرستان سوادکوه شمالی در استان مازندران است که از جنوب به شهرستان سوادکوه و از شمال به شهرستان قائم شهر راه دارد. این شهر همچنین از سمت شرق به شهرستان ساری و از سمت غرب به شهرستان بابل راه دارد. مردم شیرگاه مازندرانی هستند[ ۲] و به زبان مازندرانی گویش می کنند. [ ۳] همچنین سریال مشهور پایتخت نیز در این شهر ساخته شده است. [ ۴]
در باب وجه تسمیه شیرگاه دیدگاه های مختلفی وجود دارد. شماری علت این نام گذاری را فراوانی درختانی موسوم به شیردار در این منطقه دانسته اند. گروهی معتقدند که رطوبت بالا و شرجی بودن این منطقه، که معادل آن در زبان طبری واژه شیر به معنی خیس است و شیرگاه یعنی مکان خیس و رطوبتی که در اکثر مواقع سال ابری و بارندگی می باشد ، علت نام گذاری آن بوده است . ضمن اینکه در روایتی نیز مبارزه ی شیر و گاو که صاحب آن فردی به نام شیخعلی نادر بود ، حکایت دارد ولی بیشتر از همه به نظر همان شیر یا خیس درست می آید ، البته طبق روایت دیگری در منطقه ایی بالاتر از شهیدآباد و پایینتر از امامزاده قاسم یا آقادار لوله هایی به جهت انتقال شیرِگاو از آنجا به سمت آبدانگ سر یا پادگان فعلی که محل ساماندهی نیروهای نظامی بود ، وجود داشت و این شیر ، از جنگلهای شیرگاه به آنجا با توجه به شیب موجود هدایت می شد علت نامگذاری آن به شیرگاو و سپس شیرگاه بود این مکان که در سابق دامداری بزرگی بود قبرستان گبری های قبل از اسلام بوده که آثار و بقایای آن ( اسکلت انسان و سفال ) در حفاری های غیرمجاز مشهود شد . [ ۵] به گفته علی اصغر یوسفی نیا شیر نام مجموعه آبادی های بخش کوهستانی قائمشهر بود. [ ۶]
برخی نام پیشین شیرگاه را خارخون دانسته اند ولی بر پایهٔ اطلاعات جلد سوم فرهنگ جغرافیایی ایران خارخون نام پیشین روستای زیولا در منطقه شیرگاه بوده است. [ ۷]
شیرگاه شهری است در استان مازندران در شمال ایران، که مرکز شهرستان سوادکوه شمالی نیز می باشد. [ ۸] یکی از جاده های ارتباطی تهران - شمال، معروف به جاده سوادکوه، و راه آهن شمال، که بخشی از راه آهن سراسری ایران است، از این شهر می گذرد. این شهر در فاصله ۲۵ کیلومتری از قائمشهر و ۲۰ کیلومتری از زیراب، ۳۰ کیلومتری از پل سفید و ۴۰ کیلومتری از ساری ( مرکز استان مازندران ) قرار دارد. [ ۹] شیرگاه از همه جهت جز شمال به وسیله رشته کوه های البرز مرکزی احاطه گشته است، کوه تِرز در غرب، کوه وِرزک در شرق و کوه های ساره سر و شاه کوه در جنوب این شهر قرار دارند.
عکس شیرگاهعکس شیرگاهعکس شیرگاهعکس شیرگاهعکس شیرگاه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پل شاپور، شهری در استان مازندران، شهرستان سوادکوه، و مرکز اداری بخش شیرگاه، با ارتفاعی حدود ۲۵۰متر. در منطقه ای کوهستانی و جنگلی در ۳۳ کیلومتری جنوب غربی ساری و ۲۶کیلومتری شمال غربی پل سفید، در حاشیۀ شمالی کوهستان البرز مرکزی، محل تلاقی رودخانه های کسلیان و تالار، قرار دارد. این شهر در کنار راه و خط آهن فیروزکوه به قائم شهر و ساری واقع شده است. اقلیم آن معتدل و نیمه مرطوب و جمعیت آن ۹,۵۴۵ نفر است. کارخانه های تراورس سازی و تقطیر چوب نیز دارد.

پیشنهاد کاربران

شیرگاه به معنای جایگاه و تخت پادشاهی شیر است. این شهر در سوادکوه شمالی قرار گرفته است و معمولا هوای معتدل و گرمتری نسبت به سوادکوه جنوبی مانند شهرهای زیراب و ورسک و پایینترها مثل گدوک دارد لهذا برخی از مازندرانیان عزیز از در زمستان از قسمت های سردتر به آن کوچ می کنند.

بپرس