شیربرنج

/Sirberenj/

معنی انگلیسی:
rice-milk, rice-pudding

لغت نامه دهخدا

شیربرنج. [ ب ِ رِ ] ( اِ مرکب ) شله ای که از شیر و برنج سازند. ( ناظم الاطباء ). آش شیر. آش مرکب از برنج و شیر. شیربا. طعامی که از شیر و برنج پزند و بیشتر با شکر و شیره خورند. بهط. ابونافع. ( یادداشت مؤلف ). بهطة. ( دهار ) :
چه لطیف است به صبحی قدح شیربرنج
در زمانی که کند دایه ز خوابت بیدار.
بسحاق اطعمه.
- شیربرنج بی نمک ؛ کنایه است از آدمی سپیداندام لیکن غیرجاذب. ( امثال و حکم دهخدا ).
- || گفتاری نارباینده. ( امثال و حکم دهخدا ).
- شیربرنج وارفته ؛ سپیداندامی لخت و وارفته و نادلربا. ( یادداشت مؤلف ).

فرهنگ فارسی

خوراکی که باشیروبرنج طبخ کنند، شیرباوشیروا
( اسم ) خوراکیی که با شیر و برنج پزند شیر با شیروا . طرز تهیه آن چنین است : به اندازه لازم شیر گیرند و برای هر من شیر پنج سیر یا کمتر برنج در شیر ریزند و بار کنند و قدری هم شیر را کنار بگذارند و دیگ را بر روی آتش هم زنند بگذارند تا پخته شود . اگر سفت شود و پخته نشود قدری آب ریزند نزدیک پخته شدن آن شیری را که کنار گذاشته اند با شکر و گلاب و هل در آن ریزند و پس از چند جوش بردارند .

فرهنگ معین

(بِ رِ ) (اِمر. ) ۱ - شیربا، خوراکی که با شیر و برنج درست کنند. ۲ - کنایه از: کسی که رنگ پوستش زیاد سفید باشد.

فرهنگ عمید

خوراکی که از شیر، برنج، شکر، و گلاب تهیه می شود، شیربا، گرنج بشیر.

دانشنامه آزاد فارسی

از غذاهای سادۀ ایرانی، فراهم آمده از برنج اعلای ایرانی، شیر، هل، و نمک. سردشدۀ آن از انواع دسر و داغ به داغ به ویژه مناسب برای بیماران در دورۀ نقاهت است. برنجِ به چند آب شسته را با اندکی آب و نمک مخلوط می کنند و بر آتش ملایم جوش می آورند تا چون کته بپزد. سپس شیر و هل و گلاب را پختاپخت بدان می افزایند. شیر که جوشیدن گرفت تیزی آتش را به نهایت کم می کنند تا پانزده الی بیست دقیقۀ دیگر نیز بپزد و ته بگیرد. خوردن شیربرنج، که معمولاً آن را با ته دیگ می آرایند، با شکر یا شیرۀ انگور یا عسل لطفی بیشتر دارد.

پیشنهاد کاربران

شیربرنج یا شیربا، یک نوع چاشت می باشد که از شیر و برنج تهیه می شود و بیشتر همراه با شکر و شیره خورده می شود و به آن «آش شیر» نیز می گویند. شیربرنج دسر است ولی بعضی ها به آن لقب آش میدهند
«شیربا» در شاهنامه فردوسی نیز به کار رفته است.
...
[مشاهده متن کامل]

در مازندران مراسمی تحت عنوان تمنای باران وجود دارد که در یکی از آیین های آن، همهٔ اهالی روستا شیر و برنج جمع می کنند و با آن شیربرنج درست کرده، می خورند و مقداری از آن را با این باور که باران ببارد، روی پشت بام می ریزند.
شیربرنج به جهت دارا بودن شیر ( منبع غنی از کلسیم ) و برنج ( سرشار از ویتامین های گروه ب ) و همچنین طعم دهنده های مقوی و آرام بخش اعصاب مانند هل و گلاب، مفید است.
شیر برنج را می توان به صورت سرد و به صورت داغ نیز میل کرد. در هر دو صورت طعم خوشمزه خود را دارد. این غذا را می توانید برای صبحانه و حتی وعده های نهار و شام نیز طبخ نمایید.
حاوی خواص بسیار بی نظیری برای قلب و همچنین تحکیم استخوان ها می باشد.

شیربرنج
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/شیربرنج
شیربا

بپرس