شوک

/Sok/

مترادف شوک: تیغ، خار | صدمه، ضربه، لطمه، تشنج، شوکه، منقلب

برابر پارسی: تکان سخت

معنی انگلیسی:
trauma, jolt, prickle, prod, shock, thorn, turn

لغت نامه دهخدا

شوک. ( هزوارش ، اِ ) به لغت زند و پازند بمعنی بازار است که عربان سوق گویند. ( برهان ). سوق معرب سوک است. راسته بازار. ( از یادداشت مؤلف ). بازار است که به عربی سوق گویند وتبدیل آن سوک است چنانکه الاَّن محل معینی را که عربان بحوالی بصره در آن بازار کنند سوک الشیخ گویند. ( انجمن آرا ) ( از آنندراج ).

شوک. [ ش َ ] ( ع اِ ) خار. ج ، اشواک. شوکة، یکی. ( منتهی الارب ). خار. ( دهار ) ( غیاث ). هر چیز سرتیز. لم. لام. تلو.تلی. بور. تیغ. ( یادداشت مؤلف ). گیاهی که مانند سوزن بروید. ج ، اشواک. ( از اقرب الموارد ) :
مرغزاری است این جهان که در او
عامه شوکان مردم آزارند.
ناصرخسرو.
نی نی از بخت شکوه ها دارم
چند شکوی که شوک بی ثمر است.
خاقانی.
و فی اغصانه [ اغصان علیق الکلب ] شوک صلب. ( ابن البیطار ).
تنی که با تو در این دشت لاف شرکت زد
چو خارپشت ز شوکش قضا مشوک ساخت.
کاتبی.
- امثال :
من یزرع الشوک لم یحصد به العنبا. ( مجمع الامثال از سندبادنامه ).
- شوک الجمال ؛ اشترغاز. مغوداریس. اشترغاز و به لغت مصر رعی الابل است. رجوع به اشترغار و اشترغاز و اشترخار و اشترخاو و خارشتر و شوکةالجمال شود.
- شوک الدارجین ؛ دیفساقوس. جنا. مشطالراعی. خس الکلب. رجوع به شوکةالدارجین شود.
- شوک الدمن ؛عنکبوت. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به شوکةالدمن شود.
- شوک العلک ؛ اشخیص. خامالاون لوقس. بشکراین. اداد. اقسیا. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به اداد و ادادا شود.
- شوک القنا؛ تیزی نیزه ها. ( از اقرب الموارد ).
- شوک الیهود؛ کنگر. ( یادداشت مؤلف ).
- شوک مصری : ثمره شوک مصری جلنار [ گلنار ] است. ( بحر الجواهر در کلمه الثمر ).
- قنطرةالشوک ؛ دهی است بر نهر عیسی به بغداد. ( منتهی الارب ).
|| تیغ ( در ماهی ) و آن استخوانهای باریک و تنک است در گوشت ماهی : و بدارابجرد سمک بالخندق الذی یحیط بالبلد لا شوک فیه و لا عظم و لا فقار و هو من ألذّالسموک. ( صورالاقالیم اصطخری ) ( ابن البیطار ). || شوک خلفی ؛ مازه. فقرات ظَهْر. ( یادداشت مؤلف ).یقال : جاء فی الشوک و الشجر؛ یعنی در عدد بسیار آمد. ( از منتهی الارب ).

شوک. [ ش َ ] ( ع مص ) قوت و تیزی نمودن. شوکة. ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). || بیمار شری گردیدن : شیک الرجل ( مجهولاً ). ( منتهی الارب ). و آن سرخیی است که بر روی جسد ظاهر شود. ( از اقرب الموارد ). || ظاهر شدن قدرت و شدت کسی. || پیدا آمدن پستان دختر. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). پستان از جای برخاستن. ( دهار ) ( تاج المصادر بیهقی ) ( المصادر زوزنی ). || برآمدن دندان نشتر شتر. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). دندان اشتر برآمدن. ( تاج المصادر بیهقی ). || به خار درخستن کسی را ( لازم و متعدی ). ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). خلانیدن خار. ( یادداشت مؤلف ). || درآمدن کسی را خار. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( تاج المصادر بیهقی ). خار در تن شدن. ( دهار ). خار در زیر کسی کردن. ( تاج المصادر بیهقی ). خلیدن خار. ( یادداشت مؤلف ). بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

خار، واحدش شوکه، اشواک جمع، ضربه، تکان شدید، حالتی است ناگهانی که ضعف می آورد
( اسم ) ۱ - ضربه شدید تکان سخت . ۲ - حالتی ناگهانی که به شخص عارض شود و قوای بزرگواری او رو به ضعف گذارد .
ظاهرا در شعر ذیل یا صفتیست برای گل چون گنده و متعفن و از جنس لجن و غیره .

فرهنگ معین

(شُ ) [ فر. ] (اِ. ) ۱ - ضربه ، تکان شدید. ۲ - حالتی ناگهانی که به شخص عارض شود و قوای او رو به ضعف گذارد.
(شَ ) [ ع . ] (اِ. ) خار.

فرهنگ عمید

۱. ضربه، تکان شدید.
۲. (پزشکی ) حالتی که ناگهان به انسان دست می دهد و قوای بدن رو به سستی و ضعف می گذارد.
خار.

فرهنگستان زبان و ادب

{shock} [پزشکی] حالتی که به علت اُفت فشار خون سرخرگی و کم شدن حجم خون بروز کند
[اقتصاد] ← ضربه 2

گویش مازنی

/shok/ گوست راسته ی حیوان

واژه نامه بختیاریکا

شوم. کنایه از جغد

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی شَّوْکَةِ: تیزی و برندگی ( این کلمه استعاره از شوک به معنای خار است )
تکرار در قرآن: ۱(بار)
شوک به معنی خار است راغب گوید: به اسلحه و سخنی نیز اطلاق می‏شود. نیش عقرب را به جهت تشبیه بخار شوک گفته‏اند. مراد از طائفه ذات الشوکة لشکریان قریش است شوکت در آن به معنی قدرت یا سلاح است خداوند به مسلمانان وعده داد که یکی از دو طائفه (کاروان ابوسفیان، لشکر قریش) نصیبشان خواهد شد. آنهادوست داشتند کاروان که قدرت و سلاح نداشت نصیب آنها باشد. آیه شریفه در بیان همان وعده است. این کلمه در قرآن فقط یکبار آمده است.

دانشنامه عمومی

شوک (افت فشار خون). شوک ( به فرانسوی: Choque ) یک موقعیت تهدیدکننده حیات در پزشکی محسوب شده و حالتی است که به علت افت فشار خون سرخرگی و کم شدن حجم خون و پیامد آن افت اکسیژن در بافتها و وقوع هیپوکسی اتفاق می افتد. [ ۱] معمولاً در شوک ما به جز کاهش فشار خون، کاهش هوشیاری و افزایش تعداد ضربان قلب را داریم. در درمان شوک به غیر از درمان عامل ایجاد شوک، باید با افزایش فشار خون به وسیلهٔ تزریق مایعات وریدی ( کریستالوئیدها ) اقدام نمود. در هنگام شوک یک مکانیسم فیدبک ( بازخورد ) مثبت اتفاق افتاده و این مکانیسم باعث بدتر شدن تصاعدی در وضع بیمار می گردد و اگر زود درمان نشود، عواقب آن حاد و به طور مداوم بدتر می شود. [ ۲]
شوک وابسته به گردش خون نباید با شوک عصبی ( واکنش حاد استرسی ) اشتباه گرفته شود.
شوک از نظر اتیولوژی ( علت شناسی ) شامل انواع زیر است. [ ۳]
• شوک هیپوولمیک: کاهش ناگهانی حجم خون مؤثر، به دلیلهایی مانند خونریزی شدید و بدنبال آن افت شدید فشار خون عامل این نوع شوک می باشد.
• شوک کاردیوژنیک: ناتوانی قلب در پمپاژ خون بعلت نارسایی شدید قلبی یا وقوع یک سکته قلبی را شامل می گردد.
• شوک وازوژنیک یا توزیعی: ناشی از توزیع نادرست خون و عدم کفایت تون عروقی می باشد. اتساع شدید رگ ها باعث کاهش فشارخون و کاهش برگشت وریدی می شود. [ ۴] این نوع شوک می تواند به دلایل زیر ایجاد شود:
• شوک سپتیک: که با نام شوک اندوتوکسیک و شوک عفونی هم شناخته می شود، با ورود باکتری به بدن به ویژه باسیل گرم منفی و پس از ایجادهیپوپرفیوژن است که سپتیسمی اتفاق می افتد.
• شوک آنافیلاکتیک: واکنش شدید آنافیلاکسی و در پاسخ به یک عامل آلرژیک وارد شده به بدن تعریف می گردد.
• شوک نوروژنیک: به دلیل اختلال در سیستم عصبی سمپاتیک مثلاً آسیب به طناب نخاعی، تون وازوموتور در رگ ها تغییر کرده و بدنبال آن افت فشار و شوک ایجاد می گردد.
عکس شوک (افت فشار خون)عکس شوک (افت فشار خون)

شوک (اقتصاد). در علم اقتصاد، شوک ( به انگلیسی:shock ) یک رویداد غیرمنتظره یا غیرقابل پیش بینی است که بر اقتصاد چه به نحوی مثبت یا منفی تأثیر می گذارد. از نظر فنی، شوک اقتصادی تغییر غیرقابل پیش بینی در عوامل برون زا - یعنی عواملی که توسط یک مدل اقتصادی توضیح داده نمی شود - که ممکن است بر متغیرهای اقتصادی درون زا تأثیر بگذارد می باشد.
پاسخ متغیرهای اقتصادی، مانند تولید ناخالص داخلی و میزان اشتغال، در زمان شوک و در زمان های بعدی، توسط یک تابع پاسخ ضربه ای اندازه گیری می شود. [ ۱]
شوک تکنولوژیک یا فناورانه یک نمونه از انواع شوک اقتصادی است. شوک تکنولوژیک نوعی شوک است که در نتیجه یک توسعه فناورانه ایجاد می شود و بر بهره وری اقتصادی تأثیر می گذارد.
اگر شوک ناشی از محدودیت در عرضه باشد، به آن شوک عرضه می گویند و معمولاً منجر به افزایش قیمت برای یک محصول خاص می شود. هنگام وقوع حوادث یا بلایای طبیعی می توان شوک های عرضه را ایجاد کرد. بحران گاز استرالیای غربی در سال ۲۰۰۸ میلادی که ناشی از انفجار یک خط لوله در جزیره وارانوس بود یک نمونه از این نوع شوک است.
شوک تقاضا، تغییر ناگهانی الگوی مخارج خصوصی، به ویژه هزینه های مصرفی توسط مصرف کنندگان یا مخارج سرمایه گذاری توسط مشاغل است.
یک شوک تورمی زمانی اتفاق می افتد که قیمت کالاها به طور ناگهانی افزایش می یابد ( مثلاً پس از کاهش یارانه های دولتی ) در حالی که همه حقوق ها بلافاصله در سراسر جامعه تعدیل نمی شوند ( این امر منجر به از دست دادن موقت قدرت خرید برای بسیاری از مصرف کنندگان می شود ) یا اینکه ممکن است هزینه های تولید از درآمدهای شرکت فراتر رود ( مثلاً به دنبال افزایش قیمت انرژی ) .
یک شوک سیاست پولی زمانی اتفاق می افتد که بانک مرکزی، بدون هشدار قبلی، الگوی نرخ بهره یا کنترل عرضه پول خود را تغییر دهد. شوک سیاست مالی معمولاً ناشی از تغییر غیرمنتظره در مخارج دولت یا در میزان مالیات می باشد.
شوک خبری تغییر در انتظارات فعلی از پیشرفت فناوری آینده است که می تواند توسط اطلاعات جدید در مورد پیشرفت های بالقوه فناوری ایجاد شود.
در زمینه اقتصاد خرد، شوک ها در سطح خانوار نیز مورد بررسی قرار می گیرند، مانند شوک های سلامتی، درآمدی و مصرفی. به عنوان مثال، شوک های اقتصادی منفی فردی و خانگی می تواند ناشی از از دست دادن شغل باشد، در حالی که شوک های مثبت می تواند ناشی از برنده شدن در یک بخت آزمایی باشد. برای مثال، در اقتصاد خرد توسعه، رابطه بین شوک های درآمد خانوار و سطوح مصرف خانوار برای درک توانایی یک خانوار برای بیمه کردن خود ( آزمایش فرضیه بیمه کامل ) مورد مطالعه قرار می گیرد.
عکس شوک (اقتصاد)

شوک (رودسر). شوک یک روستا در ایران است که در بخش رحیم آباد در استان گیلان واقع شده است. [ ۱]
این روستا در دهستان اشکور سفلی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۹۶ نفر ( ۳۳۱ خانوار ) بوده است. [ ۲]
عکس شوک (رودسر)

شوک (فیلم ۱۹۲۳). «شوک» ( انگلیسی: The Shock ) یک فیلم است که در سال ۱۹۲۳ منتشر شد.
از بازیگران آن می توان به لان چینی، ویرجینیا والی، ویلیام ولش، و والتر لانگ اشاره کرد.
عکس شوک (فیلم ۱۹۲۳)

شوک (فیلم ۱۹۴۶). شوک ( انگلیسی: Shock ) فیلمی به سبک نوآر به کارگردانی آلفرد ال. ورکر است که در سال ۱۹۴۶ میلادی منتشر شد. از بازیگران آن می توان به وینسنت پرایس، لین باری و رابرت آدلر اشاره کرد.
عکس شوک (فیلم ۱۹۴۶)

شوک (فیلم ۱۹۷۷). شوک ( انگلیسی: Shock ) فیلمی در ژانر ترسناک به کارگردانی ماریو باوا و لامبرتو باوا است که در سال ۱۹۷۷ منتشر شد.
عکس شوک (فیلم ۱۹۷۷)

شوک (فیلم ۱۹۸۲). شوک ( انگلیسی: The Shock ) فیلمی در ژانر جنایی و نئو نوآر به کارگردانی رابین دیویس است که در سال ۱۹۸۲ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به آلن دلون، کاترین دنو، فیلیپ لئوتار، استفان اودران و فئودور آتکین اشاره کرد.
عکس شوک (فیلم ۱۹۸۲)

شوک (فیلم ۲۰۰۴). «شوک» ( انگلیسی: Shock ( 2004 film ) ) فیلمی در ژانر ترسناک است. از بازیگران آن می توان به مینا و عباس اشاره کرد.
عکس شوک (فیلم ۲۰۰۴)

شوک (فیلم ۲۰۰۶). «شوک» ( تلگویی: షాక్ ) یک فیلم است که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به تابو اشاره کرد.
عکس شوک (فیلم ۲۰۰۶)

شوک (فیلم ۲۰۲۱). شوک ( به انگلیسی: Jolt ) یا تکان خوردن فیلمی محصول سال ۲۰۲۱ و به کارگردانی تانیا وکسلر است. در این فیلم بازیگرانی همچون کیت بکینسیل، بابی کاناوله، لاورن کاکس، استنلی توچی، جای کورتنی، دیوید بردلی، آوری فیفر و سوزان ساراندون ایفای نقش کرده اند.
عکس شوک (فیلم ۲۰۲۱)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شوک (shock)
در پزشکی، نارسایی گردش خون. با افت ناگهانی فشار خون و رنگ پریدگی حاصل از آن، تعریق، ضربان نبض سریع و ضعیف، و گاه با کلاپس کامل مشخص می شود. علل شوک عبارت اند از بیماری، جراحت، و صدمات روانی. هنگام شوک، فشار خون از اندازۀ لازم برای خون رسانی به بافت های، مخصوصاً مغز، کمتر است. درمان آن برحسب علت شوک متفاوت و برای درمان، استراحت لازم است. در صورتی که مقادیر فراوانی خون از دست رفته باشد، لازم است حجم طبیعی در گردش خون را تأمین کرد.

مترادف ها

thorn (اسم)
تیغ، خار، سرتیز، شوک

فارسی به عربی

شوک

پیشنهاد کاربران

بهت، سردرگم، هاج وواج
تکانه
شوک=فردی که پاقدمش شگون ندارد، نامیمون، نامبارک. . . . . . فردی که با ورود او باید منتظر حوادث ناگواری بود
شوک در یکی از لهجه های گویش بختیاری از مناطق دیناران و روگر اردل به معنی نحس ناخوش یمن میباشد وبعضی جاها که جغد معنیش میکنند همان معنی نحس را میدهد
تکانه / شوک
با بدیده گرفتن این سخن باریک و پاکیزه ( نکته ) که زبان یا باریک تر: گویش های لری بسیار کم تر از گویش های جاهای دیگر ایران از یورش های تاریخی بیابانگردان تازی و مغول و تاتار و ترک های آسیای میانی آسیب دیده، یادداشت شایان درنگ �واژگان لُری� در بالا، نشانه ای از همریشه بودن واژه ی �شوک� با گویش های همانند آن در زبان های ایرانی ( دستکم در زبان های ایران باختری ) است و می توان آن را همینگونه بکار برد.
...
[مشاهده متن کامل]

در گفتار لری :
فعل شوکیدن یا شوکاندن یا شوکنیدن ( لری ) بسیار بکار می رود.
به مَنای ناگهانی ترساندن و یا دور کردن و راندن کسی یا چیزی. ( شوکه کردن ( فارسی ) )
در مثل :
شوکیدم ( شوکنیدم ) به اسب ها و اسب ها هم رَم کردند.
بِشوکا ( بِشوکنا، بِشوک ) به مرغ ها که دور و بر خانه نیایند.
شُوک در لری به جغد گفته میشود.
ماتک، در روستای نصروانی شهرستان داراب گفته می شود

بپرس