شورش نیکا

دانشنامه عمومی

شورش نیکا ( یونانی: Στάσις τοῦ Νίκα ) در سال ۵۳۲ میلادی در قسطنطنیه پایتخت امپراتوری روم شرقی و بر سر محاکمهٔ برخی اعضای تیم های ارابه رانی علیه امپراتور ژوستینین یکم آغاز شد و حدود یک هفته ادامه داشت. شورش نیکا خشونت آمیزترین شورش در تاریخ شهر قسطنطنیه بود و به نابودی نیمی از شهر و مرگ ده ها هزار نفر انجامید.
ارابه رانی یکی از محبوب ترین ورزش ها در امپراتوری روم شرقی بود و دارای تیم های سازمان یافته و بانفوذی بود که با رنگ یونیفرمشان ( که هوادارانشان نیز آن را می پوشیدند ) شناخته می شدند. مسابقات ارابه رانی متشکل از چهار تیم بود که عبارتند از «آبی ها»، «سبز ها»، «قرمز ها» و «سفید ها». قدرتمندترین این تیم ها «آبی» ها و «سبز» ها بودند که به علت نفوذ سیاسی شان مورد توجه سیاستمردان و نیز امپراتور قرار داشتند. [ ۲] ژوستینین یکم طرفدار تیم آبی ها بود. این تیم ها نقشی کلیدی در امور اجتماعی و سیاسی داشتند و در مورد مسائل مختلف، از مناظرات دینی تا مدعیان تاج وتخت موضع گیری می کردند. در میان مسابقات نیز تماشاچیان برای تأثیر گذاشتن بر امپراتور و سیاست مردان شعارهایی سر می دادند. برخی از خانواده های اشرافی که مدعی بودند تاج وتخت بیش از ژوستینین حق آنهاست نیز به صورت پنهانی از یکی از تیم ها حمایت می کردند.
در سال ۵۳۱ میلادی هفت نفر از اعضای آبی ها و سبزها به علت قتل عمدی که در جریان شورش بعد از یک مسابقه روی داد دستگیر شدند. [ ۳] حکم بر این شد که این افراد به دار آویخته شوند. با این حال در ۱۰ ژانویهٔ ۵۳۲ دو نفر از ایشان از زندان فرار کردند و در یک کلیسا بست نشستند. [ ۴]
ژوستینین که در حال مذاکرهٔ صلح با شاهنشاهی ساسانی در شرق و جنگ با قبایل آستروگات در غرب بود به خواسته های هواداران خشمگین تن داد و پذیرفت که در ۱۳ ژانویه مسابقه ای بین آبی ها و سبزها برگزار شود و محکومان به جای اعدام به زندان افکنده شوند. با این حال هواداران خواستار عفو کامل محکومین شدند.
در ۱۳ ژانویه ۵۳۲ هواداران خشمگین وارد هیپودروم قسطنطنیه شدند. هیپودروم ( میدان اسب سواری ) جنب کاخ امپراتوری بود و ژوستینین می توانست از بالاخانهٔ کاخش مسابقه را تماشا کند. از ابتدای مسابقه، تماشاچیان شعارهایی علیه ژوستینین سر می دادند. با پایان یافتن مسابقه تماشاچیان دست از تشویق تیم خود دست برداشتند و یک صدا کلمه «نیکا» ( Nίκα به معنی پیروزی! یا فتح! ) را فریاد زدند. سپس تماشاچیان خشمگین از هیپودروم خارج شدند و به کاخ یورش بردند. کاخ امپراتوری برای پنج روز تحت محاصره بود. نیمی از شهر در آتش سوخت و ایا صوفیه، کلیسای اصلی شهر، کاملاً تخریب شد. [ ۵]
عکس شورش نیکاعکس شورش نیکا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس