شهید غلامحسین حقانى

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] یکی از روزهای سال 1320 ه.ش در خانواده ای روحانی، فرزندی متولد شد، نام وی را غلامحسین نهادند.غلامحسین دوران کودکی را در قم آغاز و سپس همراه خانواده به تهران کوچ نمود.
ایشان تحصیلات ابتدایی را در تهران آغاز و به پایان رساند و درس های حوزوی را در محضر پدر بزرگوارش آغاز کرد، سپس برای ادامه تحصیلات دینی وارد مدرسه آیت الله مجتهدی شد و پله های ترقی را به سرعت پشت سر گذاشت و در شبی خجسته، در آستانه میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها، عمامه گذاری نمود.
خانواده معظم شهید حقانی می نویسند که:ایشان از هوش سرشاری برخوردار بود به گونه ای که سال پنجم و ششم را در تهران به طور جهشی خواند و بعد از پایان تحصیلات ابتدایی، دروس حوزه را در محضر پدر بزرگوارش و همچنین در مدرسه مجتهدی آغاز کرد. سیزده سال بیش نداشت که برای ادامه تحصیلات خویش وارد شهر قم شد و بعد از گذشت چند سال از اشتغال به دروس حوزه، همزمان تحصیلات دبیرستان خود را زیر نظر شهید دکتر بهشتی در مدرسه دین و دانش به پایان رسانید. قابل تذکر است که بازگشت به دروس کلاسیک به نقل از خود ایشان، راهیابی به مدارس و دانشگاه ها جهت تبلیغ دین و ارشاد و روشنگری دانشجویان در مسائل اجتماعی و سیاسی آن وقت بود. 1335 ه.ش.
غلامحسین پس از طی مراحل اولیه تحصیلات جدید و حوزوی در تهران، به شهر مقدس قم عزیمت نمود و در محضر بزرگان این شهر شگردی نمودند. شهید حقانی در 1340 ازدواج نمود که ثمره این ازدواج 6 فرزند می باشد.
این روحانی دانشمند، جزوات بسیاری نوشت و بدون ذکر نام مؤلف از طریق مؤسسه در راه حق منتشر ساخت. در سال 1344 ه.ش کتاب «اسلام پیشرو نهضت ها» را به همراه آقای محمد مصطفوی کرمانی تألیف و منتشر ساخت. شهید استاد دکتر مفتح بر این کتاب مقدمه ای نوشت که گوشه ای از آن چنین است:کتاب اسلام پیشرو نهضت ها پنجمین نشریه جلسات (علمی اسلام شناسی) است، که برای تأمین همان هدف تألیف شده است. نویسندگان دانشمند این کتاب آقایان حقانی و مصطفوی از فضلای حوزه علمیه قم می باشند، و در تالیف و تحقیق مطالب کتاب زحمت فراوان کشیده اند تا اثری نفیس به جامعه جوانان تقدیم دارند. تاریخ مقدمه 1344/2/7 ه.ش. شهید حقانی کتاب های دیگری نوشت که هنوز منتشر نشده است.
شهید حقانی از شاگردان امام خمینی بود و همانند دیگر شاگردان برجسته آن استاد درس مبارزه را از وی آموخت. وی چندین بار در شهرهای شیراز، کرمان، بندرعباس توسط ساواک تحت تعقیب و پیگیری قرار گرفته و دستگیر شد. او از سال 1342 که نهضت اسلامی به رهبری امام شروع گردید، همگام با دیگر عالمان قم و سراسر کشور علیه رژیم پهلوی، مبارزه آشتی ناپذیری را آغاز کرد. این روحانی شجاع برای اولین بار بعد از یک سخنرانی افشاگرانه که در یکی از مساجد شیراز انجام داد، توسط مأموران ساواک دستگیر گردید.
این شهید بزرگوار در سال 1354 نیز به خاطر ادامه مبارزه دستگیر و تحت شدیدترین شکنجه ها قرار گرفت، به گونه ای که بر اثر شکنجه نزدیک به مرگ رسید. او با این شکنجه ها مقاومت خود را آشکار ساخت و اسرار مبارزان در نزد او مکتوم ماند.
شهید حقانی در سال 1350 ه.ش در شیراز دستگیر و به چند ماه زندان محکوم گردید. در سال 1354 ش مجدداً دستگیر و به 12 سال حبس محکوم شد که 7 ماه آن را در زندان کمیته گذراند. 4 ماه آن، مرتباً با شکنجه همراه بود. او 6 ماه در زندان اوین بدون ملاقات و 11 ماه در زندان قصر محبوس بود. در ایام زندان در اثر، شکنجه پیراهن این شهید عزیز پاره و خونی شده بود، بعد از رهایی از زندان در اوایل انقلاب، روزی به خانواده خود سفارش می کند که آن پیراهن خونی را با همان هیئت به هنگام مرگ با وی دفن کنند.

پیشنهاد کاربران

بپرس