شهرستان مهاباد

دانشنامه عمومی

شهرستان مهاباد یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی که مرکز آن شهر مهاباد است. این شهر در جنوب استان و در دامنه رشته جبال لند شیخان کوهستانی و خوش آب و هوا قرار دارد. مهاباد شهری است که در ساحل شرقی رودخانه مهاباد واقع شده است و امروز به خاطر قرار گرفتن در مرکز تلاقی سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان شرقی و کردستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و به دلیل همین جایگاه راهبردی اقامتگاه مسافران زیادی است.
تقسیمات کشوری این شهرستان، بنابرآنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال ۱۳۸۵ کل کشور آمده است، بر حسب بخش، شهر، دهستان و روستا به شرح زیر است:[ ۱]
بخش مرکزی
بخش خلیفان
• شهر مهاباد
• شهر خلیفان
• شهر گوک تپه
دهستان های بخش مرکزی
دهستان آختاچی غربی
• دهستان مکریان شرقی
• دهستان مکریان غربی
دهستان های بخش خلیفان
• دهستان کانی بازار
• دهستان منگور شرقی
شهرستان مهاباد با مساحت ۲۵۹۱ کیلومتر مربع و ۲۱۵٬۵۲۹ نفر جمعیت ( بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ ) در موقعیت طول جغرافیایی ۴۵ درجه و ۴۳ دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۴۶ دقیقه شمالی ازاستوا قرار گرفته و با دو بخش، مرکزی و خلیفان دارای ۲۲۴ روستا دارای سکنه می باشد. مهاباد دارای آب و هوای کوهستانی با زمستان های سرد و تابستان های نسبتاً معتدل و چهار فصل بسیار جذاب است، رودخانه مهاباد از داخل شهر عبور می کند.
بر اساس نتایج آمارگیری سال ۱۳۸۵ شهر مهاباد چهارمین شهر پرجمعیت آذربایجان غربی است. [ ۲] [ ۲] [ ۱] همچنین این شهر ۵۹ امین شهر پرجمیعت ایران[ ۳] و ۲۶۸۶ امین شهر پرجمیعت جهان است. . [ ۴] همچنین این شهرستان ( شهر با احتساب حومه ) ۵ امین شهرستان استان و ۷۵ امین شهرستان پرجمعیت ایران است.
مردم شهرستان مهاباد به زبان کردی سورانی با لهجه مُکری یا مکریانی از زبان کردی تکلم می کنند. [ ۵] [ ۶] [ ۷]
نام شهرستان مهاباد در گذشته ساوجبلاغ مکری ( در لهجه مهابادی: سابلاغ ) بود که در زمان حکومت رضاشاه در سال ۱۳۱۴ خورشیدی به نام مهاباد تغییر داده شد. دربارهٔ واژه مهاباد تاکنون تعبیرات و معناهای گوناگونی گفته شده است. مهاباد را مادآباد نیز گفته اند که این تعبیر هیچ گونه دلیل قابل قبولی همراه ندارد. این شهر را مه آباد نیز گفته اند که اگر به معنای جایی باشد که همیشه مه آلود است این تعبیر نیز با واقعیت وفق نمی کند. در فرهنگ پارسی برهان قاطع دربارهٔ واژهٔ مهاباد چنین نوشته شده است که نام اولین پیغمبری است که به عجم مبعوث شد و کتابی آورد که آن را «دساتیر» خوانند. بعضی نیز بر این باور هستند که مهاباد به معنای جایی است که بزرگان آن جا را آباد کرده اند. این منطقهٔ کهن در زمان های پیشین مرکز نواحی کردنشین بوده و بطلمیوس آن را داروشاه و راولیستون به نام داریاس نامیده است. امروز در ۳ فرسخی شهر فعلی، روستایی به نام دریاز ( دریاس ) مشهود است که از قرار معلوم شهر داریاس در همین نقطه واقع بوده است. در عصر هخامنشی منطقه، بخشی از امپراتوری بزرگ هخامنشی بود و بعد از آن در زمان اسکندر بخشی از آتورپاتکان ماد بود که سردار هخامنشی آتروپات و سپس جانشینانش بر آن جا حکومت کردند. در دوره صفویه زمین های باختری ایران میدان مبارزه و برخوردهای دو پادشاهی صفویه و عثمانی بود و حکام محلی در ولایات باختر به مقتضای توانایی یکی از دو پادشاهی هر بار پیرو یکی از آن ها می شد. این شهر در گذشته بر اثر زلزله ای نابود و دوباره ساخته شد. پیرامون این شهر آثار تاریخی گوناگونی وجود دارد.
عکس شهرستان مهابادعکس شهرستان مهاباد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

این شهر تز گذشته کوردنشین و سنی مذهب بوده
دوستان آذربایجانی ما اشتباه نکنند.
در زمان صفویه. چون بیشتر شاهان صفوی ترکسازی میکردند. برای همین ـ اسم این شهر را سابلاخ گذاشتند. ولی همیشه این شهر یک شهر کوردنشین بوده. مثلا صارم خان ایزدی که علیه شاه اسمائیل قیام کرد. به آن مناطق رفت. و شخصیت های زیادی آنجا بودند
...
[مشاهده متن کامل]

حتی جد جلال طالبانی اهل این شهر بوده زمان شاه عباس از ترس شیعیان قزلباش به شهر زور یا همان سلیمانیه فرار میکند

نام کوچک زرتشت، زادگاه زرتشت ، شهری درکردستان ایران ومرکز کوردستان موکریان ( ناحیه جنوب آذربایجان غربی موسوم به کوردستان موکریان )

بپرس