شناخت قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شناخت قرآن (گرامی). «شناخت قرآن» نوشته آیت الله محمد علی گرامی و به زبان فارسی است. نویسنده در این کتاب به بیان مسائلی که در شناخت بیشتر و بهتر قرآن مؤثر است می پردازد.
ایشان معتقد است که در تفسیر قرآن باید به تاویل که همان روش اهل بیت علیهم السّلام است روی آورد، از این رو برای فهم بهتر آیات این کتاب الهی مطالبی را بیان می کند. ایشان برخلاف عقیده برخی، فهم زبان قرآن را مختص به من خوطب به ندانسته و همگان را قادر به درک معانی آن- البته در سطوح مختلف- می دانند.از این رو انواع کار تحقیقی روی قرآن کریم- برای علاقه مندان- را معرفی می کند.
← نظم کتابی قرآن
کتاب حاوی مختصری از زندگینامه نویسنده، مقدمه چاپ پنجم و مقدمه خود نویسنده و بخش های ذیل می باشد: شناخت قرآن، نظم هدایتی قرآن، عربی بودن قرآن، روشهای مختلف تفسیری، مبانی دید هدایتی، طرز کار: کار واژه ای، کار قطعه ای و کار موضوعی. و سخن آخر. در پایان دیگر آثار نویسنده معرفی شده است.
نسخه شناسی
نویسنده کتاب آیت الله محمد علی گرامی قمی است. این کتاب در قطع رقعی با جلد شومیز برای پنجمین نوبت در ۱۶۰ صفحه در سال ۱۳۸۳ شمسی توسط انتشارات «موسسه فرهنگ منهاج» قم به چاپ رسیده است.

[ویکی نور] شناخت قرآن (گرامی). شناخت قرآن نوشتۀ آیت اللّه محمد علی گرامی و به زبان فارسی است. نویسنده در این کتاب به بیان مسائلی که در شناخت بیشتر و بهتر قرآن مؤثر است می پردازد.
ایشان معتقد است که در تفسیر قرآن باید به تأویل که همان روش اهل بیت علیهم السلام است روی آورد، از این رو برای فهم بهتر آیات این کتاب الهی مطالبی را بیان می کند.
ایشان برخلاف عقیده برخی،فهم زبان قرآن را مختص به من خوطب به ندانسته و همگان را قادر به درک معانی آن-البته در سطوح مختلف-می دانند.
از این رو انواع کار تحقیقی روی قرآن کریم-برای علاقه مندان-را معرفی می کند.
نظم کتابی قرآن از جمله مطالبی است که در این کتاب بدان پرداخته شده است.نظم کتابی یعنی اینکه قرآن کریم به همین صورت فعلی و با همین نظم موجود در زمان خود پیامبر اکرم(صلی اللّه علیه و آله و سلم)تهیه و تدوین شده است نه پس از ایشان و زیر نظر خلفاء غاصب.به اعتقاد نویسنده نظم موجود در قرآن، نظم هدایتی است از این رو با نظم علوم معمولی تفاوت دارد.

[ویکی فقه] شناخت قرآن (نجمی و هریسی). «شناخت قرآن» اثری است که به قلم محمد صادق نجمی و هاشم هریسی می باشد در زمینه علوم قرآنی نگاشته شده است.
مطالب این کتاب از « البیان » مرحوم سید ابو القاسم خویی اقتباس شده و به شیوه ای نو در اختیار علاقمندان به مباحث علوم قرآنی قرار گرفته است. برخی مطالبی که محتوای کتاب را شکل می دهند عبارتند از: قرآن از دیدگاه قرآن و حدیث،فضیلت قرائت قرآن و آداب آن ، احادیث جعلی، اعجاز قرآن و مباحث مربوط به آن، معارف عقلی و فلسفی در قرآن، قانون گذاری در قرآن، آفرینش در قرآن، بیان اشکالات و ایرادات نسبت به قرآن و پاسخ بدانها، بحث قرائت های هفتگانه، مباحثی پیرامون شبهه تحریف قرآن و غیره.
انگیزه تالیف
نگارندگان کتاب انگیزه خود از تالیف این اثر را معرفی مباحث علوم قرآنی با روش و متدی جدید به علاقمندان فارسی زبان معرفی می کنند و معتقدند از آنجا که تاکنون کمتر کتابی به زبان ساده فارسی ، به ویژه به سبک کلاسیک و آموزشی، در زمینه علوم قرآنی نوشته شده است، اقدام به نگارش این اثر نموده اند. کتاب مشتمل بر ۱۴ بخش کلی است که مباحث علوم قرآنی را پوشش می دهد
← محتوای بخش اول تا هفتم
خصوصیت این کتاب اینست که به زبان ساده فارسی و به روش کلاسیک و درسی، به جهت آموزشی افراد علاقمند به مباحث علوم قرآنی نگاشته شده است. مطالعه این کتاب شناختی کلی از مباحث علوم قرآنی را به خواننده ارزانی می دارد.
نسخه شناسی
...

[ویکی نور] شناخت قرآن (نجمی). شناخت قرآن اثری است که به قلم محمد صادق نجمی و هاشم هریسی در زمینه علوم قرآنی نگاشته شده است. مطالب این کتاب از «البیان» مرحوم سید ابوالقاسم خویی اقتباس شده و به شیوه ای نو در اختیار علاقمندان به مباحث علوم قرآنی قرار گرفته است.برخی مطالبی که محتوای کتاب را شکل می دهند عبارتند از:قرآن از دیدگاه قرآن و حدیث،فضیلت قرائت قرآن و آداب آن، احادیث جعلی، اعجاز قرآن و مباحث مربوط به آن، معارف عقلی و فلسفی در قرآن،قانون گذاری در قرآن، آفرینش در قرآن، بیان اشکالات و ایرادات نسبت به قرآن و پاسخ بدانها، بحث قرائت های هفتگانه، مباحثی پیرامون شبهه تحریف قرآن و غیره.
نگارندگان کتاب انگیزۀ خود از تألیف این اثر را معرفی مباحث علوم قرآنی با روش و متدی جدید به علاقمندان فارسی زبان معرفی می کنند و معتقدند از آنجا که تاکنون کمتر کتابی به زبان سادۀ فارسی، به ویژه به سبک کلاسیک و آموزشی، در زمینه علوم قرآنی نوشته شده است، اقدام به نگارش این اثر نموده اند.
کتاب مشتمل بر 14 بخش کلی است که مباحث علوم قرآنی را پوشش می دهد:بخش اول:در پیشگاه عظمت قرآن، که به بررسی جایگاه قرآن از نظر قرآن و حدیث، فضیلت قرائت قرآن و غیره می پردازد.
بخش دوم:اعجاز قرآن که معنای معجزه،شرایط معجزه،قرآن معجزه انسان ساز و غیره پرداخته است.
بخش سوم:معارف عقلی و فلسفی در قرآن، که به مباحثی نظیر توحید و نبوت پرداخته است.

[ویکی نور] شناخت قرآن (کمالی دزفولی). شناخت قرآن تألیف علی کمالی دزفولی
این کتاب که به زبان فارسی نوشته شده دربارۀ مسائل مهم علوم قرآن همچون:شناخت اجمالی قرآن، قابل فهم بودن آن، مصونیت قرآن، اعجاز قرآن، نسخ و بداء، مصادر تفسیر و...بحث می نماید.
مؤلف محترم(همانگونه که خود در مقدمه کتاب می گوید)سعی نموده است مطالب گفته شده دربارۀ موضوعات مختلف علوم قرآنی را جمع آوری و به صورت دسته بندی شده ارائه نماید و در این کار نیز موفق بوده اند چونکه مطالب کتاب(در مواردی که معرکۀ آراء و اختلافی است) به صورت دسته بندی شده و با ارائه نظریات مختلف، توضیح داده شده است.
در این کتاب بیش از آنکه به روشهای تفسیری پرداخته شود به مکاتب تفسیری پرداخته شده-و روش پیامبر(ص) و ائمۀ معصومین(ع) به عنوان یک مکتب تفسیری معرفی شده است.
کتاب دارای یک مقدمه و بیست و هشت بخش و یک خاتمه می باشد-فهرست مطالب به قرار زیر است

[ویکی فقه] شناخت قرآن (کمالی). کتاب شناخت قرآن تالیف علی کمالی می باشد که این کتاب به زبان فارسی نوشته شده و درباره مسائل مهم علوم قرآن است.
نام کتاب: شناخت قرآن تالیف: علی کمالی این کتاب که به زبان فارسی نوشته شده درباره مسائل مهم علوم قرآن همچون: شناخت اجمالی قرآن، قابل فهم بودن آن، مصونیت قرآن، اعجاز قرآن ، نسخ و بداء ، مصادر تفسیر و... بحث می نماید. مؤلف محترم (همانگونه که خود در مقدمه کتاب می گوید) سعی نموده است مطالب گفته شده درباره موضوعات مختلف علوم قرآنی را جمع آوری و به صورت دسته بندی شده ارائه نماید و در این کار نیز موفق بوده اند چونکه مطالب کتاب (در مواردی که معرکه آراء و اختلافی است) به صورت دسته بندی شده و با ارائه نظریات مختلف، توضیح داده شده است در این کتاب بیش از آنکه به روشهای تفسیری پرداخته شود به مکاتب تفسیری پرداخته شده- و روش پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و ائمه معصومین علیه السّلام به عنوان یک مکتب تفسیری معرفی شده است.
ساختار کتاب
کتاب دارای یک مقدمه و بیست و هشت بخش و یک خاتمه می باشد- فهرست مطالب به قرار زیر است تعاریف (تعریف علم و قرآن و تفسیر و...) ، شناخت اجمالی قرآن، قابل فهم بودن قرآن، مصونیت قرآن از تحریف، جمع و فراهم کردن قرآن، قرائات، اسباب نزول، تفسیر به رای ، محکم و متشابه، ظهور و بطن قرآن، نسخ- بداء- تاریخ نزول قرآن ، مصادر تفسیر، شرایط تفسیر، مکتب نبوی و عترت، مکتب صحابیان، مکتب تابعین، عوامل گسترش اختلاف در تفسیر، تدوین تفسیر، نفوذ رای در تفسیر، مکتب معتزله، مکتب باطنیه و اخوان الصفا، مکتب صوفیه ، مکتب فلاسفه، مکتب علمی و اجتماعی در پرتو تمدن جدید، مکتب جستجوگران و نوآوران، تفاسیر مهم و مفسران بزرگ، تفسیر متکامل، اعجاز قرآن.
ویژگی های کتاب
برخی از ویژگی های کتاب به قرار ذیل است: ۱- بخش سوم: در این بخش از قابل فهم بودن قرآن بحث می نماید و ادله عقلی و نقلی (از قرآن و سنت) نقل می کند که قرآن برای عموم بشر قابل درک و فهم است. . ۲- بخش دهم: در این بخش پیرامون ظهر و بطن قرآن بحث می کنند و در آن با ادله ای ثابت می کنند که فهم بطن قرآن امری ممکن می باشد. پیش گفتار: در این قسمت- نقش قرآن در زندگی بشری به خوبی تبیین شده- و توضیح می دهند که قرآن چگونه می تواند راه گشای انسانها در مسیر تکامل باشد ۴- بخش یازدهم: گرچه در این بخش ابتدا از نسخ بحث می نمایند ولی در ادامه پیرامون بداء بحث کرده پس از ذکر معانی مختلف « بداء » تهمت هایی را که به شیعه زده شده (پیرامون مساله بدا پاسخ می گویند ۵- بخش هفدهم: در این بخش عوامل گسترش اختلاف در تفسیر بررسی شده که مجموعا ۸ عامل را به عنوان منشا اختلاف در تفسیر نام می برند
نسخه شناسی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس