شرعه

لغت نامه دهخدا

شرعه. [ ش ِ ع َ ] ( ع اِ ) آبشخور. آبشخوار : شرعه ممالک او از شوائب کدورت صافی شد. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 5 ). از شرعه لطفت و صحیفه کرمت به شربتی آب حیات و فصلی از باب نجات بهره مند شوم. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 188 ). شرعه شریعت ازغبار بدعت نگاهداشتی. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 398 ).

فرهنگ عمید

آبراهه.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «شِرْعه» نیز در لغت به معنای راه مستقیم است و چون بر وزن «فِعْله» است از آن نوع خاصّی از راه مستقیم اراده می شود و بر همین اساس است که در قرآن کریم از راه ها و مذاهب مختلفی که به یک سری عقاید و اصول و قوانین مشترک منتهی می شود به «شِرعه» تعبیر شده است: (لِکُلّ جَعَلْنَا مِنْکُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجاً) و روشن است که «ما به الامتیاز» شرایع آسمانی، اموری فرعی و عملی است و دقیقاً از همین نکته می توان نتیجه گرفت که مراد از «شِرعه» خصوص احکام و فروعات عملی است و در نتیجه اخصّ و محدودتر از دو واژه «شریعت» و «دین» می باشد.
۱. ↑ المعجم الوسیط، مادّه «شرع».۲. ↑ التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، مادّه «شرع».۳. ↑ مائده، آیه ۴۸.۴. ↑ آیة الله مکارم شیرازی،دائرة المعارف فقه مقارن،ج۱.
...

[ویکی الکتاب] معنی شِرْعَةً: رفتن به راهی که واضح و ایمن از انحراف باشد
ریشه کلمه:
شرع (۵ بار)

«شِرْعَة» و «شریعه» از مادّه «شَرْع»، راهی را می گویند که به سوی آب می رود و به آن منتهی می شود، و این که دین را شریعت می گویند از آن نظر است که به حقایق و تعلیماتی منتهی می گردد که مایه پاکیزگی، طهارت و حیات انسانی است.
«راغب» در کتاب «مفردات» از «ابن عباس» نقل می کند: فرق میان «شرعة» و «منهاج» آن است که «شرعة» به آنچه در قرآن وارد شده گفته می شود و «منهاج» به اموری که در سنت پیامبر وارد گردیده.

پیشنهاد کاربران

بپرس