شرح شطحیات

فرهنگ فارسی

شرحی است بفارسی که روزبهان بقلی بر شطحیات عرفا و از جمله کتاب طواسین (ه. م. ) نوشته و اینک در تهران تحت طبع است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «شرح شطحیات»، به زبان فارسی، اثر روزبهان بقلی، در موضوع عرفان نظری و عرفان عملی است.
اثر حاضر، در واقع، دنباله و مکمل«عبهر العاشقین» است. روزبهان، با مطالعه دیوان های مختلف صوفیه، درمی یابد که بیشترین شطحیات، از آن سلطان العارفین با یزید بسطامی و از همه مشکل تر از آنِ منصور حلاج است که منجر به قتل وی می شود؛ به همین جهت، برای رهایی این علم از طعن حاسدان، اقدام به نگارش کتابی در غرایب علم شطح نموده و نام آن را«منطق الاسرار ببیان الانوار» می گذارد و چون به شیراز برمی گردد، به خواهش مریدان خود تفسیری به فارسی بر آن می نگارد و آن را«شرح شطحیات» می خواند.
این کتاب، عمده ترین سند در باب شناسایی احوال و حقایق حلاج به شمار می رود.
کتاب، شامل یک مقدمه و 454 فصل و یک خاتمه است.
روزبهان، بعد از شرح و تفسیر معنای شطح، ابتدا، به شطح نبی گرامی اسلام(ص) و صحابه وی اشاره کرده، سپس شطحیات هر یک از عرفا را مورد بررسی قرار می دهد. قابل توجه اینکه بیشترین فصول این کتاب به بیان و توضیح شطحیات با یزید بسطامی و منصور حلاج اختصاص دارد؛ بر این اساس، نخست، شطحیات سایر عرفا بررسی شده، سپس به طور مستقل شطحیات آن دو عارف، مورد مطالعه و تحقیق قرار می گیرد.

[ویکی فقه] شرح شطحیات (کتاب). «شرح شطحیات»، به زبان فارسی ، اثر روزبهان بقلی ، در موضوع عرفان نظری و عرفان عملی است.
اثر حاضر، در واقع، دنباله و مکمل «عبهر العاشقین» است. روزبهان، با مطالعه دیوان های مختلف صوفیه ، درمی یابد که بیشترین شطحیات، از آن سلطان العارفین با یزید بسطامی و از همه مشکل تر از آن منصور حلاج است که منجر به قتل وی می شود؛ به همین جهت، برای رهایی این علم از طعن حاسدان، اقدام به نگارش کتابی در غرایب علم شطح نموده و نام آن را «منطق الاسرار ببیان الانوار» می گذارد و چون به شیراز برمی گردد، به خواهش مریدان خود تفسیری به فارسی بر آن می نگارد و آن را «شرح شطحیات» می خواند. این کتاب، عمده ترین سند در باب شناسایی احوال و حقایق حلاج به شمار می رود.
ساختار
کتاب، شامل یک مقدمه و ۴۵۴ فصل و یک خاتمه است.
گزارش محتوا
روزبهان ، بعد از شرح و تفسیر معنای شطح، ابتدا، به شطح نبی گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلّم و صحابه وی اشاره کرده، سپس شطحیات هر یک از عرفا را مورد بررسی قرار می دهد. قابل توجه اینکه بیشترین فصول این کتاب به بیان و توضیح شطحیات با یزید بسطامی و منصور حلاج اختصاص دارد؛ بر این اساس، نخست، شطحیات سایر عرفا بررسی شده، سپس به طور مستقل شطحیات آن دو عارف ، مورد مطالعه و تحقیق قرار می گیرد.
پاره ای از شطحیات برخی از بزرگان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس