شرح الملوکی فی التصریف

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «شرح الملوکی فی التصریف»، اثر ابوالبقاء موفق الدین یعیش بن علی بن یعیش اسدی، معروف به ابن یعیش (553 - 643ق) که آن را «شرح التصریف الملوکی» و «شرح الملوکی» نیز می گویند، شرحی است بر «التصریف الملوکی» ابن جنی .
از کتاب ابن جنی، تحت عناوین دیگری نیز یاد شده است که عبارتند از: «مختصر التصریف»، «مختصر التصریف الملوکی»، «مقدمات أبواب التصریف» و «جمل أصول التصریف» .
ابن یعیش در این اثر، ضمن نشان دادن اهمیت علم تصریف و مکانت و جایگاه کتاب ابن جنی، به توضیح و تفسیر آن پرداخته که بارزترین مشخصه شرح او، موجز و جامع بودن آن است .
ترتیب مطالب و عناوین کتاب، همانند کتاب ابن جنی می باشد، با این تفاوت که ابن یعیش، برای سهولت یادگیری و کمک به خواننده، اقدام به افزودن کلمات و عباراتی نموده است .
از جمله مباحثی که در این کتاب، مطرح گردیده، می توان به امور زیر اشاره نمود: معنی تصریف؛ صحیح؛ مضاعف؛ معتل و انواع آن؛ تصریف اسم؛ لفظ و معنی؛ اقسام تصریف؛ میزان صرفی؛ بدل و...
این اثر با تحقیق دکتر فخرالدین قباوه عرضه گردیده و برای اولین بار در سال 1393ق، منتشر شده است.

[ویکی فقه] شرح الملوکی فی التصریف (کتاب). «شرح الملوکی فی التصریف»، اثر ابوالبقاء موفق الدین یعیش بن علی بن یعیش اسدی است.
«شرح الملوکی فی التصریف»، اثر ابوالبقاء موفق الدین یعیش بن علی بن یعیش اسدی، معروف به ابن یعیش (۵۵۳- ۶۴۳ ق) که آن را «شرح التصریف الملوکی» و «شرح الملوکی» نیز می گویند، شرحی است بر «التصریف الملوکی» ابن جنی از کتاب ابن جنی، تحت عناوین دیگری نیز یاد شده است که عبارتند از: «مختصر التصریف»، «مختصر التصریف الملوکی»، «مقدمات أبواب التصریف» و «جمل أصول التصریف». ابن یعیش در این اثر، ضمن نشان دادن اهمیت علم تصریف و مکانت و جایگاه کتاب ابن جنی، به توضیح و تفسیر آن پرداخته که بارزترین مشخصه شرح او، موجز و جامع بودن آن است.
ساختار
ترتیب مطالب و عناوین کتاب، همانند کتاب ابن جنی می باشد، با این تفاوت که ابن یعیش، برای سهولت یادگیری و کمک به خواننده، اقدام به افزودن کلمات و عباراتی نموده است.
گزارش محتوا
از جمله مباحثی که در این کتاب، مطرح گردیده، می توان به امور زیر اشاره نمود: معنی تصریف؛ صحیح؛ مضاعف؛ معتل و انواع آن؛ تصریف اسم؛ لفظ و معنی؛ اقسام تصریف؛ میزان صرفی؛ بدل و... . این اثر با تحقیق دکتر فخرالدین قباوه عرضه گردیده و برای اولین بار در سال ۱۳۹۳ ق، منتشر شده است. با توجه به آراء ابن یعیش در این کتاب، برخی وی را از پیروان مکتب نحوی بغداد دانسته اند.
وضعیت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس