شرح اسماء العقار

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شرح اسماء العقار تألیف موسی بن عبیدالله اسرائیلی قرطبی از جمله آثار معروف در زمینه شناخت مفردات در طب سنتی است. مؤلف در مقدمه کتاب انگیزه خود را از نگارش این اثر شرح اسامی ادویه معروف مستعمل در صنعت طب دانسته است.
قصد نویسنده نگارش کتابی در زمینه داروشناسی نبوده است؛ از این رو هر دارویی را ذکر نمی کند. علاوه بر این از پرداختن به داروهایی که نیاز به معرفی ندارند، (مثل زیتون) و یا آنچه منافع چندانی ندارند، پرهیز می کند. (شرح اسماء العقار، ص3).
مؤلف در نگارش این کتاب دواهایی را که ذکر نموده، بر اساس حروف الفباء مرتب کرده است. البته ترتیب چینش ابواب بر اساس ترتیب معمول حروف الفبا نیست، از این رو بعد از حرف باء حرف جیم و پس از حرف دال حرف هاء و یا قرار گرفته است. این کتاب با بیان مفرداتی که حرف اول آن ها غین است، پایان می پذیرد.
در مجموع، مؤلف 405 ماده دارویی را در این اثر نام می برد.
او-چنان که خود می گوید- در نگارش این اثر و توصیف مفردات دارویی از کتاب ابن جلجل و ابی ولید بن جناح، کتاب فافقی که نگاشته یکی از علمای اندلس است و نیز آنچه را ابن وافد و ابن سمجون ذکر می کنند، استفاده می کند. همچنین مؤلف به آنچه در مغرب مشهور است، اعتنای تام دارد و هنگام اختلاف در مصادر بر مبنای همین شهرت، یکی از اقوال را ترجیح می دهد.

[ویکی فقه] شرح اسماء العقار (کتاب). «شرح اسماء العقار» تالیف موسی بن عبید الله اسرائیلی قرطبی از جمله آثار معروف در زمینه شناخت مفردات در طب سنتی است.
مؤلف در مقدمه کتاب انگیزه خود را از نگارش این اثر شرح اسامی ادویه معروف مستعمل در صنعت طب دانسته است.قصد نویسنده نگارش کتابی در زمینه داروشناسی نبوده است، از این رو هر دارویی را ذکر نمی کند. علاوه بر این از پرداختن به داروهایی که نیاز به معرفی ندارند، (مثل زیتون) و یا آنچه منافع چندانی ندارند، پرهیز می کند.
ساختار
مؤلف در نگارش این کتاب دواهایی را که ذکر نموده، بر اساس حروف الفباء مرتب کرده است. البته ترتیب چینش ابواب بر اساس ترتیب معمول حروف الفبا نیست، از این رو بعد از حرف باء حرف جیم و پس از حرف دال حرف هاء و یا قرار گرفته است. این کتاب با بیان مفرداتی که حرف اول آن ها غین است، پایان می پذیرد.در مجموع، مؤلف ۴۰۵ ماده دارویی را در این اثر نام می برد.او- چنان که خود می گوید- در نگارش این اثر و توصیف مفردات دارویی از کتاب ابن جلجل و ابی ولید بن جناح، کتاب فافقی که نگاشته یکی از علمای اندلس است و نیز آنچه را ابن وافد و ابن سمجون ذکر می کنند، استفاده می کند. همچنین مؤلف به آنچه در مغرب مشهور است، اعتنای تام دارد و هنگام اختلاف در مصادر بر مبنای همین شهرت، یکی از اقوال را ترجیح می دهد.
گزارش محتوا
این اثر در حقیقت لغت نامه ای برای معرفی داروهای (بیشتر مفردات) طب سنتی است و مؤلف سعی بر این دارد که بدون پرداختن به مطالب غیرضروری و با بیانی ساده و مختصر، اسامی چند صد داروی به کار رفته در طب را بیان کند.در این میان علاوه بر ذکر اسامی این مفردات، گاه به محل یافت، انواع آن ها و خواص آن ها نیز به صورت گذرا اشاره شده است.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس