شربت: همتای پارسی این واژه ی عربی، این است: آبشِل که در تبری ( طبری ) آبشله ābshele می باشد.
شربت و شراب از یک خانواده اند و در هر دو پسوند ایرانی را می توان دید و شر را به گونه ای دیگر در واژه سرکه می توان دید
شربت ( Syrup ) :[صنعت قند]معمولا این واژه در مورد محلولهای شکر نسبتا غلیظ بکار می رود.
شربت گونه ای آشامیدنی است که با پایهٔ آب و ترکیب افزودنی های دیگر ساخته می شود. ساده ترین نوع شربت آبی است که در آن قند را حل می کنند. [۱]
محتویات [نمایش]
انواع شربت [ویرایش]
شربت ایرانی از مخلوط کردن آب، شکر و طعم دهنده ساخته می شود. طعم دهنده ها طیف گوناگونی از میوه ها و آب میوه ها را تشکیل می دهند. علاوه بر میوه ها و آب میوه ها، گیاهان و گل ها را نیز با جوشاندن همراه با شیرین کننده به شربت تبدیل می کنند. [۲] گاهی نیز به شربت تخم گیاهان افزوده می شود ( مانند شربت خاکشیر ) . [۳] و شربت تخم شربتی که در مراسم مذهبی سرو می شود. [۴]
... [مشاهده متن کامل]
برخی از این شربت ها خواص دارویی نیز دارند و در کتب طب قدیم ذکری از آن ها رفته است. مانند شربت بیدمشک، شربت بنفشه، شربت هفت بادام، شربت عرق نعناع، شربت کوکنار، شربت نیلوفر، شربت لیموی سفرجلی، شربت گل مکرر، شربت گل گاوزبان، شربت خشخاش. [۱]
امروزه در کارخانجات صنعتی، شربت ها از کنستانتره تازه میوه جات تهیه شده و پس از پاستوریزه شدن، در ظروف شیشه ای و پلاستیکی به فروش می رسند. [۵]
طرز تهیه [ویرایش]
شربت انواع میوه از جوشاندن میوه یا آب آن همراه با شیرین کننده ای مانند شکر و یا عسل و قوام آوردن مخلوط به دست می آید. برخی از معروف ترین شربت های میوه عبارتند از شربت غوره، شربت انار، سکنجبین، شربت ریواس، شربت تمر هندی، شربت جو، شربت بابونه، شربت بادام. [۱]
برای آنکه ناخالصی شکر در حین تولید شربت گرفته شده و درنتیجه شربت شفاف تر شود، به آن سفیده تخم مرغ اضافه می شود. در این حالت سفیده تخم مرغ با جذب ناخالصی های شکر شربت را شفاف نموده و خود به راحتی از شربت جدا می شود. [۶] برای جدا کردن ذرات سفیده تخم مرغ آن را از صافی عبور می دهند. برای خوشرنگ شدن شربت معمولاً در ظرف لعابی یا مسین پخته می شود. [۷]
پذیرایی [ویرایش]
بیشتر انواع شربت ها خنک یا سرد سرو می شوند. معمولاً شربت رنگی غلیظ در ته لیوان ریخته شده و آب و یخ به آن اضافه می شود و قاشقی در شربت قرار داده می شود تا در موقع نوشیدن هم زده شود. [۸]
منابع [ویرایش]
↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ «شربت». لغتنامه دهخدا. بازبینی شده در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۰.
↑ «شربت گل سرخ و قند گل». آفتاب. بازبینی شده در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۰.
↑ «بفرمائید شربت خاکشیر». سامانه اطلاع رسانی شبکه پزشکی کشور. بازبینی شده در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۰.
↑ رزا منتظمی. «شربت تخم شربتی». در هنر آشپزی. چاپ بیست و سوم. تهران: انتشارات کتاب ایران، ۱۳۷۰. ۷۹۴.
↑ «آبلیمو و انواع شربت». سایت شرکت محصولات غذایی برتر. بازبینی شده در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۰.
↑ «نکات مهم برای تهیه مربا و شربت». سایت روز. بازبینی شده در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۰.
↑ مینو تهمتن زاده. «شربت ها». در آشپزی و شیرینی پزی گل آرا. چاپ دوم. تهران: انتشارات پل، ۱۳۷۷. ۲۷۳. ISBN 964 - 91896 - 1 - 0.
↑ پریا گوهریان. ۵۰ نوع بستنی و نوشیدنی. چاپ اول. همدان: انتشارات هانی، ۱۳۷۸. ۶۱. ISBN 964 - 6879 - 10 - 1.
[نمایش]
ن • ب • و
آشپزی ایرانی
رده ها: آشپزی آذربایجان آشپزی عراقی غذاهای ترکیه نوشیدنی های غیرالکلی
قس انگلیسی
Sharbat or Sherbet ( Arabic: شربت Sharbt; Persian/Urdu: شربت Sharbat; Turkish: Şerbet; Azerbaijani:Şərbət ) is a popular West and South Asian drink that is prepared from fruits or flower petals. [1] It is sweet and served chilled. It can be served in concentrate form and eaten with a spoon or diluted with water to create the drink.
Popular sharbats are made of one or more of the following: Rose, Sandalwood, Bael, Gurhal ( Hibiscus ) , Lemon, Orange, Mango, Pineapple, Falsa ( Grewia asiatica ) .
Most of the sharbats are very common in Pakistani, Turkish, Arab, Iranian, Afghan, Bangladeshi, and Indian homes. These are claimed to have several medicinal values and to be ayurvedic in nature.
Contents [show]
[edit]Etymology
A Pakistani sharbat drink made from Rooh Afza syrup
The word Sharbat is from Persian "شربت" "sharbat", and Sherbet is from Turkish "şerbet" "sherbet", both of which in turn come from Arabic شربة "sharba" a drink, from شرب "shariba" to drink. Also called "sorbet", which comes from French "sorbet", from Italian "sorbetto", and in turn from Turkish "şerbet". The word is cognate to syrup in British and American English. Historically it was a cool effervescent or iced fruit soft drink. The meaning, spelling, and pronunciation have fractured between different countries. It is usually spelled "sherbet", but a common corruption changes this to "sherbert".
[edit]History
In the 12th century, Persian book of Zakhireye Khwarazmshahi, Gorgani describes different types of Sharbats in Iran, including Ghoore, Anar, Sekanjebin, etc.
It was popularised in the Indian subcontinent by the Mughal rulers, one of whom sent for frequent loads of ice from the Himalayas to make a cool refreshing drink.
In the gardens of the Ottoman Palace, spices and fruits to be used in sherbet were grown under the control of pharmacists and doctors of the Palace.
[edit]In Central Asia
A Central Asian Sherbet with nuts
In Central Asia, Sherbet is not an ice - cream, but has a solid state. [2]
[edit]See also
Smoothie
Rooh Afza
[edit]References
^ Molavi, Afshin ( 2002 ) . Persian Pilgrimages. W. W. Norton & Company. p. 113. ISBN 0 - 393 - 05119 - 6.
^ http://culinar. ivest. kz/recept. php?id=1208
[edit]External links
Wikimedia . . .