شرایط امامت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شرایط امامت (قرآن). مقام امامت شرایطی دارد که در آیات قرآن ذکر شده که در این مقاله آنها را بیان می کنیم.
توفیق ابراهیم علیه السّلام در امتحان الهی، زمینه رسیدن آن حضرت به مقام امامت شد:واذ ابتلی ابرهیم ربه بکلمـت فاتمهن قال انی جاعلک للناس اماما قال ومن ذریتی قال لاینال عهدی الظـلمین. (به خاطر آورید) هنگامی که خداوند، ابراهیم را با وسایل گوناگونی آزمود. و او به خوبی از عهده این آزمایش ها بر آمد. خداوند به او فرمود: «من تو را امام و پیشوای مردم قرار دادم!»این آیه از مهمترین فرازهای زندگی ابراهیم (علیه السلام ) یعنی آزمایش های بزرگ او و پیروزیش در صحنه آزمایش ها سخن می گوید، آزمایش هائی که عظمت مقام و شخصیت ابراهیم را کاملا مشخص ساخت ، و ارزش وجود او را آشکار کرد. هنگامی که از عهده این آزمایش ها بر آمد، خداوند می باید جایزه ای به او بدهد فرمود: من تو را امام و رهبر و پیشوای مردم قرار دادم.
صبر
شکیبایی یکی از شرایط رسیدن به مقام امامت است:وجعلنا منهم ائمة یهدون بامرنا لما صبروا... در این آیه به افتخاراتی که نصیب بنی اسرائیل در سایه استقامت و ایمان شد اشاره می کند، تا درسی برای دیگران باشد، می فرماید: و از آنها امامان و پیشوایانی قرار دادیم، که به فرمان ما امر هدایت خلق خدا را بر عهده گرفتند زیرا آنها شکیبایی کردند و به آیات ما یقین داشتند.
صالح بودن
صالح بودن یکی دیگر از شرایط رسیدن به مقام امامت است:قلنا یـنار کونی بردا وسلـما علی ابرهیم وارادوا به کیدا فجعلنـهم الاخسرین ونجینـه ولوطا الی الارض التی بـرکنا فیها للعــلمین ووهبنا له اسحـق ویعقوب نافلة وکلا جعلنا صــلحین وجعلنـهم ائمة یهدون بامرنا واوحینآ الیهم فعل الخیرت واقام الصلوة وایتآء الزکوة وکانوا لنا عـبدین. (سرانجام او را به آتش افکندند ولی ما) گفتیم: «ای آتش! بر ابراهیم سرد و سالم باش! » آنها می خواستند ابراهیم را با این نقشه نابود کنند ولی ما آنها را زیانکارترین مردم قرار دادیم! و او و لوط را به سرزمین (شام) - که آن را برای همه جهانیان پر برکت ساختیم- نجات دادیم! و اسحاق، و علاوه بر او، یعقوب را به وی بخشیدیم و همه آنان را مردانی صالح قرار دادیم! و آنان را پیشوایانی قرار دادیم که به فرمان ما، (مردم را) هدایت می کردند و انجام کارهای نیک و برپاداشتن نماز و ادای زکات را به آنها وحی کردیم و تنها ما را عبادت می کردند.در این آیات مجموعا شش قسمت از ویژگی ها بر شمرده شده که با اضافه کردن توصیف به صالح بودن مجموعا هفت ویژگی را تشکیل می دهد، این احتمال نیز وجود دارد که مجموعه شش صفتی که در این آیه ذکر شده شرحی باشد برای صالح بودن آنها که در آیه قبل آمده است.نخست می گوید: ما آنها را امام و رهبر مردم قرار دادیم (وَ جَعَلْناهُمْ أَئِمَّةً).یعنی علاوه بر مقام" نبوت و رسالت مقام امامت را نیز به آنها دادیم .
عبادت خالصانه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس