شبکه براوه

دانشنامه عمومی

شبکه براوه ( به انگلیسی: Bravais lattice ) آرایه نامحدودی از نقاط گسسته در فضا است که چینش و جهت آن مستقل از نقطهٔ مبدأ باشد و از رابطهٔ زیر پیروی کند:
که در آن niها اعداد صحیح و aiها بردارهای اولیه ای هستند که در جهات مختلف شبکه را می سازند.
از این گونه شبکه ها به منظور مدل سازی شبکه های بلوری استفاده می شود. از لحاظ هندسی در سه بعد تنها ۱۴ گونه شبکه براوه مستقل می تواند وجود داشته باشد. این ۱۴ گونه، ۱۴ تا از ۲۳۰ گروه فضایی اند و در ۷ دستگاه بلوری دسته بندی شده اند.
اگر تنها صفر یا یک بعد را در نظر بگیریم، تنها یک شبکه براوه می تواند وجود داشته باشد.
در دوبعد می توان ۵ گونه شبکه براوه داشت.
در سه بعد می توان ۱۴ گونه شبکه براوه داشت که در ۷ دستگاه بلوری دسته بندی شده اند. سه شبکه مهم که بیشتر ساختارهای بلوری در این شبکه ها متبلور می شود مکعبی مرکزحجمی، مکعبی مرکزسطحی، و هگزاگونال هستند.
برای بررسی انواع ساختار های کریستالی مفاهیمی مورد نیاز است که عبارتند از:
عدد همسایگی ( coordination number ) : یکی از پارامترهای کلیدی در توصیف شبکه می باشد که بیانگر تعداد نزدیکترین همسایه ( اتم ) های هر اتم می باشد.
فاکتور تراکم اتمی ( APF ) :فاکتور تراکم اتمی برای هر شبکه واحد به صورت نسبت حجم اتم های داخل یک سلول واحد به حجم سلول واحد محاسبه می شود.
پارامتر شبکه ( Lattice Parameter ) :مشخصه هایی از سلول واحد می باشد که به کمک آن می توان اندازه و شکل سلول واحد را مشخص کرد. این پارامترها عبارتند از طول اضلاع سلول واحد ( a, b, c ) و زاویه بین اضلاع یعنی ( α, β, γ ) . فاصله بین صفحه ای ( d ) :فاصله بین صفحه ای به صورت فاصله بین صفحات موازی متوالی تعریف می شود که برای هر نوع ساختار کریستالی برحسب h, k, l که اندیس میلر می باشند و پارامترهای شبکه قابل محاسبه است.
در این ساختار پارامتر شبکه a , b و c با هم برابر می باشند و تمام زوایا برابر 90 درجه است.
V = a 3
1 d 2 = h 2 + k 2 + ℓ 2 a 2
در این ساختار ( ساختار مکعبی ) شبکه واحد شامل یک اتم می باشد و اتم ها در لبه های مکعب بایکدیگر در تماس هستند.
4 ∗ 1 4 = 1 a t o m
پارامتر شبکه ( a ) :
در این ساختار، شبکه واحد شامل دو اتم می باشد.
( 8 ∗ 1 8 ) + 1 = 2 a t o m s
که در آن R شعاع اتمی می باشد. در این ساختار اتم ها از طریق قطر مکعب با یکدیگر تماس دارند. این ساختار یکی از ساختار های رایج در فلزها است. از جمله موادی که دارای این ساختار می باشند عبارتند از: آهن ( در دمای کمتر از 900 درجه سانتیگراد ) ، کروم ، تنگستن ، مولیبدن ، تانتالیم.
عکس شبکه براوهعکس شبکه براوهعکس شبکه براوهعکس شبکه براوهعکس شبکه براوه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس