شاپرک اطلس

دانشنامه عمومی

شاپرک اطلس ( نام علمی: Attacus atlas ) گونه ای شاپرک بزرگ است که در مناطق گرمسیری جنگلی آسیای جنوب شرقی به ویژه مجمع الجزایر مالایی زندگی می کند. شاپرک اطلس نخستین مرتبه توسط کارل لینه در دهمین نسخه از کتاب وی تحت عنوان سیسْتما ناتورا توصیف شد. شاپرک اطلس با پهنای بال ۲۴ سانتیمتر ( ۹٫۴ اینچ ) بزرگ ترین پروانه سان کره زمین به شمار می رود. [ ۱] شاپرک اطلس دارای دودیسی جنسی آشکاری است، به طوری که جنس ماده ( تصویر ) بسیار سنگین تر از جنس نر است.
همانند اکثر پروانه سانان، ماده ها به طور قابل توجهی بزرگ تر و سنگین تر از نرها هستند و این در حالی است که نرها، شاخک های پهن تر و عریض تری دارند. [ ۲] [ ۳] [ ۴] بدن این شاپرک در مقایسه با بال ها به شکل نامتناسبی کوچک است. در قسمت های بالایی، به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز است. قسمت زیرین بال ها طیف های کم رنگ تری را نشان می دهد. امتداد برجستهٔ نوک بال های این شاپرک به گونه ای شبیه سر مار است، این شباهت همراه با حرکت بال ها در هنگام مقابله پروانه با شکارچیان به عنوان گونه ای ترفند تدافعی غافلگیرانه عمل می کند. [ ۵]
شاپرک اطلس به طور کلی فاقد اندام کامل دهانی است و پس از خروج از پیله، با اتکا به ذخیره چربی که اندوخته نیاز به صرف غذا را مرتفع می نماید. هر پرواز این شاپرک انرژی ارزشمندی را تلف می کند و می تواند روزهایی چند از زندگی کوتاه این حشره را بر باد دهد. طول عمر این شاپرک بسیار کوتاه و در حدود ۱ تا ۲ هفته است[ ۶] و البته، با پرواز کمتر، انرژی خود را ذخیره می کنند. یک شاپرک ماده، منتظر می ماند تا یک شاپرک نر پیدا شود و پس از باروری، تخم ریزی نماید و سپس، بمیرد.
عکس شاپرک اطلسعکس شاپرک اطلسعکس شاپرک اطلسعکس شاپرک اطلسعکس شاپرک اطلسعکس شاپرک اطلس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس