شان نزول ایه ابلاغ و ایه اکمال دین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شان نزول آیه ابلاغ و آیه اکمال دین. دلایل و شواهد محکم قرآنی، روایی و تاریخی حاکی از این است که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) از همان روزهای نخست دعوت (یوم الدار) تا روزهای پایانی عمر، در موقعیت های گوناگون امام امیرالمؤمنین علی (علیه السّلام) را به عنوان جانشین خود در امر امامت و حاکمیت پس از خود معرفی کردند. برجسته ترین موقعیتی که پیامبر در آن به نصب الهی امام علی (علیه السّلام) به خلافت پس از خود تصریح کردند، خطبه صریح پیامبر مبنی بر ولایت امام علی (علیه السّلام) در روز هجدهم ذی الحجه سال دهم هجرت در کنار غدیر خم بود و از مسلمانان بر آن بیعت گرفتند. این امر، واقعیتی است که همه مفسران و دانشمندان شیعه و اکثر قریب باتفاق علما و مفسران و محدثان معروف اهل سنت، بر آن اتفاق نظر دارند.
اصل شبهه ابن تیمیه به شرح زیر است: "قال الرافضی: الخبر المتواتر عن النبی (صلی الله علیه و آله وسلّم): انه لما نزل قوله تعالی: (یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک).
مائدة/سوره۵، آیه۶۷.
ابن کثیر متوفای ۷۷۴ هـ که هم عصر ابن تیمیه متوفای ۷۲۸ هـ است نیز شبهه ای با تکیه بر روایت عمر بن خطاب در نزول آیه اکمال در عرفه شبهه ای شبیه با آن چه ابن تیمیه طرح کرده بیان نموده است. با توجه به وجه اشتراک این دو شبهه، کلام ابن کثیر را نیز طرح کرده و با پاسخ به اشکال ابن کثیر که بنیه قوی تری نیز دارد در حقیقت هر دو اشکال پاسخ داده شده است. این شبهه برخواسته از روایتی است که بخاری در صحیح خود از عمر بن خطاب آورده که عین همان روایت را ابن کثیر در تفسیر خود نقل کرده است.
جمع بندی شبهات
با توجه به مطالب فوق، از این گفتار ابن تیمیه سه شبهه را می توان جمع بندی کرد:۱ ـ آیه ۳ سوره مائده (الیوم اکملت لکم دینکم واتممت علیکم نعمتی ورضیت لکم الاسلام دینا)
مائدة/سوره۵، آیه۳.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس