سینما در کرمانشاه

پیشنهاد کاربران

نخستین سالن سینما در شهر کرمانشاه در سال ۱۳۱۰ خورشیدی آغاز به کار کرد. در ابتدای سال ۱۳۵۶ در استان کرمانشاه ۱۰ سینما فعال بوده است. هم اکنون در این شهر سه سینما به نام های آزادی و فرهنگ و بیستون فعالیت می کنند.
...
[مشاهده متن کامل]

در سطح استان کرمانشاه نیز مجموعاً ۵ سالن سینما فعال است و دو سالن نیز در حال ساخت است.
نخستین سینما در شهر کرمانشاه در دوران پهلوی اول و در سال ۱۳۱۰ ش ( ۱۹۳۱ م ) با نام «سینماتوگراف فروهر»، توسط فردی با نام مصورالدوله به راه افتاد. این سالن علاوه بر نمایش فیلم، مکانی برای اجرای تئاتر نیز محسوب می شد. به گفتهٔ اردشیر کشاورز این سینما که ۲ سال پس از راه اندازی نخستین ژنراتور در کرمانشاه شروع به کار کرده، دارای موتور برق اختصاصی بوده و در سمت شمالی خیابان شاهبختی سابق ( معلم شرقی کنونی ) واقع بوده است. به گفتهٔ محمدعلی سلطانی مصورالدوله در سال ۱۳۱۵ به اروپا رفت و سینما را به «سید ابوالقاسم مانی» ملقب به سید ابول نقاش که مدیریت هتل بیستون را نیز در دست داشت، واگذار کرد، و او نیز با راهنمایی و کمک «حبیب الله مراد» به ادارهٔ آن پرداخت. با این حال سینما فروهر در سال ۱۳۱۴ تعطیل شد و بعداً توسط مهدی رئوفی شهردار کرمانشاه به سالن ورزشی تبدیل شد.
شهر کرمانشاه از شهریور ماه ۱۳۲۰ ش ( ۱۹۴۱ م ) همزمان با آغاز جنگ جهانی دوم به اشغال نیروهای انگلستان درآمد؛ اشغالی که چهار سال و شش ماه به طول انجامید و تنها با پایان جنگ در ۱۳۲۴ ش ( ۱۹۴۵ م ) پایان یافت. در این دوران تنها سینمای شهر از فعالیت خارج شد. اما پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۴ ش ( ۱۹۴۵ م ) ، دومین سالن سینمای شهر با نام سینما باربد در محلهٔ جلوخان ( خیابان شاهپور، پایین تر از جلوخان ) فعالیت خود را آغاز کرد. جواد سحابی مالک آن را فردی به نام زند وکیل الدوله دانسته و سال تأسیس آن را ۱۳۱۶ عنوان کرده است. اما اردشیر کشاورز سال تأسیس این سینما را ۱۳۱۲ ( ۲ سال پس از سینما فروهر ) و بنیان گذار آن را رفعت السلطنه عنوان کرده است که به گفتهٔ وی این سینما نیز دارای ژنراتور خصوصی بوده است. این تفاوت در رابطه با سال تأسیس سینما باربد این احتمال را پیش می کشد که این سینما پیش از جنگ و در سال ۱۳۱۲ تأسیس شده باشد، اما با شروع جنگ و اشغال نظامی شهر تعطیل و پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۴ مجدداً فعالیت خود را از سر گرفته باشد. سینما باربد دارای دو سالن نمایش فیلم بوده که یکی از آن ها سینمای روباز تابستانی بود. در این سینما فیلم های صامت نیز با زیرنویس به زبان فارسی اکران می شد، و از آنجا که اکثریت جمعیت شهر کرمانشاه را مردم کرد تشکیل می دادند و تکلم به زبان کردی غلبه داشت، تماشاچیان صندلی کنار خود را رزرو کرده و به دنبال افرادی می گشتند که به زبان فارسی آشنایی داشته باشند تا آن ها را در کنار خود بنشانند. فعالیت سینما باربد دست کم تا سال های ۱۳۲۹–۱۳۳۰ ادامه داشته است.

سینما در کرمانشاه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سینما_در_کرمانشاه

بپرس