سیستم عامل یا سامانهٔ عامل[ ۱] ( به انگلیسی: operating system ) یا به کوتاهی اُاِس ( OS ) ، نرم افزار سیستمی ای است که مدیریت منابع رایانه را به عهده گرفته و بستری را فراهم می سازد که نرم افزار کاربردی اجرا شده و از خدمات آن استفاده کنند. سیستم عامل جزو ضروری ترین نرم افزارهای یک سیستم رایانه ای است. سیستم عامل خدماتی به برنامه های کاربردی و کاربر ارائه می دهد. برنامه های کاربردی یا از طریق واسط های برنامه نویسی کاربردی[ یادداشت ۱] یا از طرق فراخوانی های سیستم به این خدمات دسترسی دارند. با فراخوانی این واسط ها، برنامه های کاربردی می توانند سرویسی را از سیستم عامل درخواست کنند، پارامترها را انتقال دهند، و پاسخ عملیات را دریافت کنند. ممکن است کاربران با بعضی انواع واسط ( رابط ) کاربری نرم افزار مثل واسط خط فرمان یک واسط گرافیکی کاربر با سیستم عامل تعامل کنند. برای رایانه های دستی و رومیزی، عموماً واسط کاربری به عنوان بخشی از سیستم عامل در نظر گرفته می شود. در سیستم های بزرگ و چند کاربره مثل یونیکس و سیستم های شبیه یونیکس، واسط کاربری معمولاً به عنوان یک برنامهٔ کاربردی که خارج از سیستم عامل اجرا می شود پیاده سازی می شود. نمونه هایی از محبوب ترین سیستم عامل های نوین شامل: اندروید، ویندوز، آی او اس، مک اواس، لینوکس، کروم اواس، ویندوز فون، بی اس دی، کیوان اکس، و زد/اواس می باشند.
یک سیستم تک کاره تنها می تواند یک برنامه را به طور همزمان اجرا کند، در حالی که یک سیستم عامل چندمنظوره اجازه می دهد تا بیش از یک برنامه به طور همزمان اجرا شود. این با به اشتراک گذاری زمان حاصل می شود، که در آن زمان پردازندهٔ موجود بین چندین فرایند تقسیم می شود. این فرایندها هر یک به طور مکرر در برش های زمانی توسط یک زیر سیستم برنامه ریزی کار سیستم عامل قطع می شوند. چند وظیفه ای ممکن است در انواع پیشگیرانه و تعاونی مشخص شود. در چند وظیفه ای پیشگیرانه، سیستم عامل زمان CPU را قطع می کند و شکافی را به هر یک از برنامه ها اختصاص می دهد. سیستم عامل های یونیکس مانند، مانند Solaris, Linux و همچنین غیر Unix مانند مانند AmigaOS، از وظیفه های پیشگویی کننده پشتیبانی می کنند. چند وظیفهٔ تعاونی با تکیه بر هر فرایند به دست می آید تا زمان دیگری را برای سایر فرایندها به صورت تعریف شده فراهم کند. نسخه های ۱۶ بیتی مایکروسافت ویندوز از چندکاره تعاونی استفاده می کردند. نسخه های ۳۲ بیتی ویندوز NT و Win9x از وظایف پیشگیرانه استفاده می کنند.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفیک سیستم تک کاره تنها می تواند یک برنامه را به طور همزمان اجرا کند، در حالی که یک سیستم عامل چندمنظوره اجازه می دهد تا بیش از یک برنامه به طور همزمان اجرا شود. این با به اشتراک گذاری زمان حاصل می شود، که در آن زمان پردازندهٔ موجود بین چندین فرایند تقسیم می شود. این فرایندها هر یک به طور مکرر در برش های زمانی توسط یک زیر سیستم برنامه ریزی کار سیستم عامل قطع می شوند. چند وظیفه ای ممکن است در انواع پیشگیرانه و تعاونی مشخص شود. در چند وظیفه ای پیشگیرانه، سیستم عامل زمان CPU را قطع می کند و شکافی را به هر یک از برنامه ها اختصاص می دهد. سیستم عامل های یونیکس مانند، مانند Solaris, Linux و همچنین غیر Unix مانند مانند AmigaOS، از وظیفه های پیشگویی کننده پشتیبانی می کنند. چند وظیفهٔ تعاونی با تکیه بر هر فرایند به دست می آید تا زمان دیگری را برای سایر فرایندها به صورت تعریف شده فراهم کند. نسخه های ۱۶ بیتی مایکروسافت ویندوز از چندکاره تعاونی استفاده می کردند. نسخه های ۳۲ بیتی ویندوز NT و Win9x از وظایف پیشگیرانه استفاده می کنند.
wiki: سیستم عامل