سیر تکاملی تاریخ قران و تفسیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سیر تکاملی تاریخ قرآن و تفسیر. سیر تکاملی تاریخ قرآن و تفسیر تألیف محمد حیدری و دکتر یوسف فضایی و به زبان فارسی است.
این کتاب به معرفی کیفیت تاریخ تکاملی قرآن، تنظیم و تدوین آیات و سوره ها و تکون شکل ظاهری آن، از نظر تحول رسم الخط و زبان آن، از جهات تحول و تکامل حروف، حرکات، اعراب زبان و خط قرآن و تحقیق در چگونگی تاریخ تکون و تکامل زبان و خطهایی که قرآن در قرون اولیه با آنها نوشته و خوانده می شده پرداخته و تاریخ تکاملی تفسیر قرآن از زمان پیامبر اکرم صلی اللّه علیه و آله و سلم تا زمان حاضر را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.به اعتقاد نویسندگان کتاب این اثر نسبت به سایر آثاری که در زمینه تاریخ قرآن نگاشته شده دارای امتیازاتی است:اولا برخلاف آن آثار که تفصیلی و تخصصی اند، اجمالی و برای عموم علاقمندان قابل فهم است.
در این کتاب علاوه بر بررسی تاریخ تدوین قرآن به بررسی تاریخ تدوین تفسیر نیز پرداخته شده است.3-در آن کتابها تنها از تاریخ تکون ظاهر قرآن بحث شده، ولی از نظر بیان سیر تکاملی آن بحثی به میان نیامده است از این رو در این کتاب تاریخ تکاملی قرآن و تفسیر، با استناد و ارجاع به منابع موثق قدیم و جدید مورد تحقیق قرار گرفته است.
کتاب مشتمل بر یک مقدمه و دو بخش، که هر بخش خود دارای دو فصل است، می باشد:بخش اول: «کلیاتی در شناخت زبانها و خطوط و خط عربی و رسم الخط قرآن»فصل اول این بخش عناوینی چون:آغاز تکلم و پیدایش زبان، نظریات دانشمندان در چگونگی پیدایش و تکامل زبان و طبقه بندی زبانها از لحاظ تغییر و ثبوت ساختمان واژه ها و الفاظ را دربردارد.
فصل دوم:پیدایش خطنویسی و مراحل تکامل آن به عناوینی چون:عقاید مختلف در کیفیت پیدایش خطنویسی، مراحل تکامل خط و گونه های مختلف آن، مبتکران خط تصویری و کاشف آن، منشأ پیدایش خط میخی، منشأ خط عربی و خطوط رایج در دوره اسلامی، تحول خط عربی اسلامی، کیفیت نقطه گذاری حروف عربی و...می پردازد.

[ویکی فقه] سیر تکاملی تاریخ قرآن و تفسیر (کتاب). سیر تکاملی تاریخ قرآن و تفسیر تالیف آقایان محمد حیدری و دکتر یوسف فضایی و به زبان فارسی است. این کتاب به معرفی کیفیت تاریخ تکاملی قرآن می باشد.
این کتاب به معرفی کیفیت تاریخ تکاملی قرآن، تنظیم و تدوین ] و سوره ها و تکون شکل ظاهری آن، از نظر تحول رسم الخط و زبان آن، از جهات تحول و تکامل حروف، حرکات، اعراب زبان و خط قرآن و تحقیق در چگونگی تاریخ تکون و تکامل زبان و خطهایی که قرآن در قرون اولیه با آنها نوشته و خوانده می شده پرداخته و تاریخ تکاملی تفسیر قرآن از زمان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلّم تا زمان حاضر را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. به اعتقاد نویسندگان کتاب این اثر نسبت به سایر آثاری که در زمینه تاریخ قرآن نگاشته شده دارای امتیازاتی است: اولا برخلاف آن آثار که تفصیلی و تخصصی اند، اجمالی و برای عموم علاقمندان قابل فهم است. ۲- در این کتاب علاوه بر بررسی تاریخ تدوین قرآن به بررسی تاریخ تدوین تفسیر نیز پرداخته شده است. ۳- در آن کتابها تنها از تاریخ تکون ظاهر قرآن بحث شده، ولی از نظر بیان سیر تکاملی آن بحثی به میان نیامده است از این رو در این کتاب تاریخ تکاملی قرآن و تفسیر ، با استناد و ارجاع به منابع موثق قدیم و جدید مورد تحقیق قرار گرفته است.
ساختار کتاب
کتاب مشتمل بر یک مقدمه و دو بخش، که هر بخش خود دارای دو فصل است، می باشد: بخش اول: «کلیاتی در شناخت زبانها و خطوط و خط عربی و رسم الخط قرآن» فصل اول این بخش عناوینی چون: آغاز تکلم و پیدایش زبان، نظریات دانشمندان در چگونگی پیدایش و تکامل زبان و طبقه بندی زبانها از لحاظ تغییر و ثبوت ساختمان واژه ها و الفاظ را دربردارد. فصل دوم: پیدایش خطنویسی و مراحل تکامل آن به عناوینی چون: عقاید مختلف در کیفیت پیدایش خطنویسی، مراحل تکامل خط و گونه های مختلف آن، مبتکران خط تصویری و کاشف آن، منشا پیدایش خط میخی، منشا خط عربی و خطوط رایج در دوره اسلامی ، تحول خط عربی اسلامی، کیفیت نقطه گذاری حروف عربی و... می پردازد. بخش دوم: «کلیاتی در تاریخ تدوین و تفسیر قرآن:» فصل اول: تاریخ تدوین و تکون شکل قرآن، عناوینی چون: سخنی درباره محتوا و مفاهیم قرآن، نخستین شکل قرآن و... ، نخستین خطی که آیات قرآن با آن نوشته شد، حافظان و کاتبان قرآن ،قاریان قرآن و طبقات قراء، شروع تدوین قرآن و... را دربرمی گیرد. فصل دوم: مختصری از تاریخ تکاملی تفسیر قرآن، به عناوینی چون: تفسیر آیات قرآن در زمان حیات پیامبر و اصحاب و تابعین، تفسیرهای مهم و معروف اهل سنت ، تفسیرهای مهم و مفسیرین بزرگ شیعه ، نخستین تفسیر مدون در شیعه ، تفسیر در میان فرقه های دیگر شیعه و انتقاد از تفسیر و نقل بعضی نمونه ها از تفسیر می پردازد. در ابتدای کتاب فهرست مطالب و در پایان هم کتاب درج شده است.
نسخه شناسی

پیشنهاد کاربران

بپرس