سیر تاریخی بنای شهر قزوین و بناهای ان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سیر تاریخی بنای شهر قزوین و بناهای آن. سیر تاریخی بنای قزوین و بناهای آن، کتابی است به زبان فارسی که به معرفی شهر قزوین، موقعیت جغرافیایی آن و نیز بناهای تاریخی این شهر می پردازد.
کتاب؛ مشتمل بر پیش گفتاری به قلم مولف و سه بخش اصلی است که هر بخش خود چندین فصل را در برمی گیرد.
در پیش گفتار کتاب، مولف به ارائه فهرستوارهای از آثاری که در خصوص مقام و موقعیت آثار قزوین، نگاشته شده پرداخته و از آثاری؛ چون: تاریخ قزوین و فضائل ها؛ حافظ ابولیلی خلیل بن عبدالله بن احمد قزوینی (م.446ق.)، التدوین فی ذکر اخبار قزوین؛ ابوالقاسم عبدالکریم بن محمد بن عبدالکریم رافعی قزوینی(م.623ق.)، تاریخ گزیده؛ حمدالله مستوفی و غیره نام می برد. مولف در ادامه به معرفی منابعی که در این کتاب مطالبی از آنها نقل گردیده، به ترتیب تاریخی می پردازد.
در بخش نخست این کتاب مندرجات منابع سیر تاریخی بنای قزوین و بناهای آن در چهار فصل عینا بر اساس ترتیب تاریخی نقل شده و در فصل پنجم مطالب مندرج در فصل های چهارگانه به ترتیب فهرستواره بیان گردیده است.
در فصل اول این بخش به بررسی تاریخچه بناء شهر قزوین، که در منابع قدیمی از آن با عنوان «کَشوین» یاد می شود، در دوره ساسانیان پرداخته شده است. در این فصل از قزوین به عنوان ثغر(سرحد میان سرزمین اسلام با دیگر دیار کفر یا با متمردان) چه در جاهلیت و چه در اسلام، یاد شده که این نشانگر اهمیت این شهر از نظر حفظ امنیت است. همچنین در این فصل درباره وجه تسمیه قزوین نیز سخن گفته شده است. برخی بانی قزوین را بهرام بن شاپور بن اردشیر بابکان دانسته و برخی از شاپور ذوالاکتاف به عنوان بانی قزوین یاد کرده اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس