سید هبه الدین شهرستانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سیدهبةالدین شهرستانی. سیدهِبَهُ الدین شهرستانی، از علما، متفکران و دانشمندان اصلاح طلب و مجاهد شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری می باشد.
او محمدعلی نام داشت و فرزند سید حسین و از خاندان معروف شهرستانی بود. وی در روز ۲۴ رجب ۱۳۰۱ ق در سامرا به دنیا آمد و زیر نظر پدرش پرورش یافت. مادرش، سیده مریم نیز بانوی پرهیزگاری بود که در ریاضیات، تاریخ جهان، شعر، ادب و علم الانساب، سرآمد زنان روزگار خود بود.

[ویکی فقه] سیدهِبَهُ الدین شهرستانی، از علما، متفکران و دانشمندان اصلاح طلب و مجاهد شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری می باشد.
او محمدعلی نام داشت و فرزند سید حسین و از خاندان معروف شهرستانی بود. وی در روز ۲۴ رجب ۱۳۰۱ ق در سامرا به دنیا آمد و زیر نظر پدرش پرورش یافت. مادرش، سیده مریم نیز بانوی پرهیزگاری بود که در ریاضیات، تاریخ جهان، شعر، ادب و علم الانساب، سرآمد زنان روزگار خود بود.
تحصیلات
در ۱۳۱۲ ق که میرزا حسن شیرازی درگذشت پدر او از سامرا به کربلا رفت و محمدعلی مبادی علوم را نزد ۱۳۱۹ ق پدرش فرا گرفت و سپس برای تکمیل درس هایش به نجف اشرف مهاجرت کرد (۲۱ شعبان ۱۳۲۰ ق) و در حلقه درس مجتهدان بزرگی چون آخوند خراسانی، سید محمد کاظم طباطبایی یزدی و شیخ الشریعه اصفهانی درآمد تا آنکه به جایگاه بلندی در علم و فضل ادب دست یافت و تعدادی از علما به اجتهاد او شهادت دادند. وی علاوه بر علوم متعارف، دانش هیئت قدیم را از شیخ محمدباقر اصطهبانی فراگرفت.
فعالیتهای سیاسی و فرهنگی
سید هبه الدین شهرستانی در طول زندگی خود دست به فعالیت های سیاسی بسیاری زد و عهده دار مناصب سیاسی بسیاری گشت.
← ارتباط با متفکران سنی
...

پیشنهاد کاربران

سید محمدعلی حسینی شهرستانی معروف به هبة الدین شهرستانی، روحانی شیعه و عالم و مجتهد بزرگ عراقی، مفسر قرآن، مجاهد و مبارز و یکی از بزرگان و وحدت گرایان جهان اسلام بود.
سید هبة الدین شهرستانی در بامداد ۲۴ رجب سال ۱۳۰۱ قمری، در سامرا به دنیا آمد. پدرش سید حسین حائری کاظمی، عالمی وارسته و متدین بود و بیشتر وقت خود را به تحقیق در مسائل دینی و معنوی می گذراند. سید حسین حائری کاظمی مولف چهار کتاب «الفتوحات الغیبیه فی الخطوم»، «الاحراز»، «الادعیه» و «دموع الشمعه فی ادعیه لیله الجمعه» بوده است. مادر هبة الدین، مریم نام داشت که از سادات اصفهانی و از فرزندان میرزا محمدمهدی شهرستانی بود. مریم زنی تحصیل کرده و فاضل بود که در ریاضیات، تاریخ کشورها و سلسله ها، ادبیات و شعر تبحر داشت. نسب هبة الدین شهرستانی با سی واسطه به زید بن علی بن الحسین می رسد.
...
[مشاهده متن کامل]

در نحوه ولادتش نقل شده:
در بامداد سه شنبه بیست و چهارم این ماه میرزاعلی شهرستانی ( فرزند سید محمد حسین شهرستانی ) ، دانشور ارجمند سامرا، به خانه سید حسین عابد شتافته، وی را از رازی سترگ آگاه ساخت. سخن میرزا علی کوتاه و روشن بود: دیشب طنین مهرآمیز آوایی، سکوت سنگین رؤیایم را شکست و گفت: فردا نوزاد مریم پای به گیتی می دهد. او را محمدعلی بخوانید و هبة الدین لقب نهید.
سید هبةالدین شهرستانی دوران کودکی خود را در کربلا گذراند. آموزش رسمی اش از سن ده سالگی آغاز شد که به تحصیل مقدمات علوم اسلامی پرداخت و در طول ۹ سال، صرف و نحو، منطق، عروض، بیان، بدیع، حدیث، درایه، رجال، فقه و اصول سطح متوسط، تاریخ، هیئت، حساب و ریاضیات را در کربلا به پایان رساند. در این مدت به فراگیری الملل و النحل و مسائل فلسفی و کلامی نیز پرداخت و با توانایی بالایی که داشت به نگارش کتاب هایی به نثر و نظم در این علوم پرداخت. پدرش سید حسین حائری کاظمی در ذیقعده ۱۳۱۹ قمری در سن هفتاد سالگی درگذشت. لذا هبةالدین در سن نوزده سالگی، اندکی پس از مرگ پدرش، در ۲۱ شعبان ۱۳۲۰ قمری کربلا را به مقصد نجف ترک کرد. وی در نجف از مکتب اساتیدی چون ملا محمد کاظم خراسانی، سید محمدکاظم طباطبایی یزدی و فتح الله غروی اصفهانی بهره برد. در سال ۱۳۲۳ قمری، نزد محمدباقر اصطهباناتی به فراگیری علم پرداخت و از دروس او بهره برد. در همین دوره کتاب «اداء الفرض فی سکون الارض» را تألیف کرد. اندکی بعد با دانش جدید نجوم و ستاره شناسی آشنا شد. او به دنبال این دانش رفت و تصمیم گرفت کتاب «نقض الفرض فی اثبات حرکه الارض» را بنویسد. پس از مدتی در سال ۱۳۲۴ قمری شروع به نگارش کتاب «الهیئه و الاسلام» کرد و نظریات جدید خود را در نجوم و ستاره شناسی بر اساس علوم اسلامی در آن مطرح کرد. این کتاب یک رساله فلسفی - سیاسی بود که به هماهنگی و تطبیق احکام اسلام با برخی از جنبه های تمدن و فرهنگ غرب، یعنی اکتشافات علمی، به ویژه علم نجوم و فلسفه های جدید می پرداخت. البته او عمدتاً بر شریعت و میراث اسلامی تکیه داشت. نگارش آن احتمالاً تا سال ۱۳۳۰ قمری طول کشید. سید هبةالدین شهرستانی تحصیلات دینی خود را نیز در حوزه علمیه نجف ادامه داد و سرانجام در زمره مجتهدان شیعه قرار گرفت.

سید هبه الدین شهرستانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سید_هبة_الدین_شهرستانی

بپرس