سید حسین حسینی مرعشی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سلطان العلماء سید حسین بن رفیع الدین محمد بن شجاع الدین محمود بن سید علی حسینی مرعشی در سال ۱۰۰۱ هجری قمری در اصفهان چشم به جهان گشود.
نسب او به امام چهارم امام زین العابدین علیه السلام می رسد و اجداد او از علما و حکام مازندران بوده اند. جد اعلای او سید میر بزرگ مرعشی مدتی از عمر شریفش را در مازندران حکومت می کرده است. اولین کسی که از این خاندان به اصفهان رفت و در آنجا ساکن شد، میر نظام الدین علی بن میر قوام الدین محمد است که در اعیان الشیعة دربارۀ او اینطور آمده است: «کان من علماء الحدیث و الفقه و الاصولیین» سید شجاع الدین محمود بن میر سید علی، جد سلطان العلماء و پدر بزرگوارش سید رفیع الدین محمد بن محمود نیز از بزرگان علم و فضل در زمان خود بوده اند.
فرزندان
سلطان العلماء دارای چهار پسر بوده است که دربارۀ آنان مؤلف اعیان الشیعة اینطور می نویسد: «السید ابراهیم بن سلطان العلماء (م ۱۰۹۸ ق)، کان فقیها محدثا اصولیا متکلما شاعرا قرا علی والده» او دارای تصانیف متعددی بوده است که در الذریعة اینطور آمده است: «الحواشی علی کتب کثیرة من الاصول و الفقه و غیرها للسید میرزا ابراهیم بن سلطان العلماء» سید حسن بن سید حسین سلطان العلماء: «کان عالما فاضلا فقیها محدثا متکلما من تلامذة والده» سید محمد بن سید حسین سلطان العلماء: «کان فقیها عالما محدثا ورعا قرا علی والده، و له آثار عملیة و حواشی علی کتب الفقه و الحدیث» و راجع به چهار فرزند این طور آورده است: «کلهم علماء فضلاء»
تحصیلات
سید حسین بن محمد در خاندان علم و فضل چشم به جهان گشود و رشد کرد. بهترین استاد و مربی او پدر بزرگوارش بود. با شروع به تحصیل، با ملا خلیل بن غازی (متوفای ۱۰۸۹ قمری) هم درس و هم بحث می شود. این دو علاوه بر اینکه هم درس بوده اند، هم سن نیز بوده اند. در مورد ملا خلیل در ریاض العلماء اینطور گفته شده است: «فاضل متکلم اصولی جامع دقیق النظر قوی الفکر من اجلة مشاهیر عصرنا و اکمل اکابر فضلاء دهرنا. صاحب امل الآمل دربارۀ او می گوید: «فاضل علامة حکیم متکلم محقق موفق فقیه محدث ثقة جامع للفضائل ماهر معاصر» داشتن چنین هم بحث و همراهی فاضل، در رشد علمی سلطان العلماء تاثیر بسزایی داشته است. این دو علاوه بر استفاده از محضر پدر بزرگوار سلطان العلماء، از محضر شیخ بهائی (متوفای ۱۰۳۰ قمری) و ملا محمد زمانی و ملا حسین یزدی ندوشتی نیز، نهایت استفاده را برده اند. ارتباط او با ملا خلیل به حدی بوده که کتاب «شافی فی شرح الکافی» تالیف ملا خلیل را به اسم سلطان العلماء منتشر نموده است.
وزارت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس