سه گنبدان

لغت نامه دهخدا

سه گنبدان.[ س ِ گُم ْ ب َ ] ( اِخ ) عبارت از قلعه سنگوان است که در شیراز به سپیدان مشهور است. و آن سه قلعه بود که در آنجا جمشید ساخته است : اول استخر و دوم قلعه شکسته و سوم قلعه سنگوان. و نیز یکصد و چهل ستون بر سر پشته برآورده و کوشکی بطول یکصد و شصت گز بنیاد کرده بود که اکنون آثار آنرا چهل ستون خوانند. ( برهان ).جمشید پارس را دارالملک ساخت در میان شهر و آنرا سه گنبدان گفتندی. ( فارسنامه ابن البلخی ص 32 و 126 ).

سه گنبدان. [ س ِ گُم ْ ب َ ] ( اِخ ) رجوع به گچساران شود.

فرهنگ فارسی

کوه استخر قلعه شکسته و اشکنون ( اشکنوان ) سه کوه مجاور یکدیگرند نزدیک استخر ( فارس ) و از هر جای جلگه مرودشت و ابرج و رامجرد آنها را میتوان دید . [ بسه گنبدان ستخر گزین نشستنگه شاه ایران زمین ] ( شاهنامه )
عبارت از قلعه سنگوان است که در شیراز بسپیدان مشهور است

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: گنبد سلم و تور) برجی در ساری. بنایی است استوانه ای شکل که نمایی آجری به رنگ قرمز تیره داشت. بام مخروطی آن که با کاشی های مربع پوشانده شده بود، در زمان های گوناگون تعمیر شده است. دو کتیبۀ سراسری به خط کوفی بر کاشی های سبز براق در بالا و میانۀ برج است که تاریخ بنا و مورد استفادۀ آن را شرح داده که قابل خواندن نیست. می گویند مزار حسام الدوله، از بازرگانان خاندان دیلمیان، و متعلق به قرن ۵ ق است. در دورۀ قاجار در داخل برج کارگاه شیشه گری دایر شده بود.

سه گنبدان (مرودشت و ابرج). سه گُنبدان (مرودشت و ابرج)
آثار سه قلعۀ قدیمی در مرودشت و ابرج در استان فارس که بالای کوه ساخته شده اند و از دور حکاکی شده به نظر می آیند. ۱. قلعۀ شکسته در دوفرسخی تخت جمشید که آثار عمارت مستحکم و باشکوه و سنگر آن باقی است؛ ۲. قلعۀ استخر یا قلعۀ باران در شمال قلعۀ شکسته که بنای آن را به جمشید کیانی نسبت داده اند و می گویند که همراه با شهر استخر ساخته شده است، و در دورۀ عضدالدولۀ دیلمی چند بنا بدان افزوده اند که آثار آن ها باقی است؛ ۳. قلعۀ اشکنوان یا قلعۀ شهرک یا قلعۀ درگزین در ابرج، در دوازده فرسخی شمال شهر شیراز.

پیشنهاد کاربران

بپرس