سلطان العلماء سیدحسین حسینی مرعشی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سلطان العلماء سید حسین بن رفیع الدین محمد بن شجاع الدین محمود بن سید علی حسینی مرعشی، از علماء شیعه قرن یازدهم قمری و وزیر شاه عباس صفوی بود.
سلطان العلماء سید حسین بن رفیع الدین محمد بن شجاع الدین محمود بن سید علی حسینی مرعشی در سال ۱۰۰۱ هجری قمری در اصفهان چشم به جهان گشود.نسب او به امام چهارم امام زین العابدین علیه السلام می رسد و اجداد او از علما و حکام مازندران بوده اند. جد اعلای او سید میر بزرگ مرعشی مدتی از عمر شریفش را در مازندران حکومت می کرده است. اولین کسی که از این خاندان به اصفهان رفت و در آنجا ساکن شد، میر نظام الدین علی بن میر قوام الدین محمد است که در اعیان الشیعة دربارۀ او اینطور آمده است: «کان من علماء الحدیث و الفقه و الاصولیین»
اعیان الشیعة، امین، سیدمحسن، ج۸، ص۳۰۸.
سلطان العلماء دارای چهار پسر بوده است که دربارۀ آنان مؤلف اعیان الشیعة اینطور می نویسد: «السید ابراهیم بن سلطان العلماء (م ۱۰۹۸ ق)، کان فقیها محدثا اصولیا متکلما شاعرا قرا علی والده»
اعیان الشیعة، امین، سیدمحسن، ج۲، ص۱۳۵.
سید حسین بن محمد در خاندان علم و فضل چشم به جهان گشود و رشد کرد. بهترین استاد و مربی او پدر بزرگوارش بود. با شروع به تحصیل، با ملا خلیل بن غازی (متوفای ۱۰۸۹ قمری) هم درس و هم بحث می شود. این دو علاوه بر اینکه هم درس بوده اند، هم سن نیز بوده اند. در مورد ملا خلیل در ریاض العلماء اینطور گفته شده است: «فاضل متکلم اصولی جامع دقیق النظر قوی الفکر من اجلة مشاهیر عصرنا و اکمل اکابر فضلاء دهرنا.
ریاض العلماء، ج۲، ص۲۶۱.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس