سفر فرنگ

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کتاب «سفر فرنگ» تالیف جلال آل احمد به زبان فارسی گزارش سفر نویسنده، به چند کشور اروپایی است. «سفر فرنگ»، یکی از همان نوشته های چاپ نشده آل احمد است، که با گذر بیش از بیست و هشت سال از مرگ او، عرضه گردیده است.
کتاب دارای دیباچه، متن، فهرست اعلام و فرهنگ نامه می باشد. کتاب با نثری ادبی به خاطرات چهل روزه مولف، در سفر به پاریس و سوییس می پردازد.
دیباچه آقای زمانی نژاد بر کتاب به گزارش مختصری از محتوای سفر فرنگ می پردازد.
متن با گزارش روز جمعه 6 مهر 1341 در هواپیمای ارفرانس آغاز می شود، آل احمد این گونه روایت می کند: «با یک ساعت تأخیر راه افتادیم. قرار بود شش و نیم راه بیفتد و حالا هشت و نیم است. شام هم خورده ایم. از پذیرایی ظریفشان فهمیدم که ارفرانس است...».
«سفر فرنگ»، شامل یادداشت های روزانه جلال آل احمد، از سفر او به کشورهای اروپایی است. یادداشت های مزبور، فقط حدود پنج هفته را در برمی گیرند و پیوستگی شان، پس از ترک فرانسه و ورود به سوییس، به طرز غافل گیر کننده ای، گسیخته می شود. بر مبنای روایت آل احمد، گفتگوهای مقدّماتی سفر او، از چند ماه قبل از عزیمتش آغاز می شود: «در اوایل سال چهل، پیش نهادش آمد.» در آن زمان، محمّد درخشش، که عضو هیأت دولت وقت بوده، برای استفاده از «بورس یونسکو»، آل احمد را در نظر می گیرد تا «برای مطالعه در روش های مختلف نوشتن کتاب های درسی»، «در ممالک اروپا»، عازم سفر شود.

[ویکی فقه] سفر فرنگ (کتاب). کتاب «سفر فرنگ» تالیف جلال آل احمد به زبان فارسی گزارش سفر نویسنده، به چند کشور اروپایی است. «سفر فرنگ»، یکی از همان نوشته های چاپ نشده آل احمد است، که با گذر بیش از بیست و هشت سال از مرگ او، عرضه گردیده است.
کتاب دارای دیباچه، متن، فهرست اعلام و فرهنگ نامه می باشد. کتاب با نثری ادبی به خاطرات چهل روزه مولف، در سفر به پاریس و سوییس می پردازد.
ویژگی کتاب
۱. کتاب «سفر فرنگ»، شامل یادداشت های روزانه جلال آل احمد، از سفر او به کشورهای اروپایی است. یادداشت های مزبور، فقط حدود پنج هفته را در برمی گیرند و پیوستگی شان، پس از ترک فرانسه و ورود به سوییس، به طرز غافل گیر کننده ای، گسیخته می شود. بر مبنای روایت آل احمد، گفتگوهای مقدماتی سفر او، از چند ماه قبل از عزیمتش آغاز می شود: «در اوایل سال چهل، پیش نهادش آمد.» در آن زمان ، محمد درخشش، که عضو هیات دولت وقت بوده، برای استفاده از «بورس یونسکو»، آل احمد را در نظر می گیرد تا «برای مطالعه در روش های مختلف نوشتن کتاب های درسی»، «در ممالک اروپا»، عازم سفر شود. جلال پیش خود حدس می زند که درخشش، «به جبران سگ دوی های» او در چاپ و نشر مجله «مهرگان» - که صاحب امتیازش درخشش بوده - وی را سزاوار استفاده از چنان بورسی دانسته است. اندکی بعد، به علت آن که تدارکات و مقدمات سفر به درازا می انجامد، با روی کار آمدن هیات دولت جدید، درخشش از مقام وزارت بر کنار می گردد و به جای او پرویز ناتل خانلری به قدرت می رسد: «قرار بود در ظرف دو هفته راه بیفتیم؛ ولی نیفتادیم تا درخشش افتاد و خانلری آمد.» در این جا آل احمد دچار تردید می شود و می پندارد خانلری، به تقاص نقاری که بینشان حاکم بوده است، بورس او را لغو خواهد کرد؛ اما خانلری، تنها به کاستن روزان سفر جلال، بسنده می کند: «خیال می کردم، اسمم را قلم خواهد زد، که نزد؛ اما بورس نه ماهه، شد چهار ماهه.» ۲. در حین مطالعه کتاب، به اسامی گروه کثیری از نقاشان، فیلم سازان، سیاست مداران ، نویسندگان،... و هنرمندان فرانسوی، انگلیسی، آلمانی، امریکایی، روسی ،... و ایتالیایی، با نام های انبوهی از اماکن تاریخی، تفریح گاه ها، رستوران ها، موزه ها، خیابان ها،... و کوچه ها و پس کوچه های فرانسه، به خصوص پاریس، مواجه خواهیم شد که اگر دانش اجتماعی وسیعی نداشته باشیم، و اگر جغرافیای فرانسه و نقشه عمومی پاریس را نشناسیم،... مسلما ارتباط معنوی و فکری چندان مناسبی، با اثر آل احمد، و با خود او، برقرار نخواهیم کرد.
گزارش محتوا
دیباچه آقای زمانی نژاد بر کتاب به گزارش مختصری از محتوای سفر فرنگ می پردازد.
← آغاز سفر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس