سروتونین

دانشنامه عمومی

سروتونین ( به انگلیسی: Serotonin ) یا هیدروکسی تریپتامین نوعی انتقال دهنده های عصبی از نوع مونوآمینه اسید بیوژنیک است. به لحاظ بیوشیمی از مشتقات تریپتوفان می باشد. سروتونین به طور اهم در دستگاه گوارش، پلاکت ها و سیستم عصبی مرکزی حیوانات و همین طور انسان یافت شده است. این ماده نزد افکار عمومی به عنوان جاری کنندهٔ «احساس خوب» شناخته شده است.
تقریباً ۹۰٪ از سروتونین موجود در بدن انسان، در سلول های انتروکرومافین که به صورت پراکنده در غشای دستگاه گوارش موجودند متمرکز است. و در آن جا موجب تنظیم تحرکات روده می گردد. مقادیر کمتری از سروتونین، با شبکهٔ عصبی سروتونرژیک سیستم اعصاب مرکزی سنتز شده، و کارکردهای گوناگونی می یابد، این کارکردها شامل: تنظیم در حالات روانی، اشتها و خواب می گردد. سروتونین همچنین دارای عملکردهای شناختی، مانند تأثیرات بر حافظه و یادگیری نیز می باشد. مدولاسیون سروتونین در سیناپس ها به عنوان عملکرد اصلی برای چندین کلاس مختلف از، داروهای ضدافسردگی شناخته شده است.
سروتونین ترشح شده از، سلول های انتروکرومافین دستگاه گوارش درنهایت به یاخته های خونی راه پیدا کرده، و در آنجا فعالانه توسط پلاکت ها، حمل شده و جاسازی می گردد. آن ها سروتونین را در هنگام لخته شدن آزاد می کنند، که با ایجاد انقباض در عملیات هموستازی ( خون ایستی ) ، و انعقاد خون نقش آفرینی کند. سروتونین همچنین، به عنوان بهبود دهنده آسیب ها، به عنوان یکی از فاکتورهای رشد در برخی از سلول ها شناسایی شده است.
متابولیسم سروتونین به طور عمده توسط کبد صورت می پذیرد. این متابولیسم در ابتدا با اکسیداسیون توسط مونوآمین اکسیداز monoamine axidaze با آلدهید می انجامد، سپس 5 - HIAA از اکسیداسیون دهیدروژناز آلدهید ( Aldehyde dehydrogenases ) با 5 - HIAA ایندول استیک اسید منشعب می شود، که توسط کلیه ها قابل دفع است. نوعی از تومور با نام کارسینوید در اثر عدم توازن ممکن است، مقادیر انبوهی سروتونین در بدن ترشح کند، که به این حالت سندرم کارسینوید گفته می شود. و باعث بروز عوارضی مانند: برافروختگی، اسهال و مشکلات قلبی می شود که به دلیل تأثیر سروتونین، بر ماهیچه قلب ( میوکارد ) شخص مبتلا دچار ضربان بیشتر از حد عضله میوکارد شده، و ممکن است دریچه سه لختی ( تریکاسپید ) قلبش دچار آسیب شود.
همین طور که سروتونین در حیوانات نیز دارای کارکردهایی است، سروتونین، در قارچ ها و گیاهان نیز یافت شده است. سروتونین، در نیش حشرات و خارهای گیاهان به عنوان عامل ایجادکننده درد حضور دارد، به همان شکل که درد از عوارض تزریق مستقیم سروتونین نیز می باشد. سروتونین، توسط آمیب های تک سلولی بیماری زا نیز تولید می شود که در روده ها باعث بروز اسهال می شود. موارد بی شماری از حضور سروتونین در دانه ها و میوه ها مشاهده شده، که در دستگاه گوارش کمک به دفع دانه از دستگاه گوارش کند.
عکس سروتونینعکس سروتونینعکس سروتونین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

سِروتونین (serotonin)
(یا: ۵ ـ هیدروکسی تریپتامین) ترکیبی شیمیایی در بخش های گوناگون بدن، ازجمله در پلاکت های خون، دیوارۀ روده، و دستگاه عصبی مرکزی. سروتونین در فرآیندهای التهابی نقش دارد و به منزلۀ ناقل عصبیعمل می کند. همچنین، در تنظیم خواب دخالت دارد. این ترکیب از اسیدآمینه ای با تریپتوفانساخته می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس