سبک زندگی و فرهنگ ازدواج

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فرهنگ غالب در هر جامعه ای نقش بسیار سازنده در نحوه و سبک زندگی افراد ایفا می کند. ازدواج هم به عنوان مهم ترین رویداد زندگی تحت تاثیر مستقیم فرهنگ و ارزش های حاکم بر جامعه است. از طرفی رواج گسترده آداب و رسوم و فرهنگ های تقلیدی و وارداتی در بین خانواده ها و دورشدن آنها از فرهنگ ها و ارزش های دینی و اسلامی به ویژه در عصر حاضر تغییر در سبک زندگی را موجب شده است.
خانواده اولین کانون اجتماعی است که افراد در آن تحت تاثیر آداب و رسوم و فرهنگ حاکم بر جامعه قرار گرفته و بر جریان فکری و فرهنگی جامعه تاثیر می گذارند. جایگاه مهم و سازنده فردی و اجتماعی خانواده موجب شده ادیان مختلف جهان، به ویژه دین اسلام بر بایستگی برگزاری آسان و راحت ازدواج و پرهیز از تجملات در راستای تشکیل خانواده توصیه و سفارش کند. ازدواج مقدمه و لازمه ی تشکیل خانواده بوده و موفقیت در آن به دلیل نقش بنیادین خانواده در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی وغیره. از اهمیتی بسیار برخوردار است، البته در مسیر انتخاب همسر، معیارها و ارزش های زیادی حاکم هستند؛ مواردی نظیر: قوانین و مقررات، مسائل دینی، مسائل اخلاقی، آداب و رسوم و فرهنگ غالب در هر جامعه و غیره.در این میان نقش فرهنگ و آداب و رسوم، به دلیل تاثیر زیاد بر ازدواج و تفکرات خانواده بسیار حائز اهمیت است. بدون توجه به معیارهای فرهنگی حاکم بر جامعه، پیوند ازدواج با مشکلاتی مواجه می شود. البته فرهنگ ها و آداب و رسوم اصیل مربوط به برگزاری ازدواج در عصر حاضر به تقلید از جوامع دیگر و به دلیل ارتباطات آسان روز به روز به عنوان ضدفرهنگ به ارزش تبدیل شده و با دورشدن از ارزش ها و فرهنگ غنی اسلامی با واردکردن هزینه های زیاد و تشریفات زاید بردوش جوانان، مانعی برای ازدواج محسوب می شود.برای ازدواج موفق و تشکیل خانواده مطابقِ سبک زندگی اسلامی، بهره گیری صحیح از فرهنگ های اصیل و دینی و پرهیز از فرهنگ های نامناسب، به ویژه در جوامع اسلامی و مرحله انتخاب صحیح همسر با رعایت معیارها و سبک زندگی اسلامی که آمیخته با آموزه های فراوان اخلاقی است، می تواند تنش ها و آسیبب های روحی و جسمی خانواده ها را کاهش داده و افراد جامعه را به تعادل و سلامت کامل جسمی و روحی هدایت کند.
سبک زندگی در اسلام
سبک زندگی روش های متفاوت زندگی را نشان می دهد؛ برای نمونه، تفاوت بین زندگی شهری و زندگی روستایی. این اصطلاح همچنین می تواند مقایسه ی شیوه های زندگی کشف شده در میان گروه های متفاوت را در جامعه نشان دهد؛ برای نمونه، جوان، بیکار، منحرف. اصطلاح سبک زندگی به معنای «طرز زندگی» نیز مفهوم سازی شده است. طرز زندگی، بیشتر از طریق ارزش ها و روش های مصرف شناخته می شود که ناشی از تمایز فزاینده جوامع سرمایه داری پیشرفته است. هر مجموعه منسجمی از الگوهای رفتاری برآمده از آموزه های دینی را می توان یک سبک زندگی دینی به شمار آورد که در چارچوب معین شده از طرف دین قرار داشته باشد ، . در سبک زندگی اسلامی باید در نظر داشت که یک زندگی، زمانی خوب است که همانند گفته قرآن، شامل مجموعه ای از مکارم اخلاقی باشد. سبک زندگی اسلامی یعنی الگوگیری از اسلام به عنوان جامع و کامل ترین دین و پیاده سازی آن در تمامی مراحل زندگی؛ این الگوگیری زمانی خوب و مناسب است که مطابق آموزه های دینی، سبک و روش زندگی ائمه اطهار و توصیه های قرآن کریم باشد.رهبر معظم انقلاب در مورد سبک زندگی اسلامی می فرمایند: «از ابعاد پیشرفت با مفهوم اسلامی عبارت است از سبک زندگی کردن، رفتار اجتماعی و شیوه ی زیستن، این بعدی مهم است؛ امروز می خواهیم در مورد این موضوع قدری بحث کنیم. ما اگر از منظر معنویت نگاه کنیم باید به سبک زندگی اهمیت دهیم؛ اگر به معنویت و رستگاری معنوی اعتقادی هم نداشته باشیم، برای زندگی راحت و برخوردار از امنیت روانی و اخلاقی، باز پرداختن به سبک زندگی مهم است. بنابراین مسئله، مسئله ی اساسی و مهمی است.»
فرهنگ اسلامی
فرهنگ در اصطلاح جامعه شناسان و انسان شناسان در مفاهیم گوناگونی به کار رفته و از آن تعاریف متعددی ارائه کرده اند. ادوارد بی تایلور درکتاب جوامع ابتدایی (۱۸۷۱) معتقد است: فرهنگ، مجموعه ی پیچیده ای است که شامل معارف، معتقدات، هنرها، صنایع، تکنیک ها، اخلاق، قوانین، آداب و رسوم، سنن و در آخر، تمام عادات و رفتار و ضوابطی است که انسان به عنوان عضو یک جامعه آن را از جامعه خود فرا می گیرد و در مقابل آن جامعه تعهداتی برعهده دارد. گی روشه، درکتاب کنش اجتماعی خود، تعریفی به نسبت کامل از فرهنگ ارائه داده است. به زعم وی فرهنگ، مجموعه به هم پیوسته ای از شیوه های تفکر، احساس و عمل کم و بیش مشخص که توسط تعداد زیادی افراد فراگرفته شده و بین آنها مشترک است و به دو شیوه عینی و نمادین به کار گرفته می شود تا این اشخاص را به یک جمع متمایز مبدل کند.
← مفهوم شناسی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس