سبک زندگی قرانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سبک زندگی قرآنی. سبک زندگی صحیح در قرآن بر اساس توحید مداری است. یک زندگی خدا محور همراه با امنیت و آرامش و به دور از دغدغه های دل هره آور.
در عصر حاضر، برخلاف پیشرفت علم و تکنولوژی، بشر با انواع تهاجم های دینی و فرهنگی روبه رو است، که بحران هویت را برای او رقم زده و در نهایت او را با سرگردانی در زندگی روبه رو کرده است. از این رو، نیاز مهم این دوره شناخت زندگی واقعی است. جهان خلقت مظهر رحمت رحمانی پروردگار است و مسیری است که از طریق آن هر موجودی به کمال خویش می رسد که رسیدن به مقام خلیفه اللهی و قرب الهی است. حیاتی که خداوند در این زمینه، انسان را بدان رهنمون می کند، حیات طیبه است که مظهری از حیات حقیقی خداوند است. در حیات طیبه، فراهم سازی خواسته های بشری در راستای قرب الهی است و هدف انسان ها فقط رسیدن به رفاه زندگی نیست؛ بلکه سامان دادن زندگی دنیوی برای قرب الهی است و این اندیشه، نه تنها بشر را از صحنه جهانی دور نمی کند، بلکه جامعه را برای تکامل و آبادانی زندگی در سایه ایمان، عمل صالح و تقرب به درگاه پروردگار سوق می دهد. شناخت سبک زندگی صحیح در عصر حاضر که عصر غیبت است، از رسالت های تربیتی خانواده های است که در انتظار ظهور منجی هستند؛ زیرا وظیفه مهم آنان، تربیت نسل مستعد برای یاری و اجرای منویات امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. با توجه به روایات، تجلی کامل حیات طیبه در دوران قیام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در سایه معرفت امام و الگو قرار دادن صفات یاوران حضرت تحقق خواهد پذیرفت. این مقاله قصد دارد با استفاده از آیات و روایات سبک زندگی را تعریف کرده و تجلی حیات طیبه به ویژه در عصر غیبت و عصر ظهور را بیان دارد.
مقدمه
زندگی معمولی انسان ها همواره با فشارهایی همراه بوده که انسان خود مسبب آن است. همه انسان ها در هر موقعیتی که هستند خواهان آسایش و زندگی معمولی و بی دغدغه هستند؛ اما همراه شدن زندگی انسان ها با اضطراب ها، افسردگی ها و دلخوری ها، انسان را از هدف زندگی دور ساخته است. زندگی به نوبه خود به پازلی سخت و پیچیده می ماند؛ حال اگر انسان خود بر این سختی و پیچیدگی بیفزاید دیگر چیزی از آن باقی نمی ماند. به طور معمول انسان در طول زندگی پیوسته به فردا یا اشتباه هایی که در گذشته انجام داده فکر کرده و سعی نمی کند در زمان حال زندگی کند. همین موضوع مقدمه بروز دغدغه ها و افسردگی ها در زندگی می شود. پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) می فرماید: «اذا التبست علیکم الفتن، کقطع الیل المظلم فعلیکم بالقرآن؛ هنگامی که فتنه ها، همچون پاره های شب تاریک، شما را در خود پیچید، برشماست که به قرآن تمسک جویید». این روایت رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) انسان را رهنمون می کند که در هنگام مواجهه با فتنه ها و سختی ها به قرآن پناه برد. قرآن بهترین گفتار است، چون گفتار خدا است و از علم و قدرت بی نهایت او سرچشمه یافته است. پس باید دید قرآن کریم چه راه حلی را برای برون شد از این سختی ها و رسیدن به سبک زندگی قرآنی بیان کرده است. قرآن که به فرموده حضرت علی (علیه السلام) خیرخواهی است که هرگز خیانت نمی کند، برای زندگی انسان، اندیشه و سبک ویژه ای را مطرح کرده و نام آن را حیات طیبه گذاشته تا به واسطه آن به مقام قرب ربوبی و به مظهریت صفات الهی برسد.
← عصر غیبت
سبک زندگی، مجموعه ای از رفتارها و الگوهای کنش هر فرد است که به بُعدهای هنجاری و معنایی زندگی اجتماعی نظر داشته باشد. چنین مجموعه ای می تواند کلی متمایز را پدید آورد که در کنار دلالت بر ماهیت و محتوای خاص تعاملات و کنش های اشخاص، نشان دهنده کم و کیف نظام باورها و ارزش های افراد نیز باشد. گستره سبک زندگی عرصه وسیعی از رفتار آدمی با خدا، خود، خانواده، جامعه و حتی طبیعت را در بر می گیرد. سبک زندگی اسلامی، توجه به اجرای اسلام با همه ابعاد آن در تمام عرصه های زندگی آدمی است و می توان در دسته بندی مشخص و با ملاحظه ارتباطات سه گانه انسان با خدا و خود و خلق، زندگی پرهیزگارانه ای ساخت و با تکیه بر متن سخن و سیره معصومان شیوه زیستن را مشق کرد. سبک زندگی اصطلاحی جدید است که در انگلیسی از آن به life style تعبیر می شود. در علوم اجتماعی سبک زندگی غیر از شیوه زندگی دانسته شده که در انگلیسی از آن به way of life یاد شده است؛ چراکه شیوه زندگی، مفهومی عام و کلی است که هرگونه شیوه و اسلوب زندگی را در همه تمدن ها و ادوار تاریخ بشر اعم از دوران های ما قبل مدرن و دوران جدید و حتی پسا مدرن را نیز در بر می گیرد.
شیوه زندگی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس