سامانه هدایت الکتریکی قلب

دانشنامه عمومی

رسانش الکتریکی در قلب، سامانه ای است که در آن، تکانه و پالس های ایجاد شده در گره سینوسی - دهلیزی ( گرهSA ) برای تحریک میوکارد یا ماهیچه قلب گذر می کنند. میوکارد پس از دریافت هر پالس، تنجیده یا منقبض می گردد. این تحریک متناوب عضله قلب، انقباض های دقیق قلب و در نتیجه پمپ نمودن خون به سراسر بدن را ممکن می سازد.
جرقه و جریان الکتریکی هر تپش قلب در نقطه ای از دهلیز راست قلب به نام گره سینوسی - دهلیزی ( sinoatrial node ) ایجاد می گردد. جریان الکتریکی تولید شده، از راه مسیرهای هدایتی در قلب از گره دهلیزی - بطنی ( AV node ) گذشته و پس از یک تأخیر بسیار کوتاه، از طریق دسته هیس به دو مسیر شاخه دستهٔ راست و چپ تقسیم و از راه فیبرهای پورکینژ به یاخته های اندوکاردیوم در آپکس یا نوک قلب، رسیده و در پایان به اپیکارد بطنی پایان می یابد که در مجموع سبب دپولاریزاسیون یاخته های قلب و انقباض آن ها می گردد. [ ۱] [ ۲]
تمامی مسیر رسانش و هدایتی، افزون بر توانایی رسانایی جریان الکتریکی ایجاد شده، خود نیز به تنهایی می توانند یک ایمپالس یا جریان تپشی ایجاد نمایند اما بسامد و تندی این تپش در هر بخش با بخش دیگر تفاوت دارد. [ ۳] در زیر سرعت و فرکانس تولید جریان الکتریکی در قلب نمایش داده شده است.
بر پایه ویژگی اووردرایو سارپرشن ( overdrive suppression ) در فیزیولوژی، هر بخش که با فرکانس بیشتری پالس تولید می کند، دیگر کانون ها را تحت تأثیر قرار داده و بنابراین دیگر ایمپالس ها سرکوب می شوند. در حالت عادی گره سینوسی ضربان ساز یا پیس میکر قلب بوده و در صورت ایراد در این گره، به ترتیب یاخته های دهلیزی، پیوندگاه و سلول های بطنی، ایجاد پالس و تپش را بعهده می گیرند. [ ۴]
تنظیم کاهش یا افزایش تعداد ضربان قلب بر عهده سامانه عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک ( سامانه عصبی خودکار ) می باشد. سامانه عصبی خودکار بخشی از دستگاه عصبی است که اعمال خودکار بدن مانند ضربان قلب، فشارخون و تنفس را کنترل می کند. فعالیت سامانه عصبی خودکار سبب آزادسازی هورمون های اپینفرین و نوراپینفرین می شود که به هنگام ورزش و استرس تعداد ضربان قلب را افزایش می دهند. پس از عمل تعبیه پیس میکر، امکان وجود درد در ناحیه جراحی، شانه ها و بازو وجود دارد که امری طبیعی بوده و به مرور زمان برطرف خواهد شد. رفع این درد گاهی تا چهل روز نیز زمان خواهد برد.
عکس سامانه هدایت الکتریکی قلبعکس سامانه هدایت الکتریکی قلب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس