سالمونلا ( انگلیسی: Salmonella ) یک باکتری باسیل گرم منفی است که معمولاً در جوجه ها و تخم مرغ ها وجود دارد. سالمونلا عامل یکی از شایع ترین مسمومیت های غذایی می باشد. سالمونلا می تواند تخمدان های پرنده را آلوده کند و قبل از تخم گذاردن پرنده، وارد تخم مرغ شود یا اینکه به هنگام تخم گذاردن پرنده، به پوسته تخم مرغ نفوذ کند. سالمونلا با پختن غذا از بین می رود ولی غذاهایی که حاوی تخم مرغ خام هستند ( مانند سس مایونز ) مشکل ساز خواهند بود.
این بیماری از طریق تماس با پوست برخی از خزندگان مثل لاک پشت نیز قابل انتقال است. ۲۲۰۰ شکل از این باکتری تاکنون کشف شده که در سه گونه تقسیم می شوند که عبارت می شوند از:
• سالمونلا تیفی
• سالمونلا کلراسوییس
• سالمونلا انتریتیدیس
اعضای خانواده سالمونلا از نظر مقاومت در برابر عوامل فیزیکی و شیمیایی شاخص هستند و به سختی نابود می شوند به طوری که شکل کلراسوییس آن شاخصی برای سنجش کیفیت ضدعفونی کنندها می باشند. سالمونلاها از طریق آب و غذای آلوده وارد دستگاه گوارش می شوند و به سطح سلول های اپیتلیوم مخاط روده متصل می گردند. سپس در واکوئل های درون این سلول ها وارد می شوند. اما گاهی نیز میان اتصالات میان سلولی وارد می گردند. باکتری ها در محل ورود تکثیر می شوند و چون توانایی عبور از لامینا پروپریا را دارند از آنجا به گردش خون وارد می شوند و در تمام قسمت های بدن منتشر می شوند. آن ها بخش های مختلف سیستم لنفاوی را آلوده می کنند. در سلول های سیستم ماکروفاژ و رتیکلواندوتلیال وارد شده و به تکثیر خود ادامه می دهند. یکی از بیماری ها که از طریق سالمونلا ایجاد می شود تب تیفویید یا همان حصبه می باشد که بیش تر از طریق آب و غذای آلوده سرایت می کند. حصبه را دستهای آلوده نامیده اند، چون شایعترین راه انتقال بیماری از راه دهان است. راه های پیشگیری از سالمونلا: شستن دست ها به مدت ۳۰ ثانیه استفاده از تخم مرغ های کارخانه ای اطمینان داشتن از بسته بودن منافذ تخم مرغ پختن تخم مرغ حداقل زمان استاندارد ۲۰ دقیقه دوری از جوجه و مرغ های بی حال قرار دادن تخم مرغ در مکانی کاملا استریل
سالمونلوسیس که عامل آن اس. پولوروم ( نام علمی: S. pullorum ) است، بیماری شناخته شده ماکیان است. اکنون سال ها است که این بیماری تقریباً در همه کشورها تحت کنترل است. این میکروب به نظر می رسد مسئله ای علیه عموم بوده باشد. اما عفونت های ساب کلینیکی ( نام علمی: sub - clinic ) ماکیان توسط گونه های دیگر سالمونلا هم چنین وجود ناقلین بین آن ها به خصوص مرغ ها، یکی از عوامل اصلی سرایت میکروب در مسمومیت غذایی انسان در سطح جهان است. تخم مرغ به طور طبیعی طوری ساخته شده است که حفاظ مؤثری ( پوسته ) در برابر ورود هر چه زیان بار از جمله میکروب ها دارا است و بنابراین داخل تخم مرغ هنگام تولد آن به طور طبیعی استریل است و باکتری ها از قبیل سالمونلا در روده و حفره ابتدای روده ( نام علمی: cecum ) وجود دارند. قسمت پوسته هنگام تولد تخم آلوده شده و آلودگی میکروبی در تمام مراحل تا آن گاه که جوجه پوسته را می شکند، وجود دارد. جوجه با نوک زدن به پوسته تخم به دنیا می آید و سیستم تغذیه ای جوجه به این وسیله از پوسته آلوده با سالمونلا، آلوده می شود. تغییرات تدریجی در سروتیپ های ( نام علمی: serotype ) سالمونلا در دسته ماکیان در هر زمان وجود دارد. این طور که سروتیپ موجود به آرامی از بین می رود و از غذای آلوده یا منابع دیگر، میکروب جدید جانشین آن می شود. این جانشینی میکروبی عموماً به انسان رسیده باعث آلودگی غذایی و مسمومیت می گردد. بین سال های ۱۹۸۷ و ۱۹۹۰ آلودگی گسترده از سالمونلا اینتریتیدیس ( نام علمی: Enteritidis ) در آمریکا و انگلیس و جاهای دیگر وجود داشت. پیدا شدن یک تخم مرغ که از داخل توسط این میکروب آلوده بود، زنگ خطر را به صدا درآورد و موجب نگرانی تولیدکنندگان تخم مرغ گردید. بعد از آن این اتفاق تکرار نشده است اما بدگمانی عمومی وجود دارد.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفاین بیماری از طریق تماس با پوست برخی از خزندگان مثل لاک پشت نیز قابل انتقال است. ۲۲۰۰ شکل از این باکتری تاکنون کشف شده که در سه گونه تقسیم می شوند که عبارت می شوند از:
• سالمونلا تیفی
• سالمونلا کلراسوییس
• سالمونلا انتریتیدیس
اعضای خانواده سالمونلا از نظر مقاومت در برابر عوامل فیزیکی و شیمیایی شاخص هستند و به سختی نابود می شوند به طوری که شکل کلراسوییس آن شاخصی برای سنجش کیفیت ضدعفونی کنندها می باشند. سالمونلاها از طریق آب و غذای آلوده وارد دستگاه گوارش می شوند و به سطح سلول های اپیتلیوم مخاط روده متصل می گردند. سپس در واکوئل های درون این سلول ها وارد می شوند. اما گاهی نیز میان اتصالات میان سلولی وارد می گردند. باکتری ها در محل ورود تکثیر می شوند و چون توانایی عبور از لامینا پروپریا را دارند از آنجا به گردش خون وارد می شوند و در تمام قسمت های بدن منتشر می شوند. آن ها بخش های مختلف سیستم لنفاوی را آلوده می کنند. در سلول های سیستم ماکروفاژ و رتیکلواندوتلیال وارد شده و به تکثیر خود ادامه می دهند. یکی از بیماری ها که از طریق سالمونلا ایجاد می شود تب تیفویید یا همان حصبه می باشد که بیش تر از طریق آب و غذای آلوده سرایت می کند. حصبه را دستهای آلوده نامیده اند، چون شایعترین راه انتقال بیماری از راه دهان است. راه های پیشگیری از سالمونلا: شستن دست ها به مدت ۳۰ ثانیه استفاده از تخم مرغ های کارخانه ای اطمینان داشتن از بسته بودن منافذ تخم مرغ پختن تخم مرغ حداقل زمان استاندارد ۲۰ دقیقه دوری از جوجه و مرغ های بی حال قرار دادن تخم مرغ در مکانی کاملا استریل
سالمونلوسیس که عامل آن اس. پولوروم ( نام علمی: S. pullorum ) است، بیماری شناخته شده ماکیان است. اکنون سال ها است که این بیماری تقریباً در همه کشورها تحت کنترل است. این میکروب به نظر می رسد مسئله ای علیه عموم بوده باشد. اما عفونت های ساب کلینیکی ( نام علمی: sub - clinic ) ماکیان توسط گونه های دیگر سالمونلا هم چنین وجود ناقلین بین آن ها به خصوص مرغ ها، یکی از عوامل اصلی سرایت میکروب در مسمومیت غذایی انسان در سطح جهان است. تخم مرغ به طور طبیعی طوری ساخته شده است که حفاظ مؤثری ( پوسته ) در برابر ورود هر چه زیان بار از جمله میکروب ها دارا است و بنابراین داخل تخم مرغ هنگام تولد آن به طور طبیعی استریل است و باکتری ها از قبیل سالمونلا در روده و حفره ابتدای روده ( نام علمی: cecum ) وجود دارند. قسمت پوسته هنگام تولد تخم آلوده شده و آلودگی میکروبی در تمام مراحل تا آن گاه که جوجه پوسته را می شکند، وجود دارد. جوجه با نوک زدن به پوسته تخم به دنیا می آید و سیستم تغذیه ای جوجه به این وسیله از پوسته آلوده با سالمونلا، آلوده می شود. تغییرات تدریجی در سروتیپ های ( نام علمی: serotype ) سالمونلا در دسته ماکیان در هر زمان وجود دارد. این طور که سروتیپ موجود به آرامی از بین می رود و از غذای آلوده یا منابع دیگر، میکروب جدید جانشین آن می شود. این جانشینی میکروبی عموماً به انسان رسیده باعث آلودگی غذایی و مسمومیت می گردد. بین سال های ۱۹۸۷ و ۱۹۹۰ آلودگی گسترده از سالمونلا اینتریتیدیس ( نام علمی: Enteritidis ) در آمریکا و انگلیس و جاهای دیگر وجود داشت. پیدا شدن یک تخم مرغ که از داخل توسط این میکروب آلوده بود، زنگ خطر را به صدا درآورد و موجب نگرانی تولیدکنندگان تخم مرغ گردید. بعد از آن این اتفاق تکرار نشده است اما بدگمانی عمومی وجود دارد.
wiki: سالمونلا