زیمری لیم

دانشنامه عمومی

زیمری لیم[ ۱] ( آکدی: 𒍣𒅎𒊑𒇷𒅎 Zi - im - ri Li - im ) از حدود ۱۷۸۱ پ. م تا ۱۷۵۷ پ. م پادشاه ماری بود.
او، پسر[ ۲] یا نوه[ ۳] و وارث یاهدوم لیم بود، اما هنگامی که پدرش در جریان کودتا توسط خادمان خود کشته شد، مجبور به فرار به یمحاض شد. او با اندریگ رابطه ضعیفی داشت که گهگاه با او می جنگید و با او هم پیمان می شد. شهر توسط شمشی - ادد یکم پادشاه اکالاتوم اشغال شد که پسر خود یسمه - اَدَد را بر تخت نشاند. اندکی پس از مرگ شمشی - ادد یکم، زمری لیم از تبعید بازگشت و توانست یسمه - اَدَد را با کمک یاریملیم پادشاه یمحاض، از قدرت برکنار کند. [ ۴] [ ۵] [ ۶] یک متن ادبی اکدی وجود دارد که در سالهای اولیه سلطنت او نوشته شده است به نام حماسه زیمری لیم. [ ۷]
زمری لیم حدود سیزده سال بر ماری حکومت کرد و مبارزات گسترده ای برای استقرار قدرت خود در مناطق مجاور در امتداد فرات و دره خابور انجام داد. او کاخ خودش را در شهر گسترش داد، که احتمالاً در آن زمان بزرگ ترین قصر بود و بیش از ۲۶۰ اتاق در سطح زمین داشت و مطمئناً مورد غبطه پادشاهان دیگر بود. این کاخ توسط حمورابی بابلی ویران شد. . [ ۸]
همچنین در صحنه گسترده تری فعال بود و برای مدتی ( شاید در حدود ۱۷۶۴ پ. م ) با حمورابی در جنگ های او علیه ایلام، اشنونا و لارسا متحد شد. [ ۹] زیمری لیم برای مبارزات حمورابی نیروهای کمکی اعزام می کرد، و اگرچه این دو روابط دیپلماتیک گسترده ای داشتند، به نظر می رسد که هرگز حضوری ملاقات نکرده اند.
پس از شکست ایلام، هیچ نیروی خارجی برای حفظ توازن متزلزل قوا بین پادشاهان میانرودان وجود نداشت. اتحاد بین زیمری لیم و حمورابی پس از فتح لارسا توسط بابل بدتر شد. [ ۹] در سال ۱۷۶۲ پیش از میلاد، حمورابی با وجود اتحاد قبلی، ماری را فتح و غارت کرد ( اگرچه ممکن است شهر بدون جنگ تسلیم شده باشد ) . در این زمان زیمری لیم از نظر تاریخی ناپدید می شود و گمان می رود کشته شده است.
زندگی شخصی زیمری لیم تا حدی از طریق الواح نگهداری شده در آرشیو دولتی ماری شناخته شده است. او با شیبتو، شاهزاده خانم یمحاض ( حلب و مناطق اطراف ) ازدواج کرد و معروف است که حداقل هشت دختر از همسران مختلف داشته است. چند تن از دختران او با حاکمان شهرهای محلی ازدواج کرده بودند و دو نفر دیگر به عنوان کشیش شناخته می شوند. مکاتبات بین پادشاه و دخترانش شواهدی را نشان می دهد که زیمری لیم به زنان بسیار فکر می کرد و آنها را در تصمیم گیری صالح می دانست.
عکس زیمری لیمعکس زیمری لیم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس