زیست پالایی

دانشنامه عمومی

زیست پالایی یا پاک سازی زیستی ( به انگلیسی: Bioremediation ) ، به فرایندهایی گفته می شود که در آن، در راستای پاک سازی و پالایش زیست بوم و برگرداندن آن به شرایط نخستین، از ریزاندامگان، قارچ ها یا باکتریها و آنزیم آنها به کار گرفته می شود، مانند پالایش کلر هیدروکربن با کمک باکتری ها. نمونه آشکار آن به کارگیری ریزاندامگان و باکتری ها در پاک سازی آلودگی های نفتی است.
زیست پالایی یک تکنیک مدیریت زباله است و به استفاده از جانداران زنده برای حذف یا خنثی کردن آلاینده ها از یک وضعیت آلوده گفته می شود. [ ۱] بر طبق تعریف آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحدهٔ آمریکا، زیست پالایی «فرایندی است که به طور طبیعی از جانداران زنده برای تجزیهٔ مواد خطرناک به مواد کمتر سمی یا غیرسمی استفاده می کند».
به طور کلی، فناوری ها می توانند به دو بخش درون جا و برون جا تقسیم بندی شوند. زیست پالایی درجا، شامل عملیات بر روی مواد آلوده در همان محل است. در حالی که عملیات برون جا شامل عملیات حذف مواد آلوده در جایی دیگر است. برخی از نمونه فناوری های مرتبط با زیست پالایی شامل گیاه پالایی، تخلیه زیستی ( bioventing ) ، تصفیه زیستی، لندفارمینگ، بیوراکتور، کمپوست کردن، انباشت زیستی ( bioaugmentation ) ، فیلتراسیون زیستی ( rhizofiltration ) و تحریک زیستی ( biostimulation ) هستند.
زیست پالایی ممکن است خودبه خودی رخ دهد ( میرایی طبیعی یا زیست پالایی درونی ) یا ممکن است به طور مؤثر تنها از طریق افزودن کودها، اکسیژن و غیره که به افزایش رشد میکروب های آلوده خوار در محیط کشت کمک می کند، انجام شود.
پژوهشگران نشان دادند که هوادهی خاک های آلوده به مواد نفتی با استفاده از تکنیک لندفارمینگ، زیست پالایی را افزایش می دهد. [ ۲] خاک بدون نیتروژن می تواند از طریق تجزیهٔ بیولوژیکی برخی مواد شیمیایی آلی نیتروژن دار، نیتروژن مورد نیاز را به دست آورد[ ۳] همچنین خاک دارای مواد با ظرفیت بالای جذب آلاینده ها، می تواند به علت اینکه دسترسی مواد شیمیایی به میکروب ها محدود است، تجزیه زیستی ناچیزی داشته باشد. [ ۴]
پیشرفت های اخیر نیز توانایی تجزیهٔ آلاینده ها از طریق افزودن سویه های میکروبی برای افزایش جمعیت میکروبی را ثابت کرده اند. میکروارگانیسم های مورد استفاده برای انجام عمل زیست پالایی، پالایشگرهای زیستی ( bioremediator ) نامبده می شوند. اصولاً میکروارگانیسم ها با کمک بیوسورفکتانت ها هیدروکربن های نفتی را تجزیه می کنند. [ ۵]
عکس زیست پالاییعکس زیست پالایی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس