زبان مجزا

دانشنامه عمومی

زبان مجزا یا زبان منزوی ( به انگلیسی: Language isolate ) زبانی طبیعی است که با دیگر زبان ها خویشاوندی نداشته باشد و نتوان نیای مشخصی برای آن تعیین کرد. به دیگر سخن زبان مجزا خانواده ای زبانی است با تنها یک عضو.
زبانهای نسبتاًآلبانیایی، ارمنی و یونانی که به آنها «هندواروپایی تکی» هم می گویند. اینها جزئی از خانواده زبان های هندواروپایی به شمارند ولی پیوندی به هیچ شاخه ای از این خانواده ( مانند هندوایرانی، رومی، ژرمنی و اسلاوی ) ندارند و خود شاخه های مستقلی را تشکیل می دهند. البته اصطلاح مجزا بیشتر برای گروه نخست به کار می رود.
اگر این فرض را بپذیریم که همه زبانهای بشری اصل مشترک دارند و از نیای واحدی به وجود آمده اند، باید بتوان میان یک زبان با گروهی دیگر از زبانها رابطه ای یافت. از این رو زبانشناسان با بررسی دقیق زبانهای مجزا می کوشند خویشاوندی آنها را با دیگر زبانها اثبات کنند و در خانواده ای جایشان دهند. نمونهٔ معروف آن زبان باسکی است که تا با حال به تمام زبانهای زنده و مردهٔ اروپا و آسیا از سومری تا کارتولی مقایسه شده بی آن که نتیجه قطعی به دست آید.
در ستون وضعیت جدول زیر، پررونق زبانی است که در جامعه کاربرد گسترده داشته باشد و به عنوان زبان اول به کودکان آموخته شود. رو به نابودی زبانی است که گویشوران آنها تنها سالمندان باشند و با مرگ آنان زبان نیز منقرض شود. منقرض نیز به زبان بدون گویشور می گویند.
عکس زبان مجزا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس