زبان بروشسکی

دانشنامه عمومی

زبان بروشسکی ( بُرُشَسکی ) ( Burshaski language ) یک زبان تک خانواده است که در ناحیة هُنزَه و نگر و یاسین ـ قراقروم، در شمال پاکستان توسط قوم بُروشو تکلم می شود. تعداد بسیاری از این قوم در شهر کراچی زندگی می کنند و اندکی در راولپندی ، لاهور پاکستان و قم و مشهد در ایران و نجف و کربلای عراق زندگی می کنند۔ ساختار صرفی آن غنی است و فعل در این زبان، به ویژه نظام گسترده اتصالی دارد.
زبان بروشسکی در پیوندگاه سه خانواده زبانی بزرگ هندواروپایی، چینی - تبتی و آلتایی قرار دارد اما به هیچ یک تعلق ندارد. ساختار دستوری بروشسکی هم یادآور ساختار دستوری زبان های قفقازی است، و هم زبان باسْکی ( که امروزه فقط در جنوب غربی فرانسه و شمال اسپانیا به آن سخن می گویند ) . با وجود این، خویشاوندی بنیادین زبان بروشسکی با این زبانها، یا هر زبان دیگر، تاکنون اثبات نشده است.
ادبیات ثبت شده قدیمی از این زبان به دست نیامده است این موضوع بازسازی گذشته این زبان را دشوار می سازد. کوشش های زیادی صورت گرفته تا پیوند آن را با زبان های قفقازی، دراویدی، موندا و باسک و دیگر زبان ها پیدا کنند اما در این زمینه نتیجه نهایی در دست نیست. گفته می شود که بروشسکی در دوره های قدیم در مناطقی که امروزه در آن ها زبان های داردی رواج دارد رایج بوده و زیرلایه ای در گستره داردی زبان به شمار می آید. حتی گریرسن Grierson ادعا می نماید که گویندگان زبان بروشسکی و زبانهای دیگر زمانی همه مناطق یا تقریباً تمام مناطقی را که قبایل داردی در آنند اشغال نموده بودند.
بروشسکی دارای وام واژه های زیادی است و شمار زیادی واژه های زبان های ایرانی در بروشسکی وجود دارد که عمدتاً از فارسی، به واسطه زبان اردو داخل آن شده است.
عکس زبان بروشسکی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس