زالزالک

/zAlzAlak/

معنی انگلیسی:
kind of wild plum, [kind of wid plum], hawthorn

لغت نامه دهخدا

زالزالک. [ ل َ ] ( اِ ) از انواع مهم گیاهان گل سرخی است. ( گیاه شناسی گل گلاب ص 228 ).

فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی است از تیره گل سرخیان جزو دسته گل سرخهای اصلی ( در بعض کتاب آنرا جزو دسته سیبیها آوردهاند ) که بیشتر به صورت درختچه است و دارای شاخه های خاردار و گلهای سفید معطر و میوه های زرد یا نارنجی است . میوه آن خوراکی است و در اغلب نواحی معتدل میروید کیالک کویچ عوسج . یا زالزالک گل گونهای از زالزالک که دارای میوه های قرمز رنگ است سرخ ولیک . یا زالزالک وحشی به گونه های مختلف جنگلی و خودروی زالزالک گفته میشود بیشتر در شمال ایران گونه های وحشی زالزالک را [[ ولیک ]] نامند .
از انواع مهم گیاهان گل سرخی است

فرهنگ معین

(لْ لَ ) (اِ. ) = گیاکل . کویچ . عوسج : درخت کوچکی است از تیرة گل سرخیان ، دارای شاخه های خاردار و گل های سفید و میوه های زرد و نارنجی شبیه ازگیل اما کوچک تر.

فرهنگ عمید

۱. درخت کوچکی از تیرۀ گل سرخی با گل های سفید و شاخه های خاردار.
۲. میوۀ این درخت که شبیه ازگیل اما کوچک تر و زردرنگ و دارای هستۀ سخت است و در اوایل پاییز می رسد.

واژه نامه بختیاریکا

سیسته ( سیستن )

دانشنامه آزاد فارسی

اصطلاحات و ضرب المثل ها

معنی اصطلاحات عامیانه و امروزی -> زالزالک
حرف مفت و بی معنی.

جدول کلمات

کری

مترادف ها

aglet (اسم)
نوک فلزی بند کفش، جوجهء عقاب یا شاهین، پولک، کویچ، زالزالک

hawthorn (اسم)
زالزالک، کیالک، ولیک، درخت کویچ، خفچه

پیشنهاد کاربران

زالزالک، خَفجه، کیالک، سیسه، رَمَلِک ( نام علمی: Crataegus ) یکی از گیاهان است. این گیاه دارای سه نوع زرد، سیاه و قرمز ( شغالی ) می باشد. زالزالک در ایران در استان های خراسان شمالی، قزوین، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، اردبیل، لرستان، گیلان، مازندران، مرکزی، قم، همدان، اصفهان، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، خوزستان، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و ایلام می روید. که رتبه اول تولید زالزالک در ایران به آذربایجان شرقی تعلق دارد. در زبان کوردی به آن «گۆیژ»، «گوێج» یا «بِلچَ» می گویند. در زبان ترکی یمئشان گفته می شود در همدان و خوزستان به این میوه گیریچ و در لرستان به این میوه گیرچ ( لری ) ؛ در گیلان «کرکره» ( karkare ) در یاسوج «سیسه»، در چهارمحال و بختیاری و بوشهر «سیسته»، در مازندران به آن «ولیک» و در سرکان به آن «گُرج» میگویند.
...
[مشاهده متن کامل]

در دیگر گویش های ایرانی نام هایی مانند کومار ( گیلکی ) ، گیویج ( در گویش لکی ) ، کیویج ( در اصفهانی ) ، سییَف ( در تالشی ) ، "تاخوم" ( هزارگی ) "کیالک" ( گویش استان فارس ) ، "دولانه" ( تاجیکی و خراسان شمالی ) و "گوییز" ( گویش اقلیدی ) رایج است. همچنین در دیگر زبانهای ایرانی نامهایی مانند گیرچ ( در کُردی فیلی ) ، سیسته ( لری بختیاری، سیسن هم گفته می شود ) ، "گیرچ" ( لری ) بلچ یا گوێژ یا "گوهیشک" ( کردی ) و کهری ( در منطقه الموت ) بکار برده می شود. در زبان ترکی به این میوه "یئمیشان" گفته می شود. در زبان مازندرانی «ولیک» نامیده می شود.
زالزالک که یک گیاه ضد نارسائی قلبی و کاهش دهنده فشارخون است، خاصیت ضد اضطراب نیز دارد. در یک مطالعه دوسوکور راندم همراه با گروه کنترل و دارونما اثربخشی عصاره گیاهی زالزالک در درمان اختلالات ناشی از اضطراب بر روی ۲۶۴ نفر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که این دارو در درمان اضطراب کاملاً مؤثر است.
• زالزالک اروپایی Crataegus rhipidophylla
• زالزالک زرد Crataegus azarolus
• زالزالک سبز Crataegus viridis
• زالزالک سیاه Crataegus nigra
• زالزالک شرقی Crataegus orientalis
• زالزالک کرکی Crataegus mollis
• زالزالک مکزیکی Crataegus mexicana
• سرخ ولیک Crataegus monogyna
• زالزالک ایرانی Crataegus persica

زالزالکزالزالکزالزالکزالزالکزالزالکزالزالک
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/زالزالک_(سرده)
کویژ در مناطق لک نشین
ببخشید به گیاه زالزالک علف خرس هم گفته میشه. ممنون جواب بدید.
به زبان لکی هم به این میوه گویژ میگویند ودربیشتر شهرهای استان لرستان ودر ارتفاعات به وفور در دسترس می باشد.
کری
کیالک ، سیسه

بپرس