روضه الشهدا

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] روضة الشهدا. این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
نام کتاب ملا حسین کاشفی (متوفی 910 هجری) که مقتل است و پیرامون وقایع کربلا نوشته شده است. عباراتی زیبا دارد و در گذشته واعظان و مرثیه خوانان در منابر و مجالس از روی آن مصیبت می خواندند و به همین جهت، مرثیه خوانان را «روضه خوان » می گویند.
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.

دانشنامه آزاد فارسی

رَوضَةالشّهدا
نوشتۀ ملاحسین واعظ کاشفی ( ـ۹۱۰ ق)، کتابی به فارسی در مرثیۀ انبیای الهی و امامان شیعه. این کتاب که مؤلف آن خود از علمای اهل سنت بود، نخستین کتاب مرثیه سرایی شیعی به زبان فارسی است و به ذکر مصایب و رنج های انسان از زمان حضرت آدم (ع) تا پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت، به ویژه امام حسین (ع) و واقعۀ جان گداز کربلا می پردازد. قسمت اخیر بیشترین و سوزناک ترین بخش کتاب را تشکیل می دهد. مطالب روضةالشهداء که دهان به دهان و از کتابی به کتاب دیگر نقل شده بیش از هر اثر دیگر در باور شیعیان به واقعۀ کربلا تأثیر داشته است. از آغاز صفویه به بعد اهل منبر و وعاظ، کتاب روضةالشهداء را در مجالس عزاداری اهل بیت، به ویژه امام حسین (ع)، می خواندند و از آن رو، مجالس عزاداری به مجالس روضه خوانی معروف شد. محدث نوری ( ۱۲۵۴ـ ۱۳۲۰ ق) در لؤلؤ و مرجان و مرتضی مطهری در حماسۀ حسینی بسیاری از مطالب روضةالشهداء را جعلی و انحراف آمیز دانسته اند. این کتاب به تصحیح ابوالحسن شعرانی به چاپ رسیده است (تهران، چاپ سوم، ۱۳۶۴ ش).

پیشنهاد کاربران

روضة الشهدا ( به معنی باغ شهدا ) مقتلی است از حسین واعظ کاشفی دربارهٔ سرگذشت حسین بن علی و وقایع حزن انگیز کربلا که در ده باب و به سال ۹۰۸ هجری قمری تألیف شد. تمرکز کتاب بر روی واقعهٔ کربلاست ولی ابوابی از آن به شرح مصائب سایر انبیا و امامان شیعه پرداخته است. اگرچه بارها روضة الشهدا را اولین مقتل فارسی خوانده اند، شواهد حاکی از آن است که مقتل هایی به زبان فارسی از پیشتر موجود بوده اما هیچ کتابی از لحاظ جامعیت با آن برابری نمی کرد. روضة الشهدا در اواخر عهد تیموریان تألیف شد، زمانی که جنب وجوش طریقت های صوفی–شیعی و گرایش به تشیع در سرتاسر دنیای فارسی زبان از مدت ها پیش فزونی گرفته بود، شاه اسماعیل صفوی تبریز را فتح کرده و تشیع دوازده امامی را مذهب رسمی دولت خویش اعلام کرده بود، و خطر ازبکان سنی از جانب شمال شرق احساس می شد. در این برههٔ حساس بود که کاشفی به نوشتن روضة الشهدا با حمایت شاهزاده سید عبدالله میرزا همت گماشت. کتاب نیز به همو تقدیم شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

پیدایش اصطلاحات «روضه» و «روضه خوانی» را به این اثر و رواج آن میان اهل منبر نسبت داده اند. این کتاب منشأ روایی تعزیه شد و به شکل گیری فرهنگ عامهٔ تشیع در ایران و سایر مناطق شیعه نشین کمک شایانی کرد. شاعران، نویسندگان، و داستان سرایان متعددی از روضة الشهدا برای خلق آثار ادبی و هنری الهام گرفتند. امروزه برداشت عامهٔ مردم از واقعهٔ کربلا همچنان متأثر از این کتاب است. روضة الشهدا نقش مهمی در روند گسترش تشیع در ایران ایفا کرد. حکومت صفوی نیز در بهره برداری از این اثر برای قوام بخشیدن به نهضت خود فروگذاری نکرد. از سوی دیگر، روضة الشهدا به اندیشهٔ تشیع رنگ و بوی ایرانی بخشید.
عمدهٔ شهرت روضة الشهدا به دلیل عبارت پردازی های زیبای آن است. کتاب به شیوهٔ گلستان سعدی، با نثری مسجع و جذاب و با بهره گیری از عناصر داستانی نوشته شده که همین امر استقبال فراوان تودهٔ مردم از آن را در پی داشته است. با وجود این، بسیاری از قصه های کتاب از لحاظ علمی و تاریخی صحت ندارند و کتاب را باید در گونهٔ ( ژانرِ ) رمان تاریخی طبقه بندی و بیشتر بر ارزش های ادبی آن تأکید کرد تا ارزش های تاریخی اش. منابع مورد استفادهٔ کاشفی عمدتاً نامعتبر و نامشهور بوده اند و بخش های فراوانی از کتاب صرفاً از تخیلات نویسنده نشئت گرفته اند.
حسین واعظ کاشفی در ۸۴۰ ه‍. ق در سبزوار، مهم ترین پایگاه شیعیان در خراسان، متولد شد. پدرش واعظی شیعه بود. دوران کودکی را در سبزوار گذراند که هنوز یاد و خاطرهٔ حکومت شیعی سربداران ( ۸۰۸–۷۳۷ ه‍. ق ) از یاد مردمان شهر نرفته بود. در جوانی برای ادامهٔ تحصیل راهی مشهد شد. در آنجا شیخ سعدالدین کاشغری را به خواب دید که او را به پیوستن به طریقت صوفی نقشبندی فرا می خواند. کاشفی در جستجوی شیخ، درس و مدرسه را رها کرد و به هرات رفت اما شیخ تنها چند روز پیش تر درگذشته بود. به عقیدهٔ عباس امانت، استاد تاریخ و مطالعات بین المللی در دانشگاه ییل، این رؤیای احتمالاً ساختگیِ کاشفی را می توان توجیهی برای ترک جامعهٔ محلی و حاشیه ای شیعه نشین زادگاهش و عزیمت به هرات، پایتخت پرآتیه و سنی نشین تیموریان در نظر گرفت. کاشفی با توسل به تصوف از این مرحله گذر کرد. او در هرات به حلقهٔ شیخ عبدالرحمان جامی، شاعر و صوفی پرآوازهٔ نقشبندی، درآمد و خواهرش را نیز به زنی گرفت. این رابطه راه او را برای معاشرت با مقامات تیموری، ایراد وعظ و خطابه در مراکز حساس حکومتی و فرهنگی، و تألیف ده ها کتاب و رساله هموار کرد. با وجود این، هیچگاه در هرات از تهمت رفض و گرایش به تشیع بری نگشت. در سبزوار هم به خاطر رابطه با مقامات تیموری، سکونت در هرات، و ترک هویت شیعی مورد طعن قرار می گرفت. دو بار به سمت قاضی القضات بیهق منصوب شد ولی هر بار اوضاع بر او چندان سخت گذشت که ترجیح داد استعفا کرده به هرات برگردد. مذهب کاشفی به روشنی معلوم نیست ولی به احتمال قوی با استناد به نوشته هایش سنی حنفی بود. شق دیگر آن است که شیعه مانده ولی تقیه کرده باشد. در این اواخر فرضیهٔ دیگری توسط رسول جعفریان، استاد تاریخ دانشگاه تهران، مطرح شده که او را از «سنیان دوازده امامی» دانسته است.

روضه الشهداروضه الشهداروضه الشهداروضه الشهداروضه الشهدا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/روضة_الشهدا

بپرس