روزشمار

/ruzSomAr/

لغت نامه دهخدا

روزشمار. [ ش ُ ] ( نف مرکب ) آنکه روزها بشمارد. || ( اِ مرکب ) تقویم. سالنامه.، روز شمار. [ زِ ش ُ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) روز قیامت. ( آنندراج ). روز داوری. روز رستاخیز. روز حساب :
کجا برد خواهی مرا بسته زار
نترسی ز یزدان بروز شمار.
فردوسی.
بیزدان نمایم بروز شمار
بنالم ز بدکن بپروردگار.
فردوسی.
بدین گیتی اندر نکوهش بود
بروز شمارت پژوهش بود.
فردوسی.
بسرکشان سپه گفت هر که روز شمار
ثواب خواهد جستن همی ز ایزد بار...
فرخی.
گر ایدر نگیردت فرجام کار
بگیرد بپاداش روز شمار.
اسدی.
مرمرا گویی برخیز که بددینی
صبر کن اکنون تا روز شمار آید.
ناصرخسرو.
که گر پای طفلی برآید بسنگ
خدای از تو پرسد بروز شمار.
سعدی.
اگر می بترسی ز روز شمار
از آن کز تو ترسد خطا درگذار.
سعدی.
بر ضعیفان و زیردستانت
خشم بی حد مران و طیره مگیر
که فضیحت بود بروز شمار
بنده آزاد و خواجه در زنجیر.
سعدی.

فرهنگ فارسی

روزحساب، روزبا خواست، روزقیامت، گاهنامه، دفترچه یاورق کاغذحساب روزهاوماهها
روزها بشمارد . یا تقویم

فرهنگ معین

(شُ ) (اِمر. ) گاهنامه ، تقویم .

فرهنگ عمید

۱. تقویم، سالنامه، گاهنامه.
۲. براساس تعداد روزها: سود روزشمار.

دانشنامه عمومی

روزشمار، گاهداد یا تاریخ تقویم ( به انگلیسی: Calendar date ) مرجع و اشاره به یک روز خاص است که در یک سیستم تقویمی نمایش داده می شود. روزشماری امکان مشخص بودن هر روز را از دیگر روزها فراهم می کند و با استفاده از آن می توان تعداد روزهای بین دو سیستم تقویمی متفاوت را محاسبه کرد. به عنوان مثال، روز "۲۴ فوریه ۲۰۲۴" ده روز پس از "۱۴ فوریه ۲۰۲۴" در گاه شماری میلادی است. تاریخ یک رویداد خاص به منطقه زمانی آن رویداد بستگی دارد. به عنوان مثال، حمله هوایی به پرل هاربر که از ساعت ۷:۴۸ دقیقه بعد از ظهر به وقت هاوایی در ۷ دسامبر آغاز شد - ساعت ۳:۱۸ دقیقه زمان استاندارد صبح ژاپن در ۸ دسامبر در ژاپن در سال ۱۹۴۱ انجام شده است.
یک روز خاص ممکن است در کنار تقویم دیگری مانند گاه شماری گرگوری و گاه شماری ژولینی؛ که به طور همزمان در مکان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند با یک تاریخ متفاوت نشان داده شود. در بیشتر سیستم های تقویمی، تاریخ از سه بخش تشکیل می شود: روز آن ماه، ماه، و سال. همچنین ممکن است بخش یا بخش های دیگری مانند «روز هفته» در آن گنجانده شده باشد. سال ها بیشتر از نقطه شروع خاصی؛ که معمولاً به آن مبدأ تاریخ گفته می شود، شمرده می شوند و گشتمان آن با اشاره به دوره ای خاص از زمان است ( به کاربردهای متفاوت دیگری که از «دوران» در مقیاس زمانی زمین شناسی می شود توجه شود ) .
بیشترین استفادهٔ گسترده از روزشمار، عرف تولد عیسی مسیح است ( که در سدهٔ ششم توسط دیونسیس اگزیگوس تأسیس شد ) . تاریخ بدون سال نیز ممکن است به عنوان تاریخ یا تاریخ تقویم ( مانند "۲۰ فوریه" به جای "۲۰ فوریه ۲۰۲۴" ) ذکر شود ) . به این ترتیب، روز یک رویداد سالانه مانند متولدین ۳۱ مه، تعطیلات ۱ سپتامبر یا کریسمس ۲۵ دسامبر را تعیین می کند که اشاره به سال تقویمی خاصی نیست.
بسیاری از سیستم های رایانه ای در موارد داخلی برای زمان با فرمت زمان یونیکس را بکار می برند و برخی از فرمت های زمان دیگری استفاده می کنند. دستور تاریخ ( یونیکس ) - در داخل با استفاده از توابع تاریخ و زمان C - می تواند مورد استفاده قرار گیرد تا آن بازنمایی داخلی یک نقطه از زمان را به بیشتر نمایش های تاریخ نشان داده شده در اینجا تبدیل کند.
تاریخ فعلی ( امروز ) در گاه شماری میلادی، ۲۰ فوریه ۲۰۲۴ است. اگر این واقعاً تاریخ فعلی را نشان نمی دهد، پس باید حافظه نهان این صفحه را تازه کنید تا به روز شود.
عکس روزشمار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس